Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

01.11.2014
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Noam Chοmsky,Andre Vitchek
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0750-0
Σελίδες
248

«Τρία πάθη, απλά αλλά ακαταμάχητα ισχυρά, καθόρισαν τη ζωή μου: η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αφόρητη λύπη για τη δυστυχία της ανθρωπότητας»
Μπέρτραντ Ράσελ

Στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Η τρομοκρατία της Δύσης» ο Νόαμ Τσόμσκι, καταξιωμένος γλωσσολόγος και μια από τις σημαντικότερες φωνές κοινωνικής κριτικής και στοχασμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συζητά με τον Αντρέ Βλιτσέκ, Τσέχο συγγραφέα, κινηματογραφιστή και ερευνητή δημοσιογράφο, γύρω από τη δύναμη και προπαγάνδα της Δύσης, καθώς και την ευθύνη των δυτικών κρατών για τις αναρίθμητες σφαγές, «την κατάσταση από τη Χιροσίμα μέχρι τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από τις απαρχές της αποικιοκρατίας έως τις σύγχρονες μεθόδους στις οποίες έχει καταφύγει ο δυτικός προπαγανδιστικός μηχανισμός». (σελ.17)

Η συζήτηση ξεκινά με την τοποθέτηση του Αντρέ Βλιτσέκ ότι περίπου πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ως άμεση συνέπεια του δυτικού ιμπεριαλισμού. Σε ένα διαφωτιστικό πρόλογο του βιβλίου περιγράφεται η στενή φιλία των δυο ανδρών και αναφέρεται ότι αυτές οι συναρπαστικές συζητήσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια δυο ημερών με την πρόθεση της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ. Συνταιριάζεται μια ιστορική αφήγηση με τις προσωπικές εμπειρίες των δύο ανδρών όσον αφορά στη θεματική του δυτικού ιμπεριαλισμού. Αποτελεί μια ισχυρή κριτική του ρόλου της Δύσης στον κόσμο που θα εμπνέει όλους αυτούς που το διαβάζουν να σκέφτονται ανεξάρτητα και κριτικά. Υπάρχει παντού, σε κάθε σημείο του βιβλίου έντονη η βαθιά συμπάθεια και συμπόνια για όσους πέφτουν θύματα ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος είναι οργανωμένος.

Όπως αναφέρει ο Νόαμ Τσόμσκι: «Δυστυχώς, είναι οξύτατος ο ανταγωνισμός ως προς το ποιο είναι το μεγαλύτερο έγκλημα το οποίο έχει διαπράξει η Δύση. Όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στο δυτικό ημισφαίριο, υπήρχαν κατ’ εκτίμηση ογδόντα με εκατό εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι διέθεταν προηγμένο πολιτισμό: εμπόριο, πόλεις κτλ. Λίγο καιρό αργότερα το 95% εκείνου του πληθυσμού είχε εξαφανιστεί» (σελ. 22). Ο Αντρέ Βλιτσέκ σημειώνει: «Ιστορικά, το ίδιο συνέβη στην περίπτωση σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών. Τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν τα κατασκεύασε η ναζιστική Γερμανία, αλλά η Βρετανική Αυτοκρατορία: στην Κένυα και στη Νότια Αφρική. Και, φυσικά, το Ολοκαύτωμα το οποίο εξαπέλυσαν οι Γερμανοί με στόχο τους Ευρωπαίους εβραίους και Ρομά δεν ήταν το πρώτο γερμανικό ολοκαύτωμα∙ είχαν εμπλακεί σε τρομερές σφαγές στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Γερμανία είχε ήδη εξολοθρεύσει την πλειονότητα της φυλής των Χερέρο, στη Ναμίμπια» (σελ.25).

Ο Βλιτσέκ μοιράζεται με τον Τσόμσκι μια οπτική που ερμηνεύει τον κόσμο στη βάση ενός ηθικού και πολιτικού κατηγορητηρίου βαθιάς δομής που απευθύνεται στο δυτικό ιμπεριαλισμό. Το βιβλίο μάς αφήνει με μια αίσθηση ότι αγνοούμε σημαντικά δρώμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα σε τομείς πέρα από τα όρια της συνείδησής μας. Σχεδόν όλοι μας αγνοούμε τις τεράστιες αδικίες επειδή λαμβάνουν ελάχιστη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η πρόσβασή μας σε εναλλακτικές πηγές είναι πολύ περιορισμένη για τους περισσότερους από εμάς. Το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί μόνο και μόνο για να κατανοήσουμε αυτό το χάσμα ανάμεσα στην ιστορική πλάνη και στην ιστορική πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ