Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΟΘΥ ΣΝΟΤ

15.07.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΟΘΥ ΣΝΟΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-16-0714-7
Σελίδες
167

Στα 8 σου χρόνια τα παιδιά της έκτης είναι πολύ μεγάλα για σένα, και τα παιδιά της δευτέρας πολύ μικρά.  Δεν είσαι ούτε για τα εντελώς παιδικά βιβλία, με τις μεγάλες εικόνες και το σύντομο κείμενο, ούτε και για το εφηβικό. Είσαι ο μεγάλος των μικρών και ο μικρός των μεγάλων.  Η ιστορία της εξαφάνισης της Ντόροθυ Σνοτ είναι για σένα! (Και για όσους έχουν παρόμοια συμπτώματα στα 40 ή τα 50 τους).

«Εκείνη τη μέρα το νέο έσκασε στο δάσος σα βόμβα:» Η πιο γνωστή κι η πιο αγαπητή κάμπια σ’ ολόκληρο το δάσος, η δεσποινίς Ντόροθυ Σνοτ εξαφανίστηκε! Ποιος μπορεί να είχε κίνητρο να κάνει κακό σε αυτό το αξιαγάπητο και ανοιχτόκαρδο πλάσμα που είχε τη βελανιδιά της ανοιχτή για όλους, κατεργάρηδες και ευυπόληπτους ενοίκους του δάσους;

Σε ατμόσφαιρα Αγκάθα Κρίστι εκτυλίσσεται αυτή η απολαυστική αστυνομική ιστορία. Στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό ο μεθοδικός Κορνήλιος Κρίκ. Ο πιο καλός σκίουρος ντετέκτιβ του κόσμου! Το Ράδιο Μύγα του δάσους έχει κάνει επανειλημμένα αφιερώματα σε όλες του τις εξιχνίασης μυστηρίων στα δάση του κόσμου. Βοηθός του η Μάγδα η πυγολαμπίδα, με το έντονο ταμπεραμέντο. Δίπλα στον μετρημένο και φανατικό αναγνώστη σκίουρο, η ανήσυχη πυγολαμπίδα αναβοσβήνει και κινητοποιεί τη γνώση του αφεντικού της. Ζεύγος ταιριαστό μέσα από τις αντιθέσεις τους, κλασικό στο είδος του (Χονδρός-Λιγνός, Δον Κιχώτης-Σάντζο Πάντσα κ.λπ.) αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στον χειρισμό της περίπλοκης υπόθεσης.

Τα ίχνη είναι λιγοστά. Ένα μεταξωτό νυχτικό στο κρεβάτι της Ντόροθυ, που ποτέ δεν είχε δει  η ποντικίνα στα επτά χρόνια φιλίας τους και κάτι πατημασιές προς τη σοφίτα της βελανιδιάς. Έτσι το ημερολόγιο της Ντόροθυ οδηγεί το δίδυμο σε υπόπτους και πληροφοριοδότες. Ένας ερωτευμένος με τη Ντόροθυ τζίτιζικας.  Οι νυχτερίδες που είχαν διαφορές μαζί της γιατί φώναζαν τα βράδια; Τα απλήρωτά της χρέη στον βάτραχο. Η φτωχή ξαδέρφη της που θα είχε κάθε λόγο να ελπίζει στα πλούτη της.

Φτιαγμένο με κλασικά υλικά και τεχνικές της αστυνομικής ιστορίας, του περιπετειώδους αφηγήματος και του παραμυθιού, πετυχαίνει ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα. Μέσα από τη γρήγορη και σπιρτόζικη πλοκή ακονίζει το μυαλό του μικρού (και ενήλικου) αναγνώστη και παίζει με την τάση του να θεωρεί το προφανές αληθές. «Δεν είμαι σίγουρος…» λέει ο Κορνήλιος Κρικ στη Μάγδα,  γιατί το αληθές είναι τελικά κρυμμένο τόσο καλά που καταντά άθλος να το ανακαλύψεις. «Α, βέβαια! Εύκολο ήταν!» θα πεις όταν σου αποκαλύψει ο Κορνήλιος τη λύση του μυστηρίου. Μόνο σου όμως δε θα το είχες βρει.

Σημαντικό επίτευγμα του συγγραφέα είναι ότι ενώ τα ανθρωπόμορφα ζώα είναι μεταφορές ανθρώπινων χαρακτήρων, οι μεταφορές είναι αριστοτεχνικές, αδιόρατες. Άριστη η αρχιτεκτονική του μυθιστορήματος. Πρόκειται για ένα από τα βιβλία που θέτουν σε αμφισβήτηση τα όρια μεταξύ ενήλικης και παιδικής λογοτεχνίας.

Το σχήμα και η λιτή (ασπρόμαυρο σκίτσο) εικονογράφηση του βιβλίου γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στο παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Το ασπρόμαυρο ταιριάζει στο αστυνομικό.

Ο Πέτρος Χατζόπουλος λέει για τον εαυτό του  «Η μαμά μου, που ήταν γεννημένη στις 2 του Απρίλη – την ίδια μέρα με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- μου διάβαζε πολλά παραμύθια. Έτσι τα αγάπησα. Κι όταν μεγάλωσα, αποφάσισα να γράψω κι εγώ ένα.... Γιατί το παιδί είναι ο κάθε φοβισμένος άνθρωπος, ο κάθε θλιμμένος, ο κάθε ένας που κουβαλά κάτι ευαίσθητο, κι εύθραυστο...Κι εγώ αγαπώ τα παιδιά – τα αγαπώ πολύ…»
Μην το πιστεύετε! Ο Πέτρος Χατζόπουλος έχει εκδώσει ήδη επτά βιβλία με το ψευδώνυμο Aύγουστος Κορτώ.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ