Έχουμε διαβάσει 2980 βιβλία

ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

14.10.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΝΑΣΤΡΟΝ
Συγγραφέας
Ισμήνη Χαρίλα
Κατηγορία
ISBN
978-618-5055-06-6
Σελίδες
186

Γλυκιά μελαγχολία φερμένη από αλλοτινούς καιρούς

Οι «Γεύσεις με Νοσταλγία» της Θωμαΐδος-Ισμήνης Χαρίλα είναι ένα λεύκωμα που μεταφέρει μυρωδιές και αναμνήσεις από καιρούς αλλοτινούς, χαμένους για τους πολλούς.

Το λεύκωμα ανοίγει με ένα παραμύθι… μέσα σε ένα άλλο παραμύθι, που η γιαγιά αφηγείται στα εγγόνια της, υπενθυμίζοντας ότι η αθωότητα των παιδιών διεκδικεί το μερίδιό της σε όλων των ηλικιών τους ανθρώπους. Κατόπιν το λεύκωμα χωρίζεται σε δώδεκα ενότητες –ισάριθμες με τους μήνες– που καθεμιά τους περιέχει σμυρνέικες συνταγές, σωσμένες από τα βάθη του χρόνου, κληρονομιά των γιαγιάδων της στη συγγραφέα. Φαγητά, γλυκά, λικέρ στήνουν χορό και σκοπό έχουν να μαγέψουν όσους τα δοκιμάσουν. Να γνωρίσουν νέες γεύσεις, να γλυκαθούν με πρωτότυπα γλυκίσματα, να «μεθύσουν γλυκά» με πρωτόγνωρες γεύσεις λικέρ. Και όχι μόνο… Το πρώτο ξάφνιασμα συντελείται από την ανάγνωση ακόμα των συνταγών καθώς οι ονομασίες που έχουν δοθεί μας ταξιδεύουν. «Χιονισμένες κορφές», «Τσάι στο Παλάτι», «Κρυφοανταμώματα», «Ρεθυβοπαντρέματα», «Το γλυκό της χαράς», «Σουλάτσο χωρίς σκουφί» κ.ά. Ενώ υπάρχουν και συνταγές που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής.

Κάθε ενότητα ανοίγει με ένα εισαγωγικό κείμενο που μας μεταφέρει ήθη κι έθιμα της Σμύρνης του τότε – γεννητούρια, ονομαστικές εορτές, γάμοι, Χριστούγεννα, Πάσχα, Αποκριές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από φωτογραφίες παλαιών αντικειμένων, που ανήκουν στην οικογένεια της συγγραφέως, σωσμένων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ