Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

19.11.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3599-6
Σελίδες
173

Βραβείο «Διαβάζω», 2011, κατηγορία «βιβλία για μεγάλα παιδιά»

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που γράφτηκε πρόσφατα και καταργεί τα όρια ανάμεσα στην παιδική και την ενήλικη λογοτεχνία, αυτό είναι «Το Δέντρο το Μονάχο». Είναι από τα βιβλία που σε σημαδεύουν για μια ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία που έχεις όταν το διαβάζεις.

Ο τόπος είναι ο Κόφινας, ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα βράχια, απομονωμένο, ξεχασμένο από τον κόσμο. Βλέπει θάλασσα, μα η θάλασσα είναι μακριά. Βουνίσιοι αισθάνονται οι κάτοικοι. Στην Κρήτη βρίσκεται ο Κόφινας, αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα. Έτσι που κανένα ορεινό μέρος της χώρας μας δεν απέχει πολύ από τη θάλασσα (από τον Όλυμπο ώς τον Πλαταμώνα είναι λίγες ώρες δρόμος, βουνό και θάλασσα αγκαλιάζονται στην Ελλάδα), ο Κόφινας γίνεται μια σύνοψη της ελληνικής υπαίθρου. Η απομόνωση, το απρόσιτο της περιοχής, δίνει την ευκαιρία για να απεικονιστεί η ψυχή γυμνή. Όχι μόνο του Έλληνα, αλλά και του Ανθρώπου.

Ο χρόνος είναι απροσδιόριστος. Χρονολογικά βρισκόμαστε στη μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ εποχή, στη σύγχρονη εποχή. Από πλευράς κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής ιστορίας, όμως, το ρολόι έχει σταματήσει στη δεκαετία του ΄50. Οικονομία αυτάρκειας, κινητά δεν υπάρχουν, ούτε PC, ούτε playstation. Πολύ περισσότερο που τα φλας μπακ στις ζωές των ηρώων μάς μεταφέρουν στις εποχές της προφορικής παράδοσης, των παραμυθιών, των ξωτικών, των στοιχειωμένων τόπων και του «τρελού του χωριού».

Οι πρωταγωνιστές είναι ο Σίμος, η Βιολέτα, η Οντίν κι ο Μάρκος. Ο Σίμος, ο Μάρκος κι η Οντίν είναι έφηβοι που ψάχνουν το δρόμο τους. Τα δυο αγόρια, γέννημα-θρέμμα του Κόφινα, εμπλέκονται σε μια υπόθεση ανεύρεσης των ταμάτων που κλάπηκαν από την εκκλησία. Για την ακρίβεια, ο Σίμος ψάχνει τον εαυτό του, να διασχίσει τα ρουμάνια και τις απαγορευμένες περιοχές του χωριού, εκεί που στέκει το Δέντρο το Μονάχο, κι εκεί που έχει η Βιολέτα, η τρελή, τα λημέρια της, για ν’ αποδείξει ότι είναι άντρας. Ο Μάρκος, πάλι, το αντριλίκι του θέλει να το αποδείξει βρίσκοντας τα κλεμμένα από την εκκλησιά τάματα. Η Οντίν είναι συνομήλική τους, Γερμανίδα, που βρίσκεται στο χωριό επειδή ο πατέρας της αναζητά αυτόν που έσωσε τον παππού του, Αυστραλός αυτός, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πλοκή, σοφά δομημένη, τέμνει τα νήματα από τις πορείες του Σίμου, του Μάρκου, της Οντίν, της Βιολέτας και άλλων χωριανών. Η τελευταία είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος του χωριού. Η «σαλή», που θα γίνει ο καταλύτης για να βρούνε όλοι οι ήρωες, και όλο το χωριό, τον εαυτό τους.

Ένα μυθιστόρημα που αξιοποιεί το σκηνικό του χωριού για να αναδείξει διαχρονικά θέματα. Η ενηλικίωση των νεαρών ηρώων γίνεται μέσα από δύσκολα περάσματα, αλλά τελικά η διαδικασία απηχεί τα περάσματα μιας ολόκληρης κοινωνίας από το «εγώ» στο «εμείς». Ένα βιβλίο που απαντά σε πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά που τολμά να θέσει ο νέος (και ο άνθρωπος) στον εαυτό του.

Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες για παιδιά και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημά της «Ως δια μαγείας» τιμήθηκε με το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Έχει γράψει το λιμπρέτο και τους στίχους για το μουσικό θέατρο «Παράξενο δεν είναι;» και για το έργο «Πες το μ’ ένα παραμύθι» για αφηγητή και ορχήστρα σε μουσική του Θ. Μικρούτσικου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ