Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΜΙΑ ΜΕΡΑ

01.11.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΜΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-202-297-9
Σελίδες
38

Η τέχνη του λιτού παιδικού βιβλίου με το ελάχιστο κείμενο και την εικόνα ως κύριο εκφραστικό μέσο δεν είναι καθόλου απλή. Δεν έχουμε πολλά καλά δείγματα του είδους από Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι μετρ του είδους. Η πλειονότητα όμως των παραμυθάδων μας αγαπά το περιγραφικό, αναλυτικό κείμενο. Από το εξωτερικό μας έρχονται διαμαντάκια παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργίες που βασίζονται στο αρμονικό και αριστοτεχνικό συνταίριασμα πυκνού, σχεδόν ποιητικού, λόγου, ζωγραφικής και γραφιστικής τέχνης. Γιατί η σύλληψη του «σαλονιού» είναι εξίσου σημαντική με το κείμενο. Το στήσιμο της σελίδας μεταδίδει μηνύματα, δημιουργεί ατμόσφαιρα, υπογραμμίζει, αποσιωπά, αναδεικνύει έννοιες και συναισθήματα. Αν συνειδητοποιούσαν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων ότι το «περικείμενο», όλα όσα δεν είναι κείμενο στο παιδικό βιβλίο, είναι εξίσου δυνατά μέσα αφήγησης με το λόγο, θα βλέπαμε περισσότερες ευφάνταστες δημιουργίες όπως το «Μια μέρα» των Άλισον Μαγκί και Πίτερ Ρέινολντς.

Σε 17 προτάσεις εκτυλίσσεται όλη η ιστορία που αφορά ένα πλήθος θεμάτων: τη μητρότητα, τη διαδικασία ενηλικίωσης, τη μελαγχολία του γονιού που βλέπει την οικογενειακή φωλιά να αδειάζει, το συναίσθημα του γονιού που ξέρει τις δυσκολίες που θα περάσει το παιδί του χωρίς να μπορεί ο ίδιος να κάνει τίποτα, την ιδιαίτερη σχέση μάνας και κόρης, τον έρωτα, την τέχνη. H αφηγήτρια, η μητέρα, μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο και απευθύνεται στην κόρη της που είναι ακόμη παιδί και ξετυλίγει σιγά σιγά το νήμα της ζωής τους από τη στιγμή που γεννήθηκε η μικρή ως τη στιγμή που, όπως φαντάζεται, θα γίνει και η ίδια μάνα. Το κοινότοπο αυτό θέμα, ο κύκλος ζωής γέννηση-ενηλικίωση-γάμος-παιδί αναβαπτίζεται μέσα από το βλέμμα της συγγραφέως και αναδεικνύεται ως συναρπαστικό. Κορυφαία είναι η στιγμή που η μάνα αφηγείται μια σκηνή από το μέλλον της κόρης. Κουλουριασμένη σε μια γωνιά η νεαρή κοπέλα νιώθει δυστυχισμένη. Πόσο όμορφα και υπαινικτικά στέλνει η συγγραφέας το μήνυμα στο παιδί αναγνώστη ότι η μάνα είναι πάντα εκεί κάπου στη ζωή του, ξέρει και καταλαβαίνει έστω και από μακριά. Αυτή τη λεπτή χρυσή κλωστή που δένει τη μάνα με την κόρη για μια ζωή είναι που φωτίζει όμορφα το «Μια μέρα». Μια ιστορία που θα απολαύσουν και τα παιδιά και οι μανάδες.

Λιτά σκίτσα με λίγα χρώματα παραπέμπουν σε κόμικς. Μεγάλο μέρος της σελίδας μένει λευκό. Πάνω στο λευκό φόντο το κείμενο ξετυλίγεται σαν κορδέλα σε διάφορα σχήματα. Το σύνολο έχει ρυθμό και αρμονία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ονόματα της συγγραφέως και του εικονογράφου εμφανίζονται μαζί στο εξώφυλλο του βιβλίου δηλώνοντας τον ισότιμο ρόλο τους στη δημιουργία του βιβλίου.

Η Αμερικανίδα Άλισον Μαγκί είναι συγγραφέας ενήλικης λογοτεχνίας, τιμημένη με πολλά βραβεία. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα (Rainlight, Shadow Baby, Was it Beautiful?) ενώ από το 2002 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. To παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Α Very Brave Witch (2006) προτάθηκε από το Child Magazine ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία της χρονιάς. Aντίστοιχη επιτυχία γνώρισε και το εφηβικό μυθιστόρημά της Αll Rivers Flow to the Sea (2005). Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Μetropolitan State University.

Ο επίσης Αμερικανός και βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων Πίτερ Ρέινολντς είναι και συγγραφέας, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και εταιρείας παραγωγής πολυμέσων (Fable Vision) για παιδιά που στεγάζεται στο Παιδικό Μουσείο της Βοστόνης. Δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του στο:  http://www.peterhreynolds.com/art.html.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ