Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

31.10.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9433-12-9
Σελίδες
61

Ο Λούης, 10 χρονών, και η οικογένειά του αναγκάζονται να μετακομίσουν σε ένα χωριό στο βουνό. Το χωριό έχει ένα παράξενο όνομα, λέγεται Βόθη. Κι αυτό δεν είναι το μόνο παράξενο που συμβαίνει εδώ. Κάθε βράδυ οι κάτοικοι κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους για το φόβο των λύκων. Στο πυκνό δάσος που περιβάλλει το χωριό οι λύκοι δεν αστειεύονται. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν οι χωριανοί. Ακόμη πιο μυστηριώδης κι ανεξήγητη είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο Λούης συναντά μια παγωμάρα, μια δυσπιστία, ούτε την καλημέρα δεν του ανταποδίδουν τα παιδιά στο σχολείο. Μια μετακόμιση σε άλλο τόπο για ένα παιδί είναι ήδη μια δοκιμασία, πόσο μάλλον όταν οι συνθήκες που συναντά στο νέο τόπο είναι τόσο αντίξοες. Το σπίτι του Λούη βρίσκεται κοντά στο δάσος, κανείς δεν πλησιάζει. Όσες προσπάθειες κι αν κάνει και η μαμά του Λούη να πιάσει φιλίες, αποβαίνουν άκαρπες. Η μόνη που θα γίνει φίλη με τον Λούη είναι η Άννα. Η Άννα κατάγεται από το χωριό αλλά δεν έχει μεγαλώσει σ’ αυτό. Είναι νεοφερμένη κι εκείνη. Υποφέρει από άσθμα κι έτσι λόγοι υγείας ώθησαν τους γονείς της στην επιστροφή στο χωριό. Είναι κι εκείνη λοιπόν μια ξένη. Τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι, αλλά τι φίλοι μπορεί να μείνουν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι σ’ αυτή την ηλικία; Μια διακριτική υπόμνηση έρωτα υποβάλλεται από τους συγγραφείς. Ντροπαλός ο Λούης δε λέει να πει το «σ’ αγαπώ».

Αθώα τα δυο παιδιά και ανυποψίαστα πηγαίνουν μια βόλτα στο δάσος, εκεί που κανείς δεν πλησιάζει. Η αγωνία κορυφώνεται. Ο λύκος φυσικά είναι εκεί. Η κρίση άσθματος που πιάνει την Άννα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη. Σκοτεινιάζει, η έξοδος προς το χωριό αβέβαιη, ο λύκος εμφανίζεται μπροστά τους, αλλά η αντίδρασή του είναι εντελώς άλλη από την αναμενόμενη. Δεν ορμά. Μήπως έχουμε να κάνουμε με μια εξιδανικευμένη εικόνα της φύσης όπου τα άγρια ζώα απαρνούνται την άγρια φύση τους και φέρονται στους ανθρώπους με το γάντι; Θα ήταν ένα εύκολο κλισέ για ένα ακόμη οικολογικό παραμύθι με ηθικό δίδαγμα. Αλλά οι φόβοι του αναγνώστη ανατρέπονται. Το νήμα της ιστορίας θα ξετυλιχθεί σιγά σιγά με πολλές ανατροπές και σε μια ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού, παραμυθιού, και θρίλερ μαζί. Λύκοι και άνθρωποι αλλάζουν θέσεις καθιστώντας το φόβο των δεύτερων για τους πρώτους ανούσιο. Οι προκαταλήψεις μάς καθιστούν δέσμιους των φόβων μας. Χρειάζεται το νέο βλέμμα, ο ξένος, που θα τολμήσει να μας βάλει μπροστά μας έναν καθρέφτη για να δούμε τον αληθινό εαυτό μας. Το ομοούσιο ανθρώπου και λύκου. Φυσικά το μυθιστόρημα λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, δεν είναι ούτε (μόνο) οικολογικό, ούτε αντιρατσιστικό, ούτε ψυχολογικό, ούτε μυστηρίου. Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα. Ο καθένας θα βρει το δικό του επίπεδο ανάγνωσης.

Όμορφα τα ασπρόμαυρα σχέδια της Ελένης Αϋφαντή αρμόζουν στην ηλικία του αναγνωστικού κοινού.

Ο Βασίλης Κουτσιαρής είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα τελευταία εννιά χρόνια εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική.

Ο Γιάννης Διακομανώλης είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία εννιά χρόνια εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. «Η κραυγή των λύκων» είναι το πρώτο παιδικό μυθιστόρημα και των δυο συγγραφέων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ