Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟΙΧΟΔΡΟΜΙΕΣ

15.01.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟΙΧΟΔΡΟΜΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΞΥ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-436-174-8
Σελίδες
96

Η Τέχνη στους δρόμους

Πόσες φορές δεν χαμογελάσατε ή δεν παραξενευτήκατε βαδίζοντας στους δρόμους της Αθήνας, όταν το βλέμμα σας αιχμαλωτίστηκε από ένα πολύχρωμο γκραφίτι που σαν εξωγήινο ον προσγειώθηκε ξαφνικά στο οπτικό σας πεδίο; Από πού ήρθε, ποιοι το έφτιαξαν ''εν μια νυκτί'' και βέβαια τι σημαίνει, είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις όταν στεκόμαστε μπροστά σ' ένα τέτοιο δημιούργημα που διεμβολίζει το αστικό τοπίο.

Οι ''Τοιχοδρομίες'' δίνουν κάποιες απαντήσεις για την εναλλακτική αυτή μορφή τέχνης στους δημόσιους χώρους, που προσφέρει διέξοδο στην ζωτική ανάγκη για έκφραση των νέων ανθρώπων - κυρίως όσων δεν εντάσσονται στις mainstream κουλτούρες. Με κέντρο βάρους τις πολύ καλές φωτογραφίες του Δημήτρη Θεοδόση που περιπλανήθηκε στις γειτονιές της Αθήνας και διάλεξε τα γκραφίτις και με το πυκνό κείμενο του Παναγιώτη Μένεγου να χτίζει πάνω σ' αυτές τις δικές του σκέψεις για την ιστορία και την εξέλιξη της street art, το παρόν λεύκωμα φιλοδοξεί και πετυχαίνει να μας ταξιδέψει στον γοητευτικό κόσμο της εικαστικής παρέμβασης στους ανοιχτούς χώρους. Στα υπέρ της έκδοσης η ιδιαίτερη αισθητική άποψη με την οποία συνδυάζονται οι φωτογραφίες με το κείμενο, εναρμονισμένη απόλυτα με την οπτική της τέχνης του δρόμου.

Ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τέχνη των γκραφίτις, οι ''Τοιχοδρομίες'' είναι μια καλή αρχή για την πρώτη σας προσέγγιση με μια μορφή έκφρασης που έχει πίσω της πολύ μεγάλη διαδρομή στο χρόνο. Από τις σπηλαιογραφίες της Αλταμίρα μέχρι τις τοιχογραφίες της Κνωσού και της Πομπηίας και από τα mural του Μεξικανού ζωγράφου Diego Rivera, στις αρχές του εικοστού αιώνα, έως τις δημιουργίες των σύγχρονων ''αστικών μύθων'' Banksy και Dface, η ζωγραφική στους τοίχους και τους δρόμους υπήρξε πάντοτε ένα statement. Κάθε γκραφίτι δηλώνει μια παρουσία αλλά και μια ανάγκη να ειπωθεί δημόσια κάτι: μια επιθυμία, ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, ένα μήνυμα. Ταυτόχρονα είναι και μια καλλιτεχνική δημιουργία που δεν ανήκει στην ''ιδρυματική τέχνη'' των μουσείων.

Η λέξη γκραφίτι προέρχεται από το ελληνικό γράφειν και η ετυμολογία δεν είναι ποτέ τυχαία - δηλώνει πάντοτε την βαθύτερη ουσία μιας λέξης, τον λόγο για τον οποίο γεννήθηκε. Το γράφειν, είτε γίνεται σε μια λευκή κόλλα χαρτιού είτε στον τοίχο μιας γειτονιάς, σημαίνει πάντοτε εκφράζομαι. Και η ελευθερία της δημόσιας έκφρασης σε όλες της τις μορφές - από τις ''πειραγμένες'' ζωγραφικές στους δρόμους και τα πολιτικά συνθήματα μέχρι και το ''Μαρία σ' αγαπώ'', είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.


Ο Δημήτρης Θεοδόσης γεννήθηκε στον Πειραιά και ασχολείται με τη φωτογραφία και το κολάζ πάνω από 25 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει slide shows με θέμα την ταξιδιωτική φωτογραφία αλλά και θέματα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Τα δύο τελευταία χρόνια προβάλλεται η έκθεση του με θέμα την street art στην γκαλερί Bacaro.

Ο Παναγιώτης Μένεγος γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Media and Cultural Studies στο University of Sussex. Ανήκει στη συντακτική ομάδα της Athens Voice και συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά (Ταχυδρόμος, SOUL, SONIK).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ