Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

20.05.2012
facebook email
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λίνα Σιπητάνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1493-3
Σελίδες
284

Η περιφρόνηση και η απέχθεια που εμπνέουν στη δημόσια σκηνή υπήρξε η αφορμή για την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ δύο ανδρών, «σκανδάλων» για τον δημόσιο γαλλικό βίο. Είναι ο μισάνθρωπος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ και ο αμφισβητούμενος «φιλόσοφος-δημοσιογράφος» Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Σε 29 επιστολές, «ο Αλέπος και ο Λύκος» απολογούνται, ο ένας στον άλλον για το δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι τους κατηγορούν και να είναι αυτοί που είναι.

Ξεκινώντας από το ζήτημα της κοινωνικής στράτευσης του απλού ανθρώπου αλλά και του διανοούμενου, αναζητούν τις φιλοσοφικές ρίζες της αναγκαιότητας αυτής έναντι της «ιδιώτευσης», της οποίας οπαδός είναι ο Ουελμπέκ. Θυμίζω εδώ ότι ο Λεβί θεωρείται από τους επικριτές του «ύποπτος » για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει (δημοσιογραφία σε όλα τα εμπόλεμα εμφύλια μέτωπα, στις περιοχές όπου επικρατεί πείνα και εκμετάλλευση, Σερβία, Κόσοβο, Νταρφούρ, Ιράκ και Ιράν), καθώς προέρχεται από την πλούσια και ασφαλή τάξη που έως ένα βαθμό θεωρείται υπεύθυνη για τους πολέμους και τις δυστυχίες που καλύπτει και σχολιάζει. Ο ίδιος δε, εξακολουθεί να ζει ως μέλος της τάξης του.

Για να εξηγήσουν τη στάση τους να αποσύρονται ή να εκτίθενται ως πολίτες και υποκείμενα, οι αλληλογράφοι διερευνούν τα ζητήματα της πίστης, το στερέωμα του προσωπικού, οικογενειακού μυθιστορήματός τους, την «ανθρωπινότητα» και αν αυτή πρέπει να επεκτείνεται στα ζώα. Στη σχετική αποστροφή του, ο Ουελμπέκ ισχυρίζεται ότι η σκληρότητα στα ζώα ισούται με αυτή εναντίον των ανθρώπων, τους οποίους θεωρεί προικισμένους βασικά με τη φύση του Κακού.

Με την ευκαιρία αυτή, φυλλομετρούν φιλοσόφους και έννοιες. Τι είναι η πίστη χωρίς θρησκεία, ο ηθικός νόμος, η «μαγική» φύση της θρησκευτικής πίστης. Ο Καντ, ο Νίτσε ο Σπινόζα, ο Σοπενάουερ ο Αύγουστος Κοντ, ο Λεβινάς, η επιστήμη αντί της θρησκείας, η πίστη στον ανθρωπισμό, όχι στον Θεό, η ανθρωπινότητα σαν ιδιότητα κάθε τι έμβιου στον πλανήτη. Μήπως αυτή η σκοπιά δεν κάνει τον άνθρωπο κάτι σαν Θεό των υπολοίπων που μοιράζονται τον πλανήτη; Μήπως έτσι δεν ξαναγυρίζουμε σε μια πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου ως Θεού στον πλανήτη του;

Και οι προτεραιότητες: ένας σκύλος ή ένας άνθρωπος που υποφέρει, πρωτεύει; Και τελικά, υπάρχει μια υστάτη υποχρέωση να επέμβουμε για να τους σώσουμε και με ποιο πνεύμα πρέπει να γίνεται αυτό;

Εξαιρετικό, αυτοβιογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όλο το υλικό και ιδιαιτέρως η επιστολή του Ουελμπέκ της 8ης Μαρτίου 2008, όπου εκτίθεται η επίθεση της μάνας του σε βάρος του, εξαιτίας του βιβλίου για τη ζωή της που επρόκειτο να δημοσιευτεί σε λίγο καιρό. Ο Ουελμπέκ περιγράφει τον κανιβαλισμό του από τον Τύπο, την ολοκληρωτική του απόρριψη από τη μητέρα του, και αναδεικνύει ως έννοια και διέξοδο στην προηγούμενη κουβέντα του με τον Λεβί, τη συμπόνια: στη συνάντησή του με τον διχασμό, μιας αγάπης που δεν έλαβε και μετατράπηκε σε μίσος. Ο Ουελμπέκ προτείνει σε κάθε υποκείμενο να κατανοήσει ότι είναι ταυτόχρονα το θύμα και ο δήμιος και αυτό συμπεριλαμβάνει τον κόσμο όλων των έμβιων. Το υποκείμενο οφείλει ν’ αναγνωρίσει ως δική του την ίδια ουσία που ενυπάρχει στο θύμα που βασανίζεται. Η σκοτεινή πλευρά είναι η αναγνώριση της δικής μας ουσίας στον εγκληματία. Δεν υπάρχει κάποια θρησκευτική εσάνς στη συμπόνια αυτή.

Η αλληλογραφία κλείνει με μια ανταλλαγή απόψεων για το μυθιστόρημα, την ποίηση, τη ζωτική ενόρμηση της συγγραφής, τη λήθη της ζωής και τη λήθη των βιβλίων.

Βιβλίο συναρπαστικό, για την ταχύτητα, την ακρίβεια και την απλότητα με την οποία εξετάζει σημαντικότατα θέματα. Το επιπλέον επίτευγμα είναι το προσωπικό ύφος. Μια συζήτηση στο σαλόνι σας, ένα δράμα ζωής σε 27, σχεδόν «προφορικές», επιστολές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ