Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

09.07.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Νίκος Παντελάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1113-0
Σελίδες
193

Ζώντας τα βιβλία

Πριν λίγους μήνες έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας. Για τους νεότερους ενδεχομένως αυτό το βιβλιοπωλείο να μην είχε την αποδοχή που του άξιζε. Όμως όσοι ασχολούνται με το βιβλίο, ακόμα κι αν δε γνωρίζουν την ιστορική και πολιτιστική του αξία, έχω την αίσθηση ότι πάντοτε περνώντας απ’ έξω τους έπιανε ένα δέος μπροστά από τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου της Εστίας.

Όταν λοιπόν μου είπανε για το συγκεκριμένο βιβλίο, το αναζήτησα χωρίς δεύτερη σκέψη. Και ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι θα έγραφα γι’ αυτό. Όπως και να ‘χε, ακόμα και αν ήταν το χειρότερο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει ποτέ. Κάτι που φυσικά δεν ήταν, μάλλον το αντίθετο.

Ο Νίκος Παντελάκης, ο θρυλικός βιβλιοπώλης της Εστίας, που υπηρέτησε το βιβλιοπωλείο για 77 χρόνια, αφηγείται στο συγκεκριμένο βιβλίο τη ζωή του. Από τις πρώτες ημέρες που πήγε στην Εστία παιδί ακόμα, τους πολέμους που ακολούθησαν, τους καθηγητές και τους συγγραφείς που επισκέπτονταν συχνά την Εστία, όπως ο Μυριβήλης, ο Παλαμάς, ο Τερζάκης, ο Βενέζης, ο Καζαντζάκης, ο Σαμαράκης και πλήθος άλλων.

Ακόμα αναφέρεται σε ανθρώπους που δούλεψαν δίπλα του και αργότερα άνοιξαν και οι ίδιοι τους δικούς τους εκδοτικούς, τα δικά τους βιβλιοπωλεία. Γιατί η Εστία ήταν σχολείο για όλους, όπως αναφέρει ο κύριος Νίκος μέσα στο βιβλίο. Κι ακόμα κι όταν έφυγε από το βιβλιοπωλείο της Εστίας δεν μπόρεσε ποτέ να απεξαρτηθεί από το βιβλιοπωλείο στο οποίο είχε δουλέψει για σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Γιατί γνώριζε ακόμα και μετά τη φυγή του πού βρισκόταν το καθετί, τι δουλειά θα έκαναν στο βιβλιοπωλείο κάθε στιγμή, ποιοι θα πέρναγαν για να πουν μια καλημέρα. Ο κύριος Νίκος Παντελάκης πέθανε το 2008.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλύσω το βιβλίο σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα. Το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι η γραφή του βιβλίου έγινε προφορικά. Η αφήγηση των γεγονότων από τον κύριο Νίκο ηχογραφήθηκε και κατόπιν αποτυπώθηκε σε κείμενο.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στα ιδιαίτερα σημειώματα στην αρχή του βιβλίου της Εύας Καραϊτίδη και του Κυριάκου Ντελόπουλου. Μείζονος αναφοράς είναι επίσης η εξαιρετική από κάθε άποψη επιμέλεια του Παναγιώτη Σουλτάνη, που μας παραδίδει ένα βιβλίο ιδιαίτερο, τρυφερό, παθιασμένο για τα βιβλία.

Ένα βιβλίο που αξίζει να του αφιερώσετε τον χρόνο σας και να περιηγηθείτε στην Αθήνα του 20ού αιώνα, να αισθανθείτε την αύρα της πλούσιας συγγραφικής κληρονομιάς, να αφουγκραστείτε την ιστορία της ελληνικής εκδοτικής διαδρομής. Και είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί θα οσμιστείτε τη μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου βιβλίου και πιθανόν να δείτε τον κύριο Νίκο να σας γνέφει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ