Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

01.05.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-696-2
Σελίδες
109

Στην πλατεία Ηλίου ζούνε τις μικρές καθημερινές ιστορίες τους δέκα παιδιά, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια από τεσσάρων έως επτά χρονών. Στις δέκα μικρές περιπέτειες που εκτυλίσσονται στη γειτονιά, παρακολουθούμε τα πάθη των μικρών ηρώων. Πότε η Άννα θέλει να μάθει τον παπαγάλο της να μιλάει και να διαβάζει, πότε η παρέα όλη στήνει ένα μανάβικο με ζαρζαβατικά που φέρνει από το σπίτι, πότε η Μάρω προσπαθεί να μάθει την ώρα αλλά τα «και τέταρτο» και «παρά δέκα» της φαίνονται βουνό, με αποτέλεσμα να κάνει γκάφες στη ρύθμιση των «ραντεβού» της, πότε είναι κάποιες αμυγδαλές που πρέπει να αφαιρεθούν και να σημειωθούν υποχρεωτικές απουσίες από το παιχνίδι στην πλατεία και πότε ένας καλοκάγαθος παππούς που τιμά τακτικά το παγκάκι της πλατείας, διηγείται ωραία παραμύθια στα παιδιά και διευθετεί δίκαια τις διαφορές τους. Άλλοτε πάλι οι περιπέτειες αφορούν πιο σοβαρά θέματα όπως το διαζύγιο των γονιών, την ανεργία και το συνακόλουθο στένεμα των οικονομικών της οικογένειας αλλά και τη ζήλια για το μικρό αδερφάκι που εκδηλώνεται με πισωγυρίσματα στη συμπεριφορά του πρωτότοκου. Όταν το λιγοστό πράσινο της πλατείας τίθεται σε κίνδυνο, για χάρη λίγης ακόμη «ανάπτυξης», τα παιδιά ξεσηκώνονται και ξεσηκώνουν και τους μεγάλους για την προστασία του.

Η τρυφερή ματιά της συγγραφέως στις έγνοιες της παιδικής ηλικίας κερδίζει τον αναγνώστη. Ποιος θα πρωτοπαίξει στις κούνιες, τι δώρα θα μου κάνουν στο πάρτι γενεθλίων, είμαι μεγάλος ή μικρός, γιατί πότε με λένε έτσι και πότε αλλιώς; Να βάλω τα καλά μου ρούχα γιατί είναι Κυριακή και θα έρθει ο μπαμπάς να με πάρει να πάμε λούνα παρκ. Η συγγραφέας ξέρει να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών και να δίνει απαντήσεις απλές και κατανοητές. Απαντήσεις που συμβάλλουν στην εμπέδωση αξιών όπως η φιλία, η χαρά της μοιρασιάς, η γενναιοδωρία και η κοινή προσπάθεια για έναν καλό σκοπό. Πολύ σοφά η ιστορία με τη διάσωση του πράσινου της πλατείας τοποθετείται προς το τέλος του βιβλίου. Πρέπει να διαχειριστείς πρώτα τα του οίκου σου (στην προκειμένη περίπτωση τους φόβους και τους εγωισμούς) κι ύστερα θα μπορέσεις να ενδιαφερθείς για τα συλλογικά.

Η γειτονιά του Ήλιου μοιάζει να μας έρχεται από τα παλιά, όταν υπήρχαν γειτονιές και μάλιστα ασφαλείς. Όταν οι παππούδες έλεγαν παραμύθια και όταν τα παιδιά έβγαιναν στο δρόμο να παίξουν αντί να κατακτάνε πίστες στις οθόνες. Ωστόσο οι σημερινοί αναγνώστες θα βρούνε αιώνιες αξίες και ποιότητες της παιδικής ηλικίας και τελικά θα ταυτιστούν με τους ήρωες, ακόμη κι αν δεν έχουν παίξει παρά ελάχιστα σε κάποια γειτονιά. Οι ζωγραφιές της Κατερίνας Χρυσοχόου συντείνουν σε αυτό το κλίμα της ασφάλειας και της τάξης.

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Γράφει βιβλία κυρίως για παιδιά και νέους και ασχολείται με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Ακαδημίας Αθηνών, με δυο Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου, με τιμητικά διπλώματα από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα και τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα καθώς και με άλλα δέκα πανελλήνια βραβεία. Ήταν δυο φορές υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Hans Christian Andersen. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αλβανικά, στα αγγλικά και στα κορεάτικα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ