Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΑ 24 ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ

17.10.2010
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΑ 24 ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-398-292-0
Σελίδες
50

Κατηγορία: Παιδικό, 5-7 ετών.

Καλή σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγάκια που πρέπει να μάθουν να γράφουν το όνομά τους και για τα πρωτάκια που πρέπει να μάθουν να διαβάζουν. Η ανάγνωση δεν είναι μια εγγενής διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου, μας λένε οι νευροεπιστήμονες. Δεν μαθαίνουμε να διαβάζουμε όπως μαθαίνουμε να περπατάμε ή να μιλάμε. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα του μυαλού στο οποίο οφείλεται η ανάγνωση, όπως λ.χ. υπάρχει το αντίστοιχο κέντρο του λόγου. Η συσχέτιση φθόγγων και γραμμάτων και η συνακόλουθη κατάκτηση της ανάγνωσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που κατακτάται με τη διδασκαλία.

Οι θεωρίες για τη βέλτιστη μέθοδο διδασκαλίας της ανάγνωσης έχουν εξελιχθεί. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν πια «γ» και «α» ίσον γα για να φτάσουν στη γάτα. Προκρίνεται μια πιο ολιστική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι νεαροί αναγνώστες βλέπουν ολόκληρη τη λέξη, τη συσχετίζουν με την εικόνα σε ένα πλαίσιο κειμένου που μεταδίδει ένα ολοκληρωμένο νόημα. Η γάτα πρέπει κάτι να κάνει. Να έχουν τα παιδιά ένα κίνητρο να παρακολουθήσουν τη δράση, να διαβάσουν δηλαδή το κείμενο στην αρχή μέσα από τις εικόνες και στη συνέχεια μέσα από τις λέξεις. Όπως περίπου μαθαίνουμε να διαβάζουμε σε μια ξένη γλώσσα.

Με μια τέτοια προσέγγιση διδακτικής της ανάγνωσης και της αλφαβήτας, το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Ήρωες είναι τα ίδια τα γράμματα, μια συνθήκη που εμπνέει πολύ συχνά τους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Κάθε γράμμα παρουσιάζεται μέσα από μια μικρή περιπέτεια. Παράδοξη, όπως λέει και ο τίτλος. Το Π ανεβαίνει τρέχοντας μια σκάλα, ενώ το Ε παίζει μια καραμούζα και ξεκουφαίνει τον κόσμο, το Κ μοιράζει χρωματιστές καλημέρες και το Α κορδώνεται που είναι πρώτο στη σειρά μέχρι που μια γάτα το γρατζουνάει και βάζει τα κλάματα. Οι πιο πετυχημένες ιστορίες είναι αυτές όπου έχει αξιοποιηθεί ένα μορφολογικό χαρακτηριστικό του γράμματος ή φωνητικό χαρακτηριστικό του φθόγγου. Το Φ μοιάζει πράγματι με φιόγκο ενώ το Ε μπορεί στ’ αλήθεια να μας πάρει τα αυτιά

Τα κείμενα είναι μικρά, έχουν χιούμορ και ρυθμό. Αναγράφονται στην αριστερή σελίδα του σκληρόδετου και «χορταστικού» σε μέγεθος βιβλίου. Η δεξιά σελίδα καταλαμβάνεται από την εικόνα που προεκτείνει το κείμενο. Με έξυπνο τρόπο η εικονογράφος παρουσιάζει αντικείμενα, χαρακτήρες και καταστάσεις που αρχίζουν από το γράμμα-πρωταγωνιστή. Έτσι στο Η, ενώ στο κείμενο δεν αναφέρεται, στη ζωγραφιά εικονίζεται ένας ήλιος. Με αυτόν τον τρόπο ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός μπορούν να επεκτείνουν την ιστορία και να αναζητήσουν τον ήρωα-γράμμα σε όλες τις γωνιές που έχει «τρυπώσει» όχι μόνο ως γράμμα λέξης αλλά και ως σχήμα...

Ένα όμορφο βιβλίο για να ξεκινήσει κανείς την γνωριμία του με το ελληνικό αλφάβητο, το πρώτο ολοκληρωμένο αλφάβητο των ευρωπαϊκών γλωσσών. Ο Χρήστος Μπουλώτης είναι αρχαιολόγος. Από το 1987 ασχολείται συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία. Το έργο του «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» τιμήθηκε το 1989 με το ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergiero,ενώ «Ο κλέφτης των καρπουζιών» και «Το άγαλμα που κρύωνε» απέσπασαν το βραβείο του ελληνικού παραρτήματος της IBBY τα έτη 2003 και 2000 αντίστοιχα. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Φωτεινή Στεφανίδη έχει εικονογραφήσει πάνω από 50 βιβλία. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις για τη δουλειά της ως εικονογράφου, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του ΥΠΠΟ (2000 και 2007), βραβεία εικονογράφησης του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (1995 και 2005), βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»(2007 και 2009) και υποψηφιότητα βραβείου Andersen (2004).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ