Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Ο ΤΖΙΝΤΖΙΡΑΣ, Ο ΜΙΝΤΖΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ

02.02.2010
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΤΖΙΝΤΖΙΡΑΣ, Ο ΜΙΝΤΖΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6638-80-0
Σελίδες
45

Eικονογράφηση: Φερένα Σκόρδη
(7- 10 ετών)

 

Mε στόχο την αποκατάσταση της τιμής του περιφρονημένου και στιγματισμένου ως τεμπέλη τζίτζικα, η Γιολάντα Τσορώνη διαβάζει ξανά τον γνωστό μύθο του Αισώπου. Έναν μύθο που, ακόμη κι αν ελέγχεται για την αντικειμενικότητά του απέναντι στους δυο ήρωες, τον τζίτζικα και το μυρμήγκι, έχει τροφοδοτήσει τη φαντασία πολλών παραμυθάδων. Πολλές παραλλαγές, ευτράπελες και σοβαρές, και πολλά ανέκδοτα αποδεικνύουν τη δύναμη των μύθων του Αισώπου. Απλοί και καθαροί χαρακτήρες, σύγκρουση του καλού με το κακό, νίκη του καλού, ηθικό δίδαγμα. Όλα αυτά μπορεί να θεωρούνται αδυναμίες στη σύγχρονη μυθοπλασία για παιδιά και να φαντάζουν απλοϊκά στα μάτια των σύγχρονων υποψιασμένων νεαρών αναγνωστών. Σύμφωνοι. Αλλά πριν ανατρέψουμε το παραδοσιακό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία του που αποδεικνύεται και από το πλήθος των παραλλαγών των αισώπειων μύθων.

Διπλός ο απώτερος στόχος της συγγραφέως εδώ. Ο πρώτος, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για το πόσο άδικοι γινόμαστε πολλές φορές χαρακτηρίζοντας ένα άτομο με έναν μονοδιάστατο και υποτιμητικό συνήθως χαρακτηρισμό, που εγκλωβίζει παρατηρητή και παρατηρούμενο σε μια σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάδειξη του οικολογικού ρόλου οργανισμών που φαίνονται «άχρηστοι», αλλά στην πραγματικότητα απλώς αγνοούμε τον οικολογικό τους ρόλο. Αποκατάσταση των δικαιωμάτων των «άχρηστων» λοιπόν, ανθρώπων, ζώων και φυτών, προτείνει αυτό το παραμύθι. Άρνηση της ταμπέλας και ανοιχτή στάση απέναντι στον άλλον μια και τελικά όλοι είναι μέρη ενός συστήματος, όλοι είναι εξίσου απαραίτητοι για να λειτουργήσει το οικοσύστημα, το φυσικό και το κοινωνικό.

Το σκηνικό είναι το δάσος. Η υπόθεση είναι απλή. Τα μερμήγκια διαμαρτύρονται γιατί ο τζίτζικας, ο αρχιτεμπέλαρος, όλη μέρα τραγουδάει και τους παίρνει τα αυτιά. Στήνεται λοιπόν ένας μεγάλος καυγάς από τον οποίο δεν λείπει ο δαιμόνιος δημοσιογράφος, η γαλιάντρα, που αναζητά ένα «καυτό» θέμα για την εφημερίδα της. Τη διευθέτηση της σύγκρουσης αναλαμβάνει η βελανιδιά, η σοφή του δάσους, μέσα από τα λόγια της οποίας αναδεικνύεται η αλήθεια για βασικές οικολογικές λειτουργίες: τη φωτοσύνθεση και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα φυτά και φυσικά για το ρόλο του τζίτζικα που περνάει τέσσερα χρόνια κάτω από τη γη πριν βγει έξω, σε «συμβιοτική» σχέση με τα δέντρα μια και καθαρίζει τις ρίζες από τους νεκρούς βλαστούς, ενώ εκείνο τρέφεται από τους χυμούς του. Εφόσον η ζωή του τζίτζικα έξω από τη γη κρατάει πάρα πολύ λίγο, δεν είναι αναγκασμένος να αποθηκεύει τροφή όπως τα μυρμήγκια. Όλες αυτές οι πληροφορίες δίνονται μέσα από μεταφορές, με τραγούδια, χιούμορ και εικόνες. Οι διάλογοι σε έμμετρο λόγο προσφέρονται, μάλιστα, για δραματοποίηση της ιστορίας από παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η εικονογράφηση πετυχαίνει να δώσει ζωή στους ήρωες, με έξυπνες και καρτουνίστικες αποδόσεις των ηρώων.

Η Γιολάντα Τσορώνη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ μετεκπαιδεύεται στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Είναι συνεργάτης του περιοδικού «Παράθυρο στην εκπαίδευση» με άρθρα που αφορούν την Ιστορία και τη Λαογραφία, ενώ γράφει και κείμενα για σχολικές παραστάσεις. Έχει γράψει έξι βιβλία για παιδιά (μια τετραλογία με ιστορίες για την προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης από τις εκδόσεις Σαββάλας), το «Σκυλί από τζάκι» και το «Γίνε ξεφτέρι» από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Η Φερένα Σκόρδη σπούδασε design και graphics στην Α.Κ.Τ.Ο. και στο πανεπιστήμιο του Middlesex. Έχει ασχοληθεί με τη γραφιστική και την εικονογράφηση. Απέσπασε το 2006 το πρώτο βραβείο “Best cook-book illustration” με το οποίο συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό “Gourmand cookbook awards” για βράβευση μεταξύ των εννέα καλύτερων εικονογραφήσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ