Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΔΩΡΟΒΡΟΧΗ

01.01.2010
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΔΩΡΟΒΡΟΧΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-412-888-4
Σελίδες
24

Από τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που διαβάζονται άνετα όλο το χρόνο γιατί αφορούν διαχρονικά θέματα. Εδώ πρόκειται για τη μοναξιά του πλεονέκτη. Βαθιά ανθρώπινο, αυτό το βιβλίο καταφέρνει να αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Γιατί μπορεί η συνθήκη να είναι καθαρά παιδική, το «όλα τα δώρα για μένα», αλλά λίγο να το σκεφτεί κανείς αφορά και τη ζωή του ενήλικα. Το δώρο με τα χρωματιστά λαμπερά χαρτιά και τους φιόγκους είναι αργότερα η καριέρα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα χρήματα, όλα τα αξεσουάρ της «ευημερίας» μας. Και ποιος θα αρνηθεί ότι κάποια στιγμή έκανε στην άκρη το φίλο ή το συνάδελφο για να βγει ο ίδιος μπροστά, να πάρει τη δόξα και την υλική ανταμοιβή που συνεπάγεται; Όλο και κάποια δικαιολογία βρίσκουμε για να δικαιολογήσουμε τη στάση μας. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί μας κατακλύζει ένα αίσθημα ανικανοποίητου, ίσως και μοναξιάς.

Ο μικρός Μάρκος λοιπόν τα αγνοεί όλα αυτά αφού είναι μικρός. Πέντε έξι ετών περίπου. Μια μέρα, εκεί που περπατούσε με τους φίλους του, σκάει στο κεφάλι του ένα κουτί, ένα δώρο. Πονάει λίγο η πρόσκρουση αλλά δεν πειράζει. Ενθουσιασμένος αρπάζει το δώρο και προχωράει μακριά από τους φίλους του. Είναι δικό του. Οι φίλοι του «παγώνουν» λίγο αλλά το ξεχνάνε. Σε λίγο σκάει μπροστά στον Μάρκο περίλαμπρο κι άλλο δώρο. Τα ίδια. Εφτά δώρα βρέχει ο ουρανός και όλα είναι για τον Μάρκο. Έτσι τουλάχιστον νομίζει εκείνος. Φουριόζος μπαίνει στο σπίτι φορτωμένος με τα τρόπαια και τα βάζει στη σειρά πάνω στο κρεβάτι του. Καμία σημασία δε δίνει στα αδέρφια του που τον κοιτάζουν με απορία και λαχτάρα. Ο Μάρκος φοράει τις πιτζάμες του και ετοιμάζεται να κοιμηθεί παρέα με τα δώρα. Ο ύπνος όμως δεν έρχεται. Νιώθει μόνος. Τον πιάνει το παράπονο. Κοιτάζει έξω από το παράθυρο την κρύα νύχτα. Παρηγοριά πουθενά. Αλλά υπάρχει κι άλλος που είναι περίλυπος ετούτη τη νύχτα. Ποιος είναι; Ποιος είναι εκεί έξω που δακρύζει όπως ο Μάρκος; Η λύση είναι απλή και συγκινητική. Μια απλή διευθέτηση λογαριασμών με τον Άγιο Βασίλη! Αλλά η γενναιοδωρία έρχεται αφού βιώσει κανείς τη μοναξιά της πλεονεξίας.

Ρυθμός και κίνηση στο λόγο και την εικονογράφηση, έντονα πλακάτα χρώματα, καθαρά περιγράμματα και σχηματοποιημένες μορφές, σκληρό εξώφυλλο και μεγάλο μέγεθος κάνουν το βιβλίο να αγαπιέται με όλες τις αισθήσεις. Και ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους πριν ξεχυθούμε στις χριστουγεννιάτικες αγορές για να αγοράσουμε τα δώρα μας.

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη είναι παιδαγωγός, ενδυματολόγος και έμπειρη συγγραφέας βιβλίων για μικρά παιδιά. Κατέχει την τέχνη της μικρής φόρμας, όπως δείχνουν έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις όπως το «Φίλοι φως φανάρι» και το «Θέλω να γίνω ήρωας» (Παπαδόπουλος).

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης σπούδασε γραφιστική. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκη και ασχολείται με την εικονογράφηση, ενώ διδάσκει γραφιστική σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν τη δημιουργική ομάδα magikpencil. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εικονογράφησης ΕΒΓΕ 2007 και με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2007.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ