Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1821

20.03.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1821
Εκδοτικός Οίκος
ΣΚΑΪ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-482-049-8
Σελίδες
38

«Το όνομά μου είναι Λάμπρος. Είμαι έξι χρονών. Γεννήθηκα το 1821, τη χρονιά που ξέσπασε ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Το χωριό μου είναι πάνω σε ένα βουνό. Το λένε Καταφύγιο – γιατί είναι πολύ μακριά από την πόλη και είναι δύσκολο να το βρεις.»

Οι παραγωγοί της πολυσυζητημένης σειράς του Σκάι «1821» έγραψαν ένα θαυμάσιο βιβλίο για παιδιά που φέρνει κάτι καινούργιο στο χώρο του παιδικού ιστορικού αφηγήματος. Με λόγο λιτό και γνήσια παιδικό, ο εξάχρονος ήρωας εξιστορεί τη ζωή του. Πώς αναγκάστηκε, αυτός και η οικογένειά του, να φύγουν από το χωριό τους που κάηκε (από Τούρκους ή Έλληνες, δεν ξέρει) και να πάνε στο Μεσολόγγι, πώς έζησαν την πολιορκία και την Έξοδο, και πώς επιβίωσαν στα βουνά ώσπου να κερδίσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

Μέσα από ένα σύντομο κείμενο δίνεται μια πολύ δυνατή αίσθηση της κρίσιμης αυτής ιστορικής στιγμής του Αγώνα. Απουσιάζει οποιαδήποτε πληροφορία που θα έβρισκε κανείς σε ένα βιβλίο Ιστορίας. Όσα λέει ο Λάμπρος είναι ακριβώς όσα θα ενδιέφεραν ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Είναι σα να ακούμε τον Λάμπρο να μιλάει στους φίλους του. Τα λόγια του μετρημένα, είναι λόγια ενός παιδιού που δουλειά του ήταν «να πηγαίνει στα τείχη της πόλης [του Μεσολογγίου] - και να βοηθάει τον μπαμπά και τους άλλους άνδρες». Είναι το βλέμμα του παιδιού που έζησε ανάμεσα στα βόλια, που φοβήθηκε το θάνατο, που πείνασε κι αναγκάστηκε να κυνηγήσει ποντίκια για να φάει. Είναι η φωνή του παιδιού που διέσχισε το άγριο ποτάμι των πολιορκητών, ανάμεσα στα σπαθιά και τα κανόνια τους, και γλίτωσε. Κατέφυγε στα βουνά και έζησε τρώγοντας ψητές σφήκες που, όπως λέει ο μπαμπάς, είναι τραγανές σαν κεράσια. Μα ούτε στιγμή δεν προσπαθεί να εκμαιεύσει τη συμπόνια μας. Ούτε ζητά να τον επαινέσουμε που με τον τρόπο του κι αυτός συνέβαλε στον Αγώνα. Σβήνει από το μυαλό του, μόνο, τις άγριες σκηνές που είδε και συνεχίζει. Κι αν ένας γιατρός από την Αμερική ήρθε μια μέρα στη σπηλιά τους να τους πληροφορήσει πως ο πόλεμος τελείωσε, ο Ιμπραήμ έφυγε από την Ελλάδα και οι Έλληνες είναι πια ελεύθεροι, εκείνος δεν καταλαβαίνει καλά καλά τι σημαίνουν όλα αυτά. Μακάρι να γύριζε στο χωριό του. Στις στάχτες του έχει θαφτεί η τόσο σύντομη παιδική του ηλικία.

Η εικονογράφηση, κυρίως φωτογραφίες από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, παίζει καθοριστικό ρόλο στο βιβλίο. Συνήθως εικονογραφούμε την εποχή του Αγώνα με γκραβούρες και ευρωπαϊκά έργα τέχνης της εποχής που ενέχουν σημαντικό βαθμό εξιδανίκευσης. Ενώ εδώ οι φωτογραφίες είναι μπαρουτοκαπνισμένες, σκονισμένες, και θυμίζουν εικόνες σύγχρονης προσφυγιάς και πολέμου. Έχει κανείς την αίσθηση ότι ο Λάμπρος θα τα έβρισκε εύκολα με ένα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνανε ο ένας τη γλώσσα και την εποχή του άλλου.

Η Ρέα Αποστολίδου, παραγωγός, και ο Γιούρι Αβέρωφ, παραγωγός και σκηνοθέτης, είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας Αnemon Productions. Το ντοκιμαντέρ «Το τρίγωνο της φωτιάς», για τις αιτίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007, συμπεριελήφθη στο επίσημο πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών που έγινε πέρυσι στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Τα παιδία δεν παίζει», με θέμα τον αγώνα μιας παρέας παιδιών από την Πάτρα να εξασφαλίσουν λίγο ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στη γειτονιά τους, είναι μια ειλικρινής ματιά στη ζωή των παιδιών των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Παραγωγοί και της σειράς «1821», του Σκάι, οι δυο δημιουργοί συνταιριάζουν την καταγραφή με τη μυθοπλασία, τόσο στην οθόνη όσο και στο παιδικό βιβλίο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Ρέα Αποστολίδου και Γιούρι Αβέρωφ

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ