Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ANOREXIA NERVOSA

15.03.2012
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ANOREXIA NERVOSA
Εκδοτικός Οίκος
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-9505-14-7
Σελίδες
191

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου και μαγικό γυαλί μου…

ή

Η αρρώστια στο μυαλό μας

Η Στέλα Λέτσιου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Μιλά άπταιστα εννέα ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ρωσική, ρουμανική, βουλγαρική, γερμανική, ισπανική και γεωργιανή). Ζει στη Θεσσαλονίκη και λατρεύει τα ταξίδια.

Η συγγραφέας, στο τέλος του καλοκαιριού του 1997, μαυρισμένη και κομψή, συναντά μια φίλη της. Αναπάντεχα, δέχεται το εξής σχόλιο, « πάχυνες λιγάκι!». Σε λίγες μέρες θα πήγαινε στην πρώτη λυκείου. Από τότε μέχρι σήμερα ζει ένα μαρτύριο, προσπαθώντας να βγάλει από το μυαλό και το σώμα της το «δαίμονα» που ονομάζεται Anorexia Nervosa (νευρική ανορεξία).

Όμως, τι μπορεί να γεννήσει αυτόν το δαίμονα στο σώμα και στο μυαλό ενός υγιούς ανθρώπου και να τον μετατρέψει σε ασθενή; Κακή οικογενειακή κατάσταση; Έλλειψη αγάπης; Τα πρότυπα του μοντέρνου life style, που δεν επιτρέπουν ίχνος λίπους στα σώματα, διαμορφώνοντας όχι μόνο μια άλλη αισθητική αλλά εδραιώνοντας παράλληλα μέσα μας μίσος για το σώμα μας; Η απάντηση ίσως να είναι όλα μαζί. Συσσωρευτικά, όλα αυτά στο μυαλό του ασθενούς ατόμου, που δεν ελέγχει πια τον εαυτό του, τις σχέσεις του, την ευτυχία του, αδιαφορώντας συγχρόνως και για την ευτυχία των άλλων γύρω του, αφού όλα εξαρτώνται όχι μόνο από την ποσότητα του φαγητού που θα πάρει, αλλά πολύ περισσότερο από την τροφή που θα βγάλει. Μέχρι να ματώσει!.

Κι όμως, η αγάπη της Στέλας τής δόθηκε. Απ’ όλους. Ιδιαίτερα από το σύζυγό της. Τότε, τι μπορεί να κυριαρχεί στο μυαλό ενός ατόμου που αποφασίζει να κηρύξει πόλεμο στο ίδιο του το σώμα, παίζοντας καθημερινά με το θάνατο;

Στο βιβλίο της αυτό, η συγγραφέας παραμένει πολύ στα συμπτώματα της ασθένειας, κάνοντας το κείμενο κουραστικό, περιγράφοντας πόσο βασανιστική, επίπονη και επίμονη είναι η ασθένεια αυτή. Η οποία την αποκόπτει από τη φυσιολογική ζωή, υποχρεώνοντάς την να συντηρείται δαπανηρά με ψυχολογική, και διατροφολογική υποστήριξη, ενώ η καθημερινή γυμναστική γίνεται όχι για ην καλύτερη φυσική της κατάσταση αλλά ένα επιπλέον μαστίγιο στο σώμα της. Τέλος, η νευρική ανορεξία την οδηγεί στην απώλεια της λογικής, παραποιώντας σαν διαθλαστικός καθρέφτης την πραγματικότητα, με το να προβάλλει ένα άλλο είδωλο του εαυτού της, κατακλύζοντάς την ταυτόχρονα με βίαια συναισθήματα εναντίον όλων. Ιδιαίτερα, του εαυτού της.

Η Στέλα Λέτσιου στην εφηβεία της ζύγιζε 25 κιλά. Όταν παντρεύτηκε ήταν 33, χωρίς να μπορεί να κάνει σεξ με τον άντρα που ήταν ερωτευμένη μαζί του. Αγόραζε τα ρούχα της από τα παιδικά, άλλα τα στένευε, ενώ μερικά τα έκρυβε για αργότερα. Σήμερα είναι πολύ κοντά στο στόχο της, τα 47,7 κιλά. Ωστόσο, στόχος της δεν είναι τα κιλά, αλλά ή κατάκτηση της υγείας της που θα της επιτρέψει να ζήσει φυσιολογικά.

Σκοπός του βιβλίου της είναι να βοηθήσει κάθε παρόμοιο ασθενή, γι’ αυτό αποκαλύπτει πως αυτό που τη βοήθησε –χωρίς να έχει αναρρώσει εντελώς-, είναι να μην έχει μυστικές τις μεθόδους της εναντίον του σώματός της, οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισε με τους θεράποντες ιατρούς της και η άνευ όρων αγάπη που εισέπραξε, σε καλές και κακές στιγμές, από τον άντρα της. Τονίζει πως ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Προσθέτει επίσης και τις ευχάριστες διαφυγές του μυαλού, που ηρεμούν την ψυχή και φτιάχνουν την διάθεση για ζωή. Και διάθεση για ζωή σημαίνει υγεία.

Το «Anorexia Nervosa» είναι ένα αντιφατικό βιβλίο, το οποίο ενώ περιγράφει μια ασθένεια που κάθε μέρα σε φέρνει πιο κοντά στο θάνατο, είναι παράλληλα και αισιόδοξο, διότι σου δίνει τις λύσεις και τις διαφυγές να κερδίσεις και πάλι τη ΖΩΗ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ