Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΒΑΤΡΑΧΟΥΛΗΣ Η ΣΑΜΙΑΜΙΔΩ ΚΑΙ Η ΜΠΛΕ ΓΩΝΙΑ

01.08.2010
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΒΑΤΡΑΧΟΥΛΗΣ Η ΣΑΜΙΑΜΙΔΩ ΚΑΙ Η ΜΠΛΕ ΓΩΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-527-552-5
Σελίδες
34

Παιδικό (για όλες τις ηλικίες)
Εικονογράφηση: Νίκος Οικονομίδης

Μια μεγάλη έκπληξη επιφυλάσσει αυτό το μικρού σχήματος και μεγέθους βιβλιαράκι: το πιο «ανοιχτό», ίσως, κείμενο που έχουμε διαβάσει στην πρόσφατη παραγωγή παιδικών βιβλίων. Εννοούμε κείμενο που σέβεται απόλυτα τη ρήση «ο αναγνώστης δίνει το νόημα». Όχι μόνο αποφεύγει το έτοιμο δίδαγμα, αλλά ενεργοποιεί το μυαλό του μικρού (και μεγάλου) αναγνώστη για να αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο το νόημα της ιστορίας.

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, ζούσε σε μια λίμνη ένας βατραχούλης που ονειρευόταν να ταξιδέψει στην απέναντι όχθη, να ανακαλύψει τη μπλε γωνιά για την οποία τόσα και τόσα είχε ακούσει από τους φίλους του. Πως είναι όμορφα εκεί και δίνουνε δώρα πολλά. Οι μέρες περνούσαν στο ραχάτι κι ο βατραχούλης όλο ανέβαλλε το ταξίδι. Ξάπλα στο νούφαρό του απολάμβανε τα πάντα γύρω του. Τα λουλούδια, τα ζουζούνια, το νερό, το φως, όλα. Η ζωή είναι ένα πανηγύρι, αρκεί βέβαια να έχεις το βλέμμα του βατραχούλη για να το δεις. Είχε έρθει όμως η ώρα να κάνει ο βατραχούλης το μακρύ ταξίδι έως την απέναντι όχθη και τη μπλε γωνιά. Καθόλου δε βαρυγκωμά που δε βρίσκει φίλους να τον συνοδεύσουν. Όταν έρθει η ώρα σου, προχώρα, ακόμη και μόνος. Κάτι πολύχρωμες τρελούτσικες πεταλούδες που τον ακολουθούν, τα παρατάνε στη μέση του ταξιδιού. Την ώρα που σκοτεινιάζει και θέλει κανείς να βρίσκεται στην ασφάλεια του σπιτιού του κι όχι στις πέντε λίμνες. Ο βατραχούλης δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει. Κατά καιρούς όμως πέφτει πάνω σε ένα σαμιαμίδι. Σε αυτές τις τυχαίες συναντήσεις εκείνος είναι ευγενικός μα αυτό του φέρεται απότομα και με αναίδεια. Είναι βιαστικό πολύ, όλο τρέχει πάνω κάτω κι έχει πολλές δουλειές, λέει, να κάνει. Δεν είναι τεμπέλικο σαν τον βατραχούλη. Εκείνος όμως ένα πράγμα έχει στο νου του: τη μπλε γωνιά. Ένα υπέροχο μπλε φως απλώνεται παντού κι ο βατραχούλης σαν υπνωτισμένος οδηγείται στη χώρα των ονείρων του. Τι θα συναντήσει εκεί; Και τι δουλειά έχει η «σαμιαμίδω» σε αυτό το υπέροχο βασίλειο; Γιατί τρέχουν όλοι και την υπηρετούν; Μήπως κι ο βατραχούλης θα βρεθεί στο έλεός της, αφού ήδη του ζητάνε να περάσει τεστ και δοκιμασίες προτού του δώσουνε τα δώρα της μπλε γωνιάς;

Ο βατραχούλης είναι λιγάκι χίπης. Παιδί των λουλουδιών, ξέρει να απολαμβάνει όσα η ζωή δίνει απλόχερα. Η σαμιαμίδω, πάλι, δεν υπάρχει παρά μόνο για την εξουσία και το κέρδος. Όλα έχουν ένα τίμημα, όλα έχουν ένα αντάλλαγμα. Η «σύγκρουση» των δυο ηρώων είναι σύγκρουση πνευματική. Ο βατραχούλης ούτε που παίρνει είδηση «τι παίζεται» στο βασίλειο της σαμιαμίδως. Εμείς όμως καταλαβαίνουμε. Κι εκείνος βγαίνει νικητής χωρίς καν να έχει καταλάβει ότι έχει πάει σε μάχη. Είναι αφοπλιστικός στη σοφή αφέλειά του. Ένα παραμύθι που σε κάνει να σκεφτείς ξανά γιατί τρέχεις πάνω κάτω όλη μέρα. Και πόσο όμορφο είναι να μπορείς να κάνεις πράγματα «έτσι, γιατί είναι ωραία».

Η εικονογράφηση διακρίνεται από έντονα χρώματα και περιγράμματα, είναι όμως λίγο παραπάνω περιγραφική και κυριολεκτική γι’ αυτό το κείμενο. Όπως και η συγγραφέας, θα μπορούσε ο ζωγράφος να αφήσει τον αναγνώστη να συμπληρώσει με τη φαντασία του κάποια πράγματα. Ιδίως τη μαγική μπλε γωνιά.

Η Λήδα Παναγιωτοπούλου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί» από τις εκδόσεις Κέδρος. Το έργο αυτό παίχτηκε το 2005 από το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ σε διασκευή της Λήδας Δημητρίου.

Ο Νίκος Οικονομίδης σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και την Αγγλία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 14 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Βέλγιο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ