Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΠΕΛΟ ΜΟΥ

01.04.2009
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΠΕΛΟ ΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΞΑΝΤΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
Κατηγορία
ISBN
960-256-564-0
Σελίδες
54

Ο έμμετρος λόγος, τα στιχάκια και οι ρίμες, είναι πολύ αγαπητός στα μικρά παιδιά. Άλλωστε οι απαρχές όχι μόνο της παιδικής αλλά και της ενήλικης λογοτεχνίας ανιχνεύονται στην ποίηση. Παιδική ποίηση υπάρχει ήδη από την αρχαιότητα, τόσο δημοτική όσο και έντεχνη. Στην Τουρκοκρατία δημιουργείται μια πλούσια προφορική παράδοση ποιημάτων που τραγουδιούνται από μικρούς και μεγάλους. Νανουρίσματα, κάλαντα, ταχταρίσματα, λαχνίσματα και σατιρικά τραγουδάκια αποσκοπούν στη διαπαιδαγώγηση και τέρψη των παιδιών. Η παιδική ποίηση ανθίζει λοιπόν στην εποχή της προφορικής λογοτεχνικής παράδοσης. Η ρίμα και ο ρυθμός προσφέρονται για απομνημόνευση και δημιουργούν ένα ευχάριστο άκουσμα που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και αποκοιμίζει την κρίσιμη ώρα πριν τον ύπνο. Το περιβάλλον της προφορικότητας που εξέθρεψε αυτού του είδους την παιδική ποίηση έχει εκλείψει. Οι απαιτήσεις από την ποίηση που απευθύνεται σε παιδιά είναι διαφορετικές. Ακόμη και το «Σε μια ρώγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες…» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, πρωτοπόρου της παιδικής λογοτεχνίας στην εποχή του, ακούγεται πεπαλαιωμένο. Τα σουρεαλιστικά παιχνίδια με τις λέξεις που επιχείρησαν ο Γιώργος Σεφέρης, η Άλκηστη Κοντογιάννη, η Θέτη Χορτιάτη και άλλοι ποιητές που έγραψαν για παιδιά δημιούργησαν μια ισχυρή παράδοση, αλλά και κάποια τυποποίηση στο ύφος της παιδικής ποίησης. Τι μπορεί λοιπόν να συνιστά καλή και πρωτότυπη ποίηση για παιδιά σήμερα;

Ο Λαρς Σόμπι Κρίστενσεν δίνει μια σειρά από ποιήματα με θέμα τις γάτες που εισάγουν τους αναγνώστες στην ομορφιά του ρυθμού και του παιγνιδίσματος της γλώσσας, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή δομή του ποιήματος με ίσο αριθμό συλλαβών. Η ομοιοκαταληξία τηρείται σχεδόν πάντα, αλλά η εναλλαγή μεγάλων και μικρών στίχων προσφέρει μια πιο μοντέρνα και ελεύθερη αντίληψη της έννοιας «ποίημα». Το ενδιαφέρον για την πλοκή της ιστορίας δε θυσιάζεται για χάρη γλωσσικών ακροβασιών και αναπάντεχων συνδυασμών λέξεων. Χάρη και στην πολύ καλή μετάφραση της Παπαγρηγοράκη, απολαμβάνουμε πρωτότυπες και χιουμοριστικές γατο-ιστορίες σε καλό, κατανοητό και στρωτό ποιητικό λόγο.

Παιχνιδιάρικες σα γάτες, χιουμοριστικές, λίγο σαρκαστικές, ακόμη και λίγο μακάβριες, είναι οι ιστορίες του Κρίστενσεν. Με άνεση παρελαύνουν από μπροστά μας γάτες που πεθαίνουν και κηδεύονται, που πηδούν προς την αιώνια ζωή, που ξενυχτάνε, μεθάνε και χορεύουν τάγκο. Οι γάτες του Κρίστενσεν είναι λίγο αμαρτωλές, λίγο του δρόμου, λίγο ψεύτρες. Πολύ επιτυχημένη είναι η γάτα που κάνει κριτική στον τρόπο ζωής του αφεντικού της και οι γάτες από τις διάφορες πόλεις του κόσμου (Μπουένος Άιρες, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βενετία, Αθήνα). Οι γατο-ιστορίες αυτές επιτρέπουν στο παιδί να απολαύσει στιγμιότυπα από ένα ζώο που του είναι γνωστό και πολύ αγαπητό και ταυτόχρονα να προσεγγίσει ένα χιούμορ που είναι διαφορετικό από αυτό που έχει επικρατήσει στην ελληνική παιδική λογοτεχνία υπό την επιρροή του άφταστου Ευγένιου Τριβιζά.

Οι εικόνες, ασπρόμαυρες, παραπέμπουν σε γκραβούρες και ισορροπούν ανάμεσα στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ και του κόμικς και των χαρακτικών του 19ου αιώνα. Υψηλής αισθητικής είναι και ο σχεδιασμός του βιβλίου, το «design», που έκανε η Eλίζαμπετ Βολντ Μπγιόνε.

Ο Λαρς Σόμπι Κρίστενσεν γεννήθηκε το 1953. Είναι συγγραφέας ενήλικης λογοτεχνίας και ποιητής. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί, από τη Δέσπω Παπαγρηγοράκη πάλι, το μυθιστόρημά του «Μισοαδελφός» (Εξάντας) που το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Σκανδιναβικής Λογοτεχνίας.

Ο Ρούνε Γιόχαν Άντερσον γεννήθηκε το 1945. Είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Ανάμεσα στα παιδικά βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι το «Ο μπαμπάς κοιμάται», «Ορίζοντες», «Μήπως αργήσαμε…» και «Σπιθαμή».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ