Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ

02.04.2013
facebook email
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6817-02-1
Σελίδες
53

Βλέποντας τον πόνο του εχθρού

Μπορεί να ξεπεράσει κάποιος το φόβο του να είναι όμηρος ομάδας τρομοκρατών; Υπάρχει πιθανότητα να νιώσει κάποιος τον πόνο που κρύβεται πίσω από τις πράξεις ενός τρομοκράτη; Αυτά είναι τα θέματα που εξετάζει στο μονόπρακτό της –το οποίο ανέβηκε στο Ιωνικό Κέντρο τον Ιανουάριο του 2012–, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Σόνια Ζαχαράτου. Και δεν δίνει απαντήσεις – προβάλλει βαθιά συναισθήματα.

Η συγγραφέας τοποθετεί πάνω στη σκηνή δύο πρόσωπα, τη Λιούντα και τον Αζίντ, δυο ανθρώπους που δεν κοιτάζονται καθόλου μεταξύ τους παρά μόνο στην τελική σκηνή του έργου. Η Λιούντα και ο γιος της υπήρξαν δύο από τους ομήρους της τρομοκρατικής ομάδας στην οποία ανήκει ο Αζίντ. Η γυναίκα αφηγείται την ομηρία της, τον τρόμο της, τις αναμνήσεις που έχει από το νεκρό πια στον πόλεμο σύζυγό της. Δίπλα της έρχεται να καθίσει ο εχθρός, ο Αζίντ, ο οποίος προσπαθεί να την προστατεύσει με τον δικό του τρόπο. Επειδή αυτός έχει καταλάβει ότι η ζωή είναι σκληρή και στην προσπάθεια για εκδίκηση τα θύματα είναι πάντα αθώοι. Η Λιούντα περνάει αρχικά από το στάδιο όπου αισθάνεται ότι προδίδει τους συμπατριώτες της, το νεκρό άντρα της. Στη συνέχεια, όμως, τον κοιτάζει με τα μάτια της καρδιάς: δεν είναι πια απλά ο εχθρός, είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη που έχει υποφέρει όσο κι αυτή, που έχει χάσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του και που η ανάγκη του για εκδίκηση τον κρατά ζωντανό. Ποια, όμως, μπορεί να είναι η κατάληξη σε αυτή την ομηρία; Θα μπορέσουν κι οι δύο να βγουν ζωντανοί;

Η συγγραφέας αντλεί έμπνευση από το τρομοκρατικό κτύπημα στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004. Θα μπορούσε, όμως, να αναφέρεται σε οποιοδήποτε αντίστοιχο περιστατικό. Το μεγαλύτερο βάρος του μονόπρακτου το επωμίζεται η Λιούντα. Με λόγο έντονα συγκινητικό, με φωνή ανθρώπινη και με ψυχή ανοικτή, παρά τις αντιξοότητες, παρουσιάζει όλο το φάσμα των συναισθημάτων που βιώνει: πανικός, απελπισία, ελπίδα και πόνος. Οι σύντομες παρεμβάσεις του Αζίντ και οι σκληρές διαπιστώσεις του για τη ζωή, τον πόλεμο και την απώλεια προσθέτουν ακόμα περισσότερη συγκίνηση. Η συγγραφέας δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τον τρομοκράτη, δεν του παρέχει άλλοθι για τις ενέργειές του. Απλά, ρίχνει μια ματιά στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από απελπισμένες πράξεις. Καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δυνατό μονόπρακτο που διαβάζεται απνευστί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ