Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΞΥΣΤΡΑΣ

16.11.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΞΥΣΤΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2315-3
Σελίδες
46

Eικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Mια ξύλινη ξύστρα αλλιώτικη από τις άλλες κάνει τον Τάκη ιδιαίτερο ανάμεσα στους συμμαθητές του, αφού αυτή έχει τρία ιδιαίτερα χψαρακτηριστικά:  τη μυρωδιά της, ευωδιάζει κέδρο, τα ξύσματά της, ολοστρόγγυλα, είναι ιδανικά για κατασκευές, και τον ήχο της, ένα αντηχείο όλων των ήχων από το δάσος με τους κέδρους. Όλα αυτά τρέλαιναν τα παιδιά που επίμονα ζητούσανε από τον Τάκη: «μπορούμε να πάρουμε λίγο την ξύστρα σου, να τη μυρίσουμε, να την ξύσουμε, να την ακούσουμε;» Τι θα γίνει όμως, όταν μια μέρα η ξύστρα πάψει να αναδίδει το άρωμα του κέδρου και σιωπήσει; Τι συμβαίνει στο δάσος με τους κέδρους; Κάθε λεπτό που περνά μετράει.

Με μεγάλη ευαισθησία και βαθιά γνώση της δυναμικής της σχολικής τάξης ο Κώστας Μάγος, επιλέγει ένα καθημερινό και συνηθισμένο αντικείμενο της σχολικής ζωής, την ξύστρα, για να υφάνει ένα λεπτό αλλά δυνατό νήμα ανάμεσα στη φύση, το δάσος, από τη μια μεριά και τον πρωταγωνιστή αλλά και όλο το σχολείο, από την άλλη. Πρόκειται, βέβαια, για ένα οικολογικό παραμυθάκι που απευθύνεται σε παιδιά που, όπως πολύ εύστοχα γράφει στο οπισθόφυλλο, «έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών λογοτεχνικών κειμένων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον». Διπλός ο στόχος, επομένως: η ευαισθητοποίηση για την αξία των δασών και το ρόλο όλων μας στην προστασία τους, αφενός, και η ανταπόκριση στις αναγνωστικές ικανότητες των μικρών παιδιών (6-7 ετών) αφετέρου. Και οι δυο στόχοι επιτυγχάνονται με δεξιοτεχνία.

Βασικά εφόδια του συγγραφέα είναι η προσωπική του ευαισθησία και αγάπη για τη φύση, που επανέρχεται και σε άλλα έργα του. Αποφεύγει την παγίδα του διδακτισμού ακριβώς επειδή διατηρεί τη φρεσκάδα και την αίσθηση των προσωπικών του αναμνήσεων από τη φύση. Ως ειδικός της εκπαίδευσης, από την άλλη μεριά, και μάλιστα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά το στάδιο κατάκτησης της γλώσσας και της ανάγνωσης των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα ειδικό αναγνωστικό κοινό που παρουσιάζει μια αντίφαση. Το μυαλό των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι ώριμο για να κατανοήσει και να απολαύσει ιστορίες πιο δύσκολες και απαιτητικές από αυτές που είναι ικανό να διαβάσει μόνο του. Συχνά οι γονείς σταματούν να διαβάζουν στα παιδιά τους βιβλία από τη στιγμή που πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού, θεωρώντας ότι μπορούν πια να διαβάσουν μόνα τους. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η αναγνωστική τους ικανότητα δεν είναι ακόμη εφάμιλλη της νοητικής τους ανάπτυξης. Γι΄αυτό βιβλία σαν και αυτό, με απόλυτο σεβασμό στο λεξιλόγιο αλλά και στη νοημοσύνη του μικρού αναγνώστη, είναι πολύτιμα και σπανίζουν. Οι δραστηριότητες που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου συμπληρώνουν όμορφα το εγχείρημα.

Τα σκίτσα της Μυρτώς Δεληβοριά είναι εξαιρετικά. Σχηματοποιημένα ανθρωπάκια που παραπέμπουν σε ξύστρες, ξύσματα που παραπέμπουν σε φλόγες, δέντρα που παραπέμπουν σε ανθρώπους και ήρωες. Σπάνια το ασπρόμαυρο σκίτσο στα ελληνικά παιδικά βιβλία είναι τόσο εύγλωττο. Η συγκεκριμένη δουλειά δείχνει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα η εντυπωσιακή ολοσέλιδη ζωγραφιά για να μαγέψει τον αναγνώστη. Ούτε το σκληρό εξώφυλλο, ούτε το μεγάλο μέγεθος. Για να μπορούμε, έτσι, να έχουμε καλά και σε προσιτές τιμές παιδικά βιβλία.

Ο Κώστας Μάγος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε μηχανικός και «δάσκαλος για να μοιράζεται τη χαρά των παιδιών όταν ανακαλύπτουν τα μυστικά του κόσμου», όπως λέει. Ανάμεσα στα παιδικά βιβλία που έχει γράψει είναι και το «Μυστικό της Θάλασσας» (Πατάκης) που τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Η γνωστή εικονογράφος και εικαστικός Μυρτώ Δεληβοριά έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Το 2005 απέσπασε το βραβείο εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο «Ιστορίες για παιδιά» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ