Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ

01.06.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Πούλος
Κατηγορία
ISBN
960-412-618-0
Σελίδες
24

 Περιέχει CD με την αφήγηση και τη μουσική του συμφωνικού έργου.

“Αυτή είναι η ιστορία του Πέτρου και του Λύκου” λέει ο αφηγητής στο κλασικό πια συμφωνικό έργο για παιδιά ‘Ο Πέτρος και ο Λύκος’ του Σεργκέι Προκόφιεφ. “Κάθε ένας από τους χαρακτήρες της ιστορίας ερμηνεύεται από διαφορετικό όργανο της ορχήστρας. Για παράδειγμα, το πουλί παίζεται από το φλάουτο. Να και η πάπια, παίζεται από το όμποε. Η γάτα από το κλαρινέτο. Το φαγκότο θα αναπαριστά τον παππού. Ο λύκος θα είναι το γαλλικό κόρνο. Και ο Πέτρος τα έγχορδα. Οι τουφεκιές των κυνηγών παίζονται από τα μεταλλικά τύμπανα.»

Έτσι αρχίζει η αφηγητής την αφήγησή του στο διάσημο μουσικό παραμύθι του Ρώσου συνθέτη. Σκοπός του ήταν να γνωρίσουν παιδιά κάποιους από τους ήχους μιας ορχήστρας. Πέρα όμως από την υψηλή ποιότητα της μουσικής του, ο συνθέτης μας χαρίζει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γνήσια, φτιαγμένη από τα υλικά του παραμυθιού.

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ (Sergei Prokofiiev, 1891-1953), ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ου αι. συνέθεσε και έγραψε αυτό το κλασικό πια μουσικό παραμύθι που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα με διευθυντή ορχήστρας τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Προκόφιεφ γεννήθηκε στην Ουκρανία από μητέρα μουσικό –που υπήρξε και η πρώτη του δασκάλα στη μουσική--  και πατέρα ξυλουργό. «Παιδί-θαύμα» ο ίδιος, συνέθεσε την πρώτη του όπερα στα εννιά του. Ο Πέτρος και ο Λύκος ανήκουν στα έργα που έγραψε όταν επέστρεψε μόνιμα πια στη Σοβιετική Ένωση, το 1914, και έγινε επίσημος συνθέτης του σοβιετικού καθεστώτος.

Ο Κώστας Πούλος που απέδωσε την ιστορία στα ελληνικά είναι Φιλόλογος, μεταφραστής και συγγραφέας βιβλίων της παιδικής και ενήλικης λογοτεχνίας. Ο Βασίλης Παπατσαρούχας είναι ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει διακριθεί πολλές φορές για την πρωτότυπη, ευφάνταστη και τολμηρή δουλειά του στην εικονογράφηση. Το 2004 κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο του «Η Κοκκινοσκουφίτσα» σε διασκευή της Αργυρώς Κοκορέλη.
Ο Κώστας Πούλος, με μια γραφή λιτή, με χιούμορ και λεπτή ειρωνεία και από την άλλη ο Βασίλης Παπατσαρούχας, με τις απρόβλεπτες, έως και αιρετικές, ζωγραφιές του, καταφέρνουν να μεταφράσουν το μουσικό ποίημα σε εικαστικό και λογοτεχνικό ποίημα.

Ο μικρός Πέτρος ανοίγει την πύλη του σπιτιού του και συναντά το πουλί, την πάπια και την γάτα. Η πάπια και το πουλί μαλώνουν. Η γάτα φερμάρει το πουλί για μεζέ. Στο μεταξύ ο κακός λύκος παραμονεύει στο δάσος. Ο Πέτρος δεν τον φοβάται και δεν ακούει τον παππού του που τον συμβουλεύει να φυλάγεται. Τρεις κυνηγοί έχουν βγει στο κυνήγι του λύκου. Τι θα γίνει; Ποιος θα φαγωθεί, ποιος θα γλιτώσει;

Μια ιστορία μοντέρνα στη δομή, την αφήγηση και την εικονογράφηση αφοπλίζει με την απλότητά της και το ποιητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν οι Πούλος και Παπατσαρούχας.
Το συνοδευτικό CD είναι στα αγγλικά, σε αφήγηση του Sir John Gielgud. Στο βιβλίο περιέχεται μετάφραση της αφήγησης στα ελληνικά από την Βάγια Κακαβά. Η εξαιρετική μουσική και η φωνή του γνωστού ηθοποιού μαγεύουν μικρούς και μεγάλους.

(Για παιδιά από 4 ετών έως 11 ετών)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ