Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΜΝΗ

17.05.2009
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΜΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2757-1
Σελίδες
55

O Aντρέας είναι ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα. Φτιάχνει διαρκώς στιχάκια και συχνά μιλά τραγουδιστά. Γι’ αυτό το παρατσούκλι του είναι Μιφασόλ. Τα άλλα παιδιά του χωριού, με τη χαρακτηριστική τους σκληρότητα, απομονώνουν τον Αντρέα, τον περιγελούν και τον προκαλούν. Ο μοναδικός φίλος του είναι ο Χρήστος. Η φιλία τους είναι δυνατή, βαθιά και ουσιαστική. Ο Χρήστος αντιστέκεται στις πιέσεις των άλλων παιδιών να κάνει παρέα μαζί τους αφήνοντας τον παράξενο και γελοίο Μιφασόλ. Εκείνος όχι μόνο δεν προδίδει τον φίλο του, αλλά μπλέκει και σε καυγάδες για χάρη του. Ο Αντρέας είναι ήρεμος, στωικός, σα να έρχεται από άλλο κόσμο. Ώσπου μια μέρα ένας εξυπνάκιας, χολωμένος μετά από έναν καυγά με τους δυο φίλους, προσβάλλει τον Αντρέα αποκαλώντας τον έναν μπάσταρδο που δεν ξέρει ποιοι είναι οι αληθινοί γονείς του. Ως νέος Οιδίπους, ο Αντρέας αρχίζει το σκληρό ταξίδι της αυτογνωσίας. Οι γονείς του, απλοί άνθρωποι, που δεν είχαν πει ως τότε την αλήθεια στο παιδί τους, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι είχαν βρει τον Αντρέα μωρό στο δάσος. Ο Αντρέας μιλάει στον Χρήστο, η υπόθεση με τον καιρό ξεχνιέται, αλλά ο Αντρέας έχει πάρει την απόφασή του. Ένα πρωί ξυπνάει αξημέρωτα, παίρνει το σακίδιό του και χάνεται στο δάσος ψάχνοντας να βρει τις ρίζες του. Στην πραγματικότητα ψάχνει να βρει όχι μόνο τους αληθινούς γονείς του, αλλά και την ταυτότητά του.

Οι περιπέτειες του Αντρέα είναι εμπνευσμένες από αρχετυπικούς μύθους και παραδόσεις. Οι νεράιδες του δάσους, το έκθετο παιδί που φυλάει ένα ζώο ώσπου να παραδοθεί σε άτεκνη μητέρα, το μεγάλωμα του αγοριού κοντά σε ένα σοφό άντρα στο δάσος, η αναμέτρηση με τους κινδύνους της φύσης, η συμβολική ενηλικίωση μέσα από τις εξωτερικές αλλά κυρίως τις εσωτερικές δυσκολίες, όλα αυτά είναι γνωστά μοτίβα από μύθους και παραδόσεις. Η συγγραφέας τα αξιοποιεί θαυμάσια για να φτιάξει ένα σύγχρονο παραμύθι που αφορά το πέρασμα στη εφηβεία και την ανάληψη της ευθύνης για τη ζωή μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Εξαιρετική είναι η στιγμή που ο Αντρέας διαπιστώνει, στο δύσκολο ταξίδι του, ότι μαθαίνει να αποδέχεται τις μελαγχολικές σκέψεις και τα συναισθήματα θλίψης. «Τα αφήνει να πηγαινοέρχονται στο μυαλό του, να τον πονάνε, μέχρι που ξεθυμαίνουν.» Το πιο όμορφο και ειλικρινές «μάθημα» διαχείρισης συναισθημάτων. Σε μια εποχή που οι ταχύτητες του διαδικτύου και του τηλεκοντρόλ δεν αφήνουν πολύ χρόνο για εμβάθυνση στα συναισθήματα, στην εποχή της ψυχαναγκαστικής ευτυχίας που προτείνουν οι αστραφτεροί αστέρες της μικρής και μεγάλης οθόνης, είναι πολύτιμες ιστορίες όπως η Μαύρη Λίμνη που μας φέρνουν κοντά στην ουσία των συναισθημάτων μας. Η θλίψη, η μελαγχολία, η αναζήτηση ταυτότητας και νοήματος σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει είναι περισσότερο έντονα από ποτέ. Με τη σωστή επεξεργασία τους μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστικές σχέσεις ζωής. Αλλιώς κινδυνεύουν να γίνουν ασυνείδητος θυμός και βία.

Η Μελίνα Καρακώστα γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959. Έζησε στην Ελλάδα και στο Παρίσι, σπούδασε κινέζικη και ιταλική φιλολογία στη Σορβόνη, ενώ παράλληλα μελέτησε μουσική. Συμμετείχε σε συναυλίες, ηχογράφησε δίσκους τζαζ και έθνικ μουσικής και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία μουσικής σε παιδιά εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη μουσική αφήγηση παραμυθιών. Μετέφρασε περισσότερα από διακόσια βιβλία κλασικής λογοτεχνίας. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2007.

Από 8 ετών και άνω

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ