Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ

13.01.2019
ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-1632-2
Σελίδες
48
Εικονογράφηση: Αλέξια Οθωναίου

Ένα παραμύθι με αντιπολεμικό μήνυμα μας χαρίζει η πολυγραφότατη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση. Μας έχει συγκινήσει με το πολυσυζητημένο «Παλιόπαιδο», μέσα από το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως η τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο. Και ακόμα πως η τέχνη μάς βοηθά να αντέχουμε τη ζωή. Ένα άλλο βιβλίο της με ανθρωπιά, αλήθεια, αλλά και ωραία αφηγηματική τεχνική είναι το περίφημο «Αγόρι στο θεωρείο». Η Αγγελική Δαρλάση έχει κάθε φορά τον τρόπο να μπαίνει σε βάθος και να ερμηνεύει μια τρυφερή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Και δω ο ήρωάς της αγόρι είναι, ένας έφηβος που στον πόλεμο του 1914 έφυγε κι αυτός για το μέτωπο όπως και περίπου 250.000 άλλοι Βρετανοί έφηβοι.

Μια ιστορία συμφιλίωσης εν καιρώ σκληρού πολέμου πραγματεύεται τούτο το βιβλίο. Οι εχθροί γίνονται φίλοι τη χριστουγεννιάτικη ώρα. Οι εχθροί ξεχνούν τους διαχωρισμούς, τους ρατσισμούς, τους ανταγωνισμούς και συμπεριφέρονται ειρηνικά δείχνοντας αγάπη και αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο. Υπερβαίνουν ό,τι νοσηρό και τοξικό και συνυπάρχουν ευτυχισμένα έστω και για λίγες στιγμές. Μακάρι να έμεναν αγαπημένοι αιωνίως, όμως είναι υποχρεωμένοι να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Μπορεί να έγινε ένα μικρό διάλειμμα, αλλά ο πόλεμος καλά κρατεί. Επειδή οι ηγέτες, οι επεκτατικές πολιτικές και τα συμφέροντα είναι αυτά που χωρίζουν τους λαούς. Οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν στην ουσία. Απλά μπλέκουν μοιραία στη δίνη του πολέμου, και υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες. Οι ήρωες της Δαρλάση δεν έχουν αλλοτριωθεί. Συνεχίζουν να διατηρούν την ανθρωπιά τους και τα καλά τους αισθήματα. Μια φιλία ανθίζει σαν λουλούδι εν καιρώ πολέμου.

«Είναι νύχτα παραμονής των Χριστουγέννων…», έτσι αρχίζει το βιβλίο. Στη συνέχεια ο αφηγητής επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα ξεχωριστό στολίδι που κρέμεται από τα κλαδιά του δέντρου και αρχίζει να διηγείται την ιστορία του. Ένα πολυκαιρισμένο, κατατσαλακωμένο σακουλάκι με κόκκινη κορδέλα που κάποτε ήταν γεμάτο καραμέλες. Δεν είναι κάτι γκλαμουράτο, μοντέρνο, δεν είναι κάτι που να γυαλίζει. Όμως κουβαλά μια μεγάλη ιστορία συνδεδεμένη με τη ζωή ενός αγοριού που αποφάσισε να πάει να πολεμήσει παρά τους φόβους και τις αντιδράσεις της οικογένειάς του. Είναι πάντα δύσκολο να αφήνεις κάποιους πίσω. Δύσκολο και για όσους φεύγουν χωρίς να ξέρουν ούτε αν ούτε πότε θα επιστρέψουν. Σκληρό όμως και για όσους μένουν πίσω, αιωρούμενοι και σκλαβωμένοι σε μια επιθυμία: αυτήν της επιστροφής του αγαπημένου προσώπου.

Πόλεμος σημαίνει ταξίδι προς το άγνωστο, ακατάσχετη νοσταλγία, σημαίνει λήθη, αλλά και μνήμη. Χαριτωμένο, τρυφερό είναι το γράμμα της Μαίρης, της αδερφής του στρατιώτη που είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. Διάχυτο χιούμορ, αλλά και δείγμα αγάπης γνήσιας και αληθινής. Η περιγραφή της ζωής στο μέτωπο μας θυμίζει τη «Ζωή εν τάφω »του Στρατή Μυριβήλη, καθώς και το «Πλατύ ποτάμι» του Γιάννη Μπεράτη, έργα ορόσημα στην ιστορία της λογοτεχνίας μας.

Μέσα στη μαγεία των Χριστουγέννων επιτελείται το θαύμα. Η ατμόσφαιρα γαληνεύει ξαφνικά, οι στρατιώτες των αντίπαλων στρατών συνυπάρχουν ειρηνικά. Πλησίασαν ο ένας τον άλλο, έσφιξαν τα χέρια, αντάλλαξαν ευχές, κάνοντας μια, έστω πρόσκαιρη, ανακωχή – που όμως τους δίδαξε πολλά. Διαβάζω: «Στα μάτια του εχθρού αναγνώρισαν κάτι από τον εαυτό του ο καθένας.»

Οι ευχές σε όποια γλώσσα κι αν τις πεις το ίδιο όμορφα ακούγονται.

Μια ιστορία που μιλά για τη χριστουγεννιάτικη ανακωχή του 1914, όπου δεν υπήρχαν πια εχθροί αλλά άνθρωποι που βρήκαν τη δύναμη να συνυπάρξουν μέσα σε έναν ανελέητο πόλεμο. Και στον μεγάλο αυτόν πόλεμο υπήρξαν πολλές τέτοιες μικρές ανακωχές, λέει η ιστορία. Αλλά αυτές εξόργιζαν τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες που ήταν αντίθετοι, επειδή φοβούνταν το ενδεχόμενο της ανταρσίας.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα σημείωμα με τίτλο « Η ιστορία πίσω από την ιστορία», που δίνει το στίγμα του ιστορικού γεγονότος που αποτέλεσε την πηγή της συγγραφέως.

Κλείνοντας, αναφέρομαι στην κλασική, αλλά εκφραστική εικονογράφηση της Αλεξίας Οθωναίου. Μεγάλες σε μέγεθος εικόνες, μεγάλα τα σώματα των στρατιωτών και ογκώδη. Παιχνίδι με ψυχρά και θερμά χρώματα, δίνεται μια κινηματογραφική αίσθηση, όπως έχει επικρατήσει στα πολεμικά ντοκιμαντέρ.

Έχοντας παρακολουθήσει το έργο της Δαρλάση, μπορώ ευθαρσώς να πω πως έχει τον τρόπο να προσφέρει στα παιδιά ποιοτικά κείμενα, με ισχυρά μηνύματα, με ήρωες παιδιά ή εφήβους που μπορούν να αποτελέσουν κάλλιστα με τις δράσεις και τις λέξεις τους ωραία πρότυπα για τους νεαρούς αναγνώστες. Ορμώμενη συνήθως από μια αληθινή ιστορία ή έπειτα από σχετική έρευνα για την εύρεση του υλικού που την ενδιαφέρει, αναδομεί τις ιστορίες, τις προσαρμόζει στις παιδικές συνειδήσεις, χωρίς να καταφεύγει σε ευκολίες στη γλώσσα, επιτηδεύσεις και εντυπωσιασμούς.

Εκτός από τα παιδιά κερδίζει και τους μεγάλους!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ