Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

17.04.2010
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-712-7
Σελίδες
40

Παιδικό 6+

Η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών Εύη Γεροκώστα γράφει για πρώτη φορά το δικό της παραμύθι. Όσοι έχουμε ακούσει την Εύη να αφηγείται έχουμε αφεθεί, σαν κόκκος άμμου που τον παρασέρνει το κύμα, στο ρυθμό της φωνής της, στη χάρη των λιτών κινήσεών της και στην ατμόσφαιρα που ξέρει να δημιουργεί. Παραμύθια από όλο τον κόσμο και, πρόσφατα, διηγήματα και αφηγήματα της ενήλικης λογοτεχνίας περιλαμβάνονται στο αφηγηματικό της ρεπερτόριο. Εδώ η παραμυθού καταθέτει το δικό της παραμύθι και μάλιστα γραπτά. Εύλογη είναι η δική μας περιέργεια να δούμε το αποτέλεσμα. Πώς είναι δυνατό να αποφύγει την αντιγραφή μετά από τόσες ιστορίες που έχει απομνημονεύσει και «ενσωματώσει» ως παραμυθού; Και πώς «λειτουργεί» στο χαρτί το παραμύθι της;

Αλλά και όλα αυτά τα ερωτήματα να μη μας είχαν γεννηθεί από την επαφή με το έργο της αφηγήτριας, και πάλι θα σπεύδαμε να μάθουμε «πώς γεννήθηκαν τα όνειρα». Και ποιος δε θέλει να μάθει μια νέα ερμηνεία των ονείρων ακόμη κι αν έχει δεχτεί τη φροϋδική τους ανάλυση; Και να όμως που οι επιθυμίες αναδύονται και πάλι ως βασική αιτία της γέννησης των ονείρων. Αλλά πόσο όμορφα, τρυφερά και παρηγορητικά.

Το σύννεφο λοιπόν κάποτε αγάπησε τον ήλιο. Του έφερνε εκλεκτά δώρα, του κρατούσε συντροφιά, τον παίνευε. Κορδωνότανε ο ήλιος και μεσουρανούσε για να θαυμάζουν όλοι την ομορφιά του. Απολάμβανε την αγάπη που απλόχερα του έδινε το σύννεφο μα να την εκτιμά δεν ήξερε. Μια μέρα που η Ζέστη απείλησε να κάνει τον ήλιο εχθρικό κι ανεπιθύμητο στους ανθρώπους, το σύννεφο ετοιμάστηκε να θυσιαστεί για χάρη του. Ο ήλιος συνέχισε να δείχνεται αχάριστος. Ούτε κι ο ίδιος όμως δε θα μπορούσε να αντέξει τις συνέπειες της στάσης του. Σύντομα θα χρειαζόταν να αναπαυτεί στην ανάμνηση της ανεκτίμητης προσφοράς. Στον ύπνο και στα όνειρα, εκεί θα έβρισκε τη γιατρειά του. Χρειάστηκε να δύσει, λοιπόν, να αναπαυτεί στη για πάντα χαμένη ευτυχία μιας ένωσης που ο ίδιος απώθησε.

Η μαστοριά στην αφήγηση είναι θαυμαστή: λιτότητα, συντομία και συνετή χρήση συμβόλων. Ένα γνήσιο παραμύθι που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. «Εξηγεί» τη δύση και την ανατολή του ήλιου, τη γέννηση των ονείρων και διδάσκει τη σημασία της προσφοράς. Είναι εύκολο να αγαπιέσαι. Δύσκολο είναι να αγαπάς και ακόμη πιο δύσκολο να ζεις στη μοναξιά της αχαριστίας σου.

Μια ιστορία που σέβεται τους φρέσκους αναγνώστες: απλό λεξιλόγιο και σύνταξη, βάθος και πλούτος νοημάτων.

Συμπαθητική η εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογυιού, αν και η προσωποποίηση του ήλιου και του σύννεφου είναι ίσως λίγο παραπάνω κυριολεκτική από όσο υπαγορεύει η δύναμη αυτών των στοιχείων της φύσης.

Η Εύη Γεροκώστα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Μετάφραση, εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ είναι γνωστή κυρίως για τη δουλειά της ως αφηγήτριας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ