Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΗ

21.01.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΙΧΛΗ
Συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά
Κατηγορία
ISBN
978-618-5004-11-8
Σελίδες
176
Μεταφράστρια, βιβλιοκριτικός (δασκάλα πιάνου, παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια ραδιοφωνία και αλλού), η Κατερίνα Σχοινά (γεν. 1956) γράφει σε αυτό το βιβλίο για την παιδιόθεν και «εμμανή» ενασχόλησή της με το πλέξιμο. Με λόγο μακροπερίοδο, πυκνό, δοκιμιακό, προσεγγίζει διάφορες …εκφάνσεις του πλεκτού στην τέχνη, στη μουσική, στη λογοτεχνία, στα μαθηματικά συναρμόζοντάς τες με την Ιστορία, όπως στο κεφάλαιο 3 («Οι βελόνες της εξέγερσης»), όπου από τις tricoteuses της περιόδου της Τρομοκρατίας στη Γαλλία φθάνει μέχρι τον φεμινισμό και τη σύγχρονη κοινωνική διαμαρτυρία. Η συγγραφέας αντλεί πληροφορίες από το Ίντερνετ τις οποίες συνυφαίνει με την απαραίτητη βιβλιογραφία για να παρουσιάσει μέσα από κείμενα, πίνακες, εικαστικές εγκαταστάσεις (που αναπαράγονται φωτογραφικά στην έκδοση) τη χρήση και τον συμβολισμό του πλεκτού (και του πλεξίματος) στο ατομικό-προσωπικό επίπεδο (ως … ψυχοθεραπεία και ως προσέγγιση με τον άλλο), στο πολιτικό επίπεδο (ως ακτιβισμός), αλλά και στο πεδίο της επιστήμης.

Καθένα από τα επτά κεφάλαια αποτελείται από ένα δοκιμιακό μέρος και από μία προσωπική ιστορία. Το δοκιμιακό μέρος καταλαμβάνει τις περισσότερες σελίδες και οι προσωπικές ιστορίες, στη σύντομη έκτασή τους, μοιάζει να αναδεικνύουν την ύφανση του «πλεκτού» του βιβλίου – βιωματικό αλλά και απολαυστικά διανοουμενίστικο, με γνώση και θέση. Αν εξαιρέσουμε το κεφάλαιο για τα μαθηματικά, που απαιτεί ίσως κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για να αποκαλυφθεί η ομορφιά της σύνδεσης με το πλεκτό (στην περίπτωση αυτή μπορεί κανείς απλώς να αφεθεί στη γοητεία της γλωσσικής περιγραφής), όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια διαβάζονται με άνεση. Το ποιητικό παράρτημα, με στίχους που αναφέρονται στο πλεκτό, συμπληρώνει την έκδοση.

Από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κείμενα πρωτοδημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στο περιοδικό The Book’s Journal από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2012 με το ψευδώνυμο Ειρήνη Φωκιανού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ