Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ

01.09.2009
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-368-368-397-1
Σελίδες
153

Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου
(Κατηγορία: βιβλίο γνώσης)

Βρισκόμαστε στην εποχή των τελευταίων αναλαμπών της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Στο Φαγιούμ, μια μικρή πόλη δυτικά του Καΐρου, ζει ένα κορίτσι γύρω στα 11. Γεννημένη στο Φαγιούμ από εύπορους και μορφωμένους γονείς η Αλέκα μιλάει τέλεια ελληνικά και αιγυπτιακά. Ο «κολλητός» της είναι ο Καρίμ, ένα «αραπάκι» από φτωχή οικογένεια. Τα δυο παιδιά αναζητούν να λύσουν το μυστήριο που περιβάλλει το όνομα «Μις Τζούλια». Φήμες φοβερές κυκλοφορούν γι’ αυτή τη γριά που ζει απομονωμένη σε ένα μικρό σπιτάκι. Αρχαιολόγος, μάγισσα, ειδωλολάτρισσα, και τι δεν έχουν ακούσει γι’ αυτή. Τελικά τολμούν να ανακαλύψουν μόνοι τους την αλήθεια.

Η μις Τζούλια είναι μια γριά αρχαιολόγος που, πικραμένη από το χαμό του παιδιού της στον Πόλεμο, ζει μόνη, με την εξαίσια μουσική που ακούει και τη μοναδική αρχαιολογική συλλογή από πορτρέτα του Φαγιούμ που στολίζουν τους τοίχους. Τα ζεστά βλέμματα των ανθρώπων που εικονίζουν τα πορτρέτα, φιλοτεχνημένα από Έλληνες, κοιτάζουν κατάματα το θάνατο. Προορισμένα να προσαρμοστούν στις μούμιες, για να μπορεί εύκολα η ψυχή να βρει πάλι το σώμα της και να μπει μέσα για να αρχίσει μια νέα ζωή, τα πορτρέτα ατένιζαν ζωή και θάνατο μαζί αφού συχνά, πριν την τελική χρήση, στόλιζαν τα σαλόνια των εικονιζόμενων προσώπων. Η μις Τζούλια αφηγείται στα παιδιά την ιστορία του κάθε πορτρέτου παίζοντας θέατρο. Τα παιδιά μαγεύονται. Οι ιστορίες, όμως, αντιστοιχούν στις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τις ελπίδες των δυο παιδιών, και ιδίως της Αλέκας, που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν ζωντανό «θάνατο»: τον αποχωρισμό από αυτό που η ίδια αντιλαμβάνεται ως πατρίδα: το Φαγιούμ. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν πια στην Αίγυπτο και οι ξένοι πρέπει να φύγουν. Μια μακριά παράδοση ελληνικών κοινοτήτων και ζυμώματος της αιγυπτιακής και της ελληνικής κουλτούρας, εξαίσιοι καρποί του οποίου είναι και τα ίδια τα ποτρέτα Φαγιούμ, τερματίζεται. Με τι κόστος; Πώς να χωνέψει η Αλέκα ότι θα πρέπει να ξεχάσει τον Καρίμ, τη μις Τζούλια, τις μαγικές νύχτες της Αιγύπτου, τη χουρμαδιά όπου συναντιούνται κάθε βράδυ με τον Καρίμ;

Έξοχο βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μόνο αφού το τελειώσεις. Εξαιρετικά πλέκει η συγγραφέας την ιστορική πληροφορία με μια γνήσια και πολυεπίπεδη κοινωνική ιστορία. Πέρα από την ιστορία των πορτρέτων και τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής κοινότητας στο Φαγιούμ, μια σειρά άλλα θέματα περνάνε όμορφα όπως: οι ανισότητες που δημιουργεί ο πλούτος και η φτώχεια, η σχετικότητα της έννοιας «πατρίδα», η έννοια του ξένου και του «άλλου», τα στερεότυπα και τα ξενοφοβικά αισθήματα που υπάρχουν σε μικρές κοινωνίες, ο θάνατος, ο αποχωρισμός, η ελευθερία. Τίποτα δε δίνεται ως εύκολη λύση. Καθώς μεγαλώνει η Αλέκα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εποχή των βεβαιοτήτων τελειώνει και πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο που αλλάζει. Το βαθύ, μελαγχολικό και στοχαστικό βλέμμα των πορτρέτων του Φαγιούμ θυμίζει το εφήμερο των πραγμάτων και τη ματαιοδοξία των ανθρώπων που δημιουργεί ανισότητες και πόνο. Ζήσε ζωή με αξίες και αξιοπρέπεια, μορφώσου, μάθε να απολαμβάνεις την τέχνη και δε θα χαθείς στο αίσθημα ματαιότητας, μοιάζει να μας λέει η μις Τζούλια και όλη η ιστορία.

Από τα βιβλία που «τα κλέβεις» άνετα από τη βιβλιοθήκη του παιδιού σου. Εξαιρετική η ποιότητα της απόδοσης των πορτρέτων Φαγιούμ μέσα από αυθεντικές φωτογραφίες των έργων, άρτιο το συνοδευτικό υλικό με ιστορικές πληροφορίες και οι ασκήσεις και τα παιχνίδια γνώσης.

Η Σοφία Γιαλουράκη γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε αρχαιολογία, παιδαγωγικά, ψυχολογία και θεατρικό παιχνίδι. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε το δικό της σχολείο στην Αθήνα διδάσκοντας πολλές γενιές μαθητών. Από το 1986 έως σήμερα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών. Έχει γράψει πέντε βιβλία για παιδιά με θέμα την ιστορία και τη μυθολογία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ