Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΟΧΥΛΙ

16.05.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΟΧΥΛΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-228-3
Σελίδες
3

Τα παραμύθια βοηθάνε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και τους δίνουν κουράγιο, μέσα από τα κατορθώματα του ήρωα, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Τους διδάσκουν αξίες και εξαίρουν το φρόνιμα που είτε έχει ο ήρωας από την αρχή είτε το αποκτά σταδιακά στην εξέλιξη της ιστορίας. Γι αυτό οι κακοί και οι σκληρές σκηνές που έχουν πολλά παραδοσιακά παραμύθια, παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο. Συμβολίζουν το κακό, το μεγεθύνουν και με αυτόν τον τρόπο βοηθάνε τον μικρό αναγνώστη να χειριστεί τους φόβους του. Εφόσον το κακό συμβαίνει σε κάποιον άλλον, το παιδί έχει ένα ασφαλές πλαίσιο για να ζήσει αυτό που φοβάται ότι μπορεί να συμβεί και στο ίδιο. Ταυτιζόμενο με τον ήρωα ενστερνίζεται τις αρετές και τη γενναιότητά του και βγαίνει στο τέλος νικητής.

Το «Μπλε Κοχύλι» έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού. Η μικρή ηρωίδα, η Τρισεύγενη, που οι Μοίρες έχουν προικίσει με καλοσύνη, καρτερικότητα και διάθεση προσφοράς, είναι κόρη του Άρχοντα των Βουνών και της Αρχόντισσας του Δάσους. Όταν η τελευταία αρρωσταίνει βαριά και νιώθει το τέλος να πλησιάζει, εμπιστεύεται στην κόρη της ένα μπλε κοχύλι. Το είχε βρει βρώμικο και παρατημένο, έτοιμο να πεθάνει, και το ζήτησε από τη Νεράιδα της Θάλασσας. Να το πάρει, να το περιποιηθεί, να το αναστήσει. Το μπλε κοχύλι ήταν μαγικό. Η μάνα συμβούλεψε την κόρη της να χύνει τα δάκρυα από τις λύπες και να ρίχνει ένα πετραδάκι για κάθε χαρά της μέσα στο κοχύλι. Αυτά θα γίνονταν μαργαριτάρια. Με τον καιρό θα έφτιαχνε ένα μαγικό μαργαριταρένιο κολιέ. Με κάθε ευχή που θα ήθελε να κάνει η Τρισεύγενη για τον εαυτό της, θα έλιωνε ένα μαργαριτάρι κι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. Η μοχθηρή Αρχόντισσα του Έλους εμφανίζεται και θέλει να πάρει τη θέση της Αρχόντισσας του Δάσους. Τι θα συμβεί όταν θα πείσει τον πατέρα της Τρισεύγενης να την κάνει γυναίκα του; Κι όταν η κακιά μητριά βάλει στο μάτι το μαργαριταρένιο κολιέ που έφτιαξε σιγά σιγά η Τρισεύγενη με τα τόσα δάκρυα που είχε χύσει για τη μητέρα της και με τις μικροχαρές που ήξερε να εκτιμά;

Οι όμορφες εικόνες της συγγραφέως δίνουν την ευκαιρία στην εικονογράφο να φτιάξει ονειρικές εικόνες που μαγεύουν τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που διαβάζεται άνετα και στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μέσα από τις ζωγραφιές.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι μουσικός. Είναι μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και από το 2002 διδάσκει βιόλα στο Ωδείο Αθηνών. Από το 1983 μέχρι το 1990 ασχολήθηκε με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων παιδικών εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση δίπλα στη Φραγκίσκη Καρόρη, ενώ έκανε και την παρουσίαση της παιδικής εκπομπής «Ο κόσμος της μουσικής». Έχει ήδη εκδώσει δυο παραμύθια.

Η Κατερίνα Βερούτσου σπούδασε στην ΑΣΚΤ του Μόντρεαλ. Από το 1982 ζει και εργάζεται ως εικονογράφος στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους εικονογραφώντας περισσότερα από 65 παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία για την τηλεόραση και το θέατρο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ