Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

03.08.2014
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κώστας Γκοτζαμάνης
Κατηγορία
ISBN
978-960-165-426-3
Σελίδες
224
Στο εξώφυλλο, ένα νεαρό δέντρο που ανοίγει τα κλαδιά του. Συμμετρικά από κάτω οι ρίζες, μεγαλύτερες από το δέντρο που στηρίζουν. Διαισθητικά περνούν στον αναγνώστη δύο μηνύματα: μεγαλώνουμε τα παιδιά μας πάνω σε προϋπάρχουσες κοινωνικές ρίζες και ταυτόχρονα μεγαλώνουμε κι εμείς, επαναπροσδιορίζοντάς τες.

Ο ψυχίατρος Κώστα Γκοτζαμάνης γράφει μικρές ιστορίες για την ανατροφή των παιδιών, αλλά και μικρές «βιογραφίες» των ενηλίκων που θα γίνουν.. Σε δέκα κεφάλαια αναλύει πώς οι δοκιμασμένες συνταγές μετατρέπονται σε «αμήχανα βάρη» και αφήνουν το πεδίο ελεύθερο για γονεϊκές εξαρτήσεις που οδηγούν στην καθήλωση αντί στην αυτονομία. Κορυφαίο επεξηγηματικό κεφάλαιο του βιβλίου το «Μια ματιά στο Παρελθόν».

Στα ζωντανά στιγμιότυπα υπό τον τίτλο «Από την πλευρά του πατέρα», διακρίνουμε πώς η εργασιακή πραγματικότητα αλλάζει το ρόλο του πατέρα: πατέρες απόντες-παρόντες, εξαντλημένοι, αδικημένοι, πατέρες που το ρόλο τους αντιποιούνται οι μητέρες.

Στις «Ιστορίες για μεγάλα παιδιά», «εξιστορείται» η διαρκής επιρροή των γονικών επιδράσεων στους ενήλικες.

Στα «Πρώτα βήματα», ιστορίες παιδιών που τραυλίζουν, αρνούνται το σχολείο, υποφέρουν από έντονο άγχος: παιδιά-πιόνια, παιδιά-τρόπαια, αλλοτριωμένα παιδιά που γίνονται εξαρτήματα των γονιών τους, για να τους υποκαταστήσουν στους ανταγωνισμούς τους και στα παγιωμένα φερσίματά τους.

Στην ενότητα «Το παιδί μου εκπαιδεύεται», παρατηρήστε την επίδραση του «Κόλλα μου μια ρετσινιά» ενάντια στο «Πες μια καλή κουβέντα». Φθάνοντας στα δύσκολα, ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα-ταμπού: «Υπάρχει παιδική σεξουαλικότητα; Και πώς την αντιμετωπίζουμε;»

Στον «Αγώνα για την αυτονομία», εκθέτει διαλογικά στιγμιότυπα από τις ζωές ζευγαριών, εφήβων και παιδιών που βρίσκονται στις μεταβατικές φάσεις για να κατακτήσουν την αυτονομία τους, ενώ στην «Αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων» συνθέτει τους τρόπους που επιτρέπουν στους γονείς να μεγαλώσουν ανεξάρτητα παιδιά και να τα αποχωριστούν, συνεχίζοντας την πορεία προς την ωριμότητα. Ένα βιβλίο εξαιρετικά κοντά στις συνήθειες συμβίωσης της ελληνικής οικογένειας, εργαλείο για να προβληματιστεί κανείς γιατί μεγαλώνει έτσι ο ίδιος και το παιδί του και για να αδράξει λύσεις που βρίσκονται πάντα μέσα του.

                                                                                              Αντιόπη Αθανασιάδου

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ