Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

16.05.2007
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μάνος Κοντολέων
Κατηγορία
ISBN
960-16-0135-Χ
Σελίδες
36

Ο Oλλανδός Μαξ Βέλθουις (Max Velthuijs, 1923-2005) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην Ολλανδία αλλά και διεθνώς. Ένα χρόνο πριν τον θάνατό του βραβεύτηκε με το βραβείο Άντερσεν για εικονογράφους. Οι ζωγραφιές του διακρίνονται για τα ζωντανά χρώματα και τα καθαρά και έντονα περιγράμματα.

Η σειρά των βιβλίων του με ήρωα τον Βάτραχο (κυκλοφορούν συνολικά έξη βιβλία του στα Ελληνικά, από  τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τη φύση, τα ζώα και τους ανθρώπους. Μέσα από τις ιστορίες του Βάτραχου και της παρέας του, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από τη φόρμα του παραμυθιού και του μύθου, ο Βέλθουις μεταδίδει μια γενική αλήθεια για το πως είναι φτιαγμένος ο κόσμος και πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.

Η σειρά αυτή πραγματεύεται με τρόπο απλό και ουσιαστικό, σημαντικά ζητήματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η φιλία, ο φόβος, η προκατάληψη για τον ξένο, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη.
Τα ζώα του Bέλθουις «έχουν τη δική τους προσωπικότητα αλλά και στοιχεία από μένα» όπως λέει ο ίδιος. Ο Βάτραχος είναι σαν παιδί, με ανοιχτά, γουρλωτά μάτια γεμάτα απορία, το Γουρούνι είναι «σπιτόγατος», η Πάπια είναι γλυκιά. Ο Λαγός είναι ο διανοούμενος που διακρίνεται για την ευθυκρισία του και το Ποντίκι είναι ο περιπετειώδης τύπος. Υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας που διατρέχει όλες τις ιστορίες, κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στα οποία απευθύνονται αυτά τα βιβλία. Η ασφάλεια και το χιούμορ, τα κυριότερα χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς, βρίσκουν την ιδανική τους έκφραση στον λόγο και την εικόνα του Bέλθουις.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο o Ποντικός αποφασίζει να πάει ένα μακρινό ταξίδι να γνωρίσει τον απέραντο κόσμο. Ο Βάτραχος ενθουσιάζεται με την ιδέα και ακολουθεί το φίλο του αλλά πολύ γρήγορα αρχίζει να νοσταλγεί το σπίτι και τους φίλους του. Αυτά που φαίνονται εξαιρετικά στον Ποντικό είναι θλιβερά για τον Βάτραχο. Η ευτυχία κρύβεται στην καθημερινότητά μας, στους φίλους και τα αγαπημένα πρόσωπα είναι το μήνυμα της ιστορίας. Η ευτυχία έχει τελικά τη μυρωδιά ενός σοκολατένιου κέικ που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου.
Το αίσθημα της νοσταλγίας για το οικείο και ασφαλές περιβάλλον είναι έντονο στα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ταυτίζονται έτσι με τον ήρωα και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα παθήματά του.

Λιτή γλώσσα, σύντομοι διάλογοι, απλή πλοκή, ζωντανές και καθαρές ζωγραφιές, στην ατμόσφαιρα του παιδικού σχεδίου, και χιούμορ είναι τα χαρακτηριστικά της μικρής αυτής ιστορίας. Διαβάζεται σε δέκα λεπτά, αλλά δεν ξεχνιέται. Ο συνδυασμός εικόνας και λόγου συνθέτουν έναν έργο σχεδόν ποιητικό.
Πολύ καλή η μετάφραση του Μάνου Κοντολέων και άρτια η ποιότητα της έκδοσης.

(Για παιδιά από 4 ως 7 ετών)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ