Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ

16.12.2007
facebook twitter linkedin email
ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Κουτσούκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4562-9
Σελίδες
217

«Αν είμαστε ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο,
   ας μην ταυτιζόμαστε τόσο με το όχημα».


Ο Μπράιαν Βάις, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ. Σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai στο Μαϊάμι και είναι βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Οι σπουδές του και η επί μακρόν πείρα του στην κλασική ψυχιατρική πήραν ένα νέο δρόμο εδώ και δέκα χρόνια, όταν ένας ασθενής του άρχισε να θυμάται τραύματα από προηγούμενη ζωή που έπαιζαν ρόλο στους εφιάλτες και στο άγχος του και στη συνέχεια του μετέδωσε μηνύματα από το γιο του που είχε πεθάνει. Στις ΗΠΑ θεωρείται η κατ’ εξοχήν αυθεντία στη θεραπεία με αναδρομές σε προηγούμενες ζωές.

Στο βιβλίο του αυτό ο Βάις περιγράφει τις πορείες δύο υπαρκτών ατόμων που πήγαν στο γραφείο του για να θεραπεύσουν τη θλίψη και τον πόνο που τους είχε προκαλέσει ο θάνατος αγαπημένων προσώπων. Και οι δυο, εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, τα οποία εκτός από ψυχικούς περιελάμβαναν και σωματικούς πόνους (γυρνώντας χρονικά εκεί που απέκτησαν τον πόνο), ήθελαν να βελτιώσουν και τη συμπεριφορά τους όσον αφορά το αντίθετο φύλο που πάντα το αντιμετώπιζαν επιδερμικά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή. Τα δυο άτομα δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και μάλιστα είναι από άλλες χώρες. Ο ψυχίατρος, μετά από αρκετές συναντήσεις αναδρομών και ενώ τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν έχουν εξαφανιστεί πια, συνδέει όσα του αφηγούνται, ο καθένας μόνος και σε άλλη ημέρα της εβδομάδας, και αντιλαμβάνεται ότι οι δυο τους έχουν ζήσει μαζί πολλές ζωές, έχοντας ένα ευχάριστο και γεμάτο αγάπη παρελθόν (αιώνες πίσω). Το δίλημμά του (δίλημμα κάθε θεραπευτή που έχει μια άλλη οπτική της ζωής) είναι μεγάλο: Θα τους φέρει σε επαφή ή όχι, γιατί ξέρει πως πολλές φορές δεν πρέπει να επεμβαίνει στην πορεία άλλων ψυχών. Θα το αποφασίσει; Και αν το αποφασίσει, τι θα γίνει;

Αν και σε βιβλία αυτού του είδους δεν έχει και τόση σημασία η πλοκή, ο Βάις καταφέρνει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ειδικά αν ο τελευταίος δεν έχει διαβάσει πολλά παρόμοια βιβλία. Οι συναντήσεις του Πέντρο με τον ψυχίατρο που τον υπνωτίζει, οι αξιοσημείωτες τεχνικές υπνωτισμού και καθοδήγησης που έχει αναπτύξει και που είναι απαραίτητες για το «ταξίδι», οι περιγραφές μερικών ζωών του και η αγάπη του με τον αδελφό του που πέθανε, εναλλάσσονται με τις περιγραφές της Ελίζαμπεθ που έχει χάσει τη μητέρα της και μάταια προσπαθεί να δημιουργήσει αλλά και να κρατήσει μια σχέση. Ανάμεσα στις περιγραφές όσων «βλέπουν» από τα παλιά και στα όσα τους συμβαίνουν στο σήμερα, παρεμβάλλονται μικρά κείμενα -ακριβώς όπως τους δίδονται από την άλλη πλευρά- με οδηγίες και αναλύσεις, απλές και ξεκάθαρες, για τη σημασία της Αγάπης, αλλά και για τις ανόητες επιλογές.

Η γλώσσα του Βάις -και η μετάφραση του Δημήτρη Κουτσούκη συμβάλλει σε αυτό στην ελληνική έκδοση- είναι απλή και εύκολα κατανοητή, ενώ οι μικρές προτάσεις επιτρέπουν στον αναγνώστη να αφεθεί στην ουσία όσων περιγράφουν οι λέξεις ή προσπαθούν να «διδάξουν» όσοι όχι μόνο γνωρίζουν αλλά και ξέρουν πώς να χειριστούν τη γνώση (σοφία). Μια άλλη ζωή περιμένει τους ανθρώπους αν, όπως του λένε, «αντί να μαθαίνουμε την αυταπάτη της ασφάλειας, αρχίζουμε να μαθαίνουμε την ασφάλεια της σοφίας και της αγάπης».


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ