Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ

05.02.2011
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2021-9
Σελίδες
67

Ο ένας ήταν πολύ άτυχος, ο άλλος αγαπούσε τα γρήγορα, τα σωστά και τα όμορφα, ο τρίτος ήταν κινητή εγκυκλοπαίδεια, ο τέταρτος είχε πείσμα μεγάλο και ήθελε να αποκτήσει τα πάντα, ο πέμπτος είναι ζωντανός θρύλος. Είναι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο Ιουστινιανός ο Μέγας, ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, ο Βασίλειος ο Β’ ο Μακεδόνας και φυσικά ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δραγάτσης. Τα πορτρέτα αυτών των αυτοκρατόρων φιλοτεχνεί η Μαρία Αγγελίδου παρασύροντας τον αναγνώστη με τη γραφή της και προτείνοντας μια άλλη ματιά στην Ιστορία.

Η Βυζαντινή Ιστορία, όμως, δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Μάχες και ημερομηνίες, ονόματα και τοπωνύμια αποθαρρύνουν τους μαθητές και τους ωθούν σε μια στείρα απομνημόνευση. Εδώ η απόλαυση του κειμένου είναι τέτοια που ξεχνάς ότι διαβάζεις Ιστορία. Σ’ αυτό το βιβλίο η νεανική λογοτεχνία συναντά την Ιστορία και ο «γάμος» είναι ευτυχής. Δεν έχουμε βέβαια πλοκή, ούτε βιογραφίες αυτοκρατόρων, έχουμε πορτρέτα που αποδίδουν το χαρακτήρα αλλά και το έργο του κάθε αυτοκράτορα. Αναδεικνύεται το ήθος του κάθε εστεμμένου, οι φιλοδοξίες, οι αρετές, οι αδυναμίες και το έργο του με ματιά στοχαστική και ανατρεπτική. Ανατρέπονται μύθοι και στερεότυπα όπως αυτά που περικλείονται στο χαρακτηρισμό του Ιουλιανού ως «Παραβάτη» και του Βυζαντινού κράτους ως ελληνικού. Αναδύεται μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία με κάποιους αυτοκράτορες να μην γνωρίζουν καν τα ελληνικά.

Τόση είναι η εξοικείωση της συγγραφέως με το υλικό της που μας κάνει να αισθανόμαστε τους αυτοκράτορες σαν ομοτράπεζους σε επίσημο δείπνο. Σταχυολογούμε:

«Με τα πολλά, πάντως, αυτοκράτορας στέφθηκε ο πιο πονηρός […] Τον έλεγαν Κωνστάντιο, και το στέμμα του θα ‘πρεπε να γράφει ‘Έσφαξα σχεδόν όλους τους συγγενείς μου.’ Φυσικά το στέμμα του δεν έγραφε τίποτα.»

«Τις τελευταίες ώρες τις πέρασε στη σκηνή του, [ο Ιουλιανός], συζητώντας για την άλλη ζωή, αυτή που ζουν οι φιλόσοφοι μετά το θάνατο. Κα κανένας δεν έμαθε ποτέ τίνος το χέρι εκσφενδόνισε το ακόντιο που σκότωσε τον Ιουλιανό, τον Άτυχο Αυτοκράτορα.»

«Η Θεοδώρα δούλευε στο τσίρκο, χορεύτρια και θεατρίνα. Ήταν γρήγορη στο μυαλό κι όμορφη στο πρόσωπο. Και, από την αγάπη που της είχε ο Ιουστινιανός, έγινε στο τέλος η πιο σωστή αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.»

«Οι στασιαστές είχαν ωραία ονόματα: λέγονταν Πράσινοι και Βένετοι, που θα πει Γαλάζιοι. Αλλά εκεί τελείωνε η ομορφιά τους. Γιατί, όταν ξεσηκώθηκαν, αναστάτωσαν τα πάντα…»

«Αν δεν ήτανε η Θεοδώρα μπορεί και να’ χανε νικήσει οι Πράσινοι και οι Βένετοι. Να ‘χε χάσει ο Ιουστινιανός το θρόνο. Αλλά η αυτοκράτειρα έπιασε τον άντρα της και του μίλησε και του ‘δωσε κουράγιο.»

Οι ζωγραφιές του Γιώργου Δημητρίου υπογραμμίζουν τη δύναμη, την αέναη κίνηση και τον κάπως σκοτεινό χαρακτήρα του Βίου και της Πολιτείας των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Αδρές πινελιές, έντονες αντιθέσεις ανάμεσα σε ψυχρά και θερμά χρώματα, δυναμική σύνθεση και έντονη κίνηση χαρακτηρίζουν τις επικές σκηνές που επιλέγει να αποδώσει ο εικονογράφος. Ακόμη και οι ειρηνικές σκηνές αποδίδουν την ανησυχία της εσωτερικής αναζήτησης. Ο εξπρεσιονισμός ταιριάζει στο Βυζάντιο, αν κρίνει κανείς από αυτές τις ζωγραφιές.

Οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου βοηθούν τον αναγνώστη να ανακαλέσει γνώσεις και πληροφορίες. Θα μπορούσαν ίσως να περιλαμβάνουν ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και ερεθίσματα για ευρύτερο προβληματισμό.

Η Μαρία Αγγελίδου είναι καταξιωμένη μεταφράστρια ενήλικης και παιδικής λογοτεχνίας και συγγραφέας. Δύσκολα θα βρούμε έναν συστηματικό αναγνώστη που να μην έχει διαβάσει ένα βιβλίο ξένης λογοτεχνίας μεταφρασμένο από τη Μαρία Αγγελίδου.

Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πτυχιούχος εικονογράφος και σχεδιαστής κινούμενων σχεδίων. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους, εταιρείες παραγωγής και τοπικά παραρτήματα διαφημιστικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ