Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ

01.10.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Πούλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-412-866-2
Σελίδες
29

Μόλις βγήκε από το τυπογραφείο αυτό το διήγημα που διστάζει κανείς αν πρέπει να το κατατάξει στην παιδική ή την ενήλικη λογοτεχνία. Γραμμένο χωρίς καμία πρόθεση να ανταποκριθεί στις αναγνωστικές ανάγκες των παιδιών, ούτε από πλευράς περιεχομένου ούτε από πλευράς γλώσσας και ύφους, το κείμενο αυτό καταφέρνει τελικά να μαγέψει μικρούς και μεγάλους χωρίς κανένα απολύτως μαγικό και παραμυθένιο στοιχείο.

Σε μια λαβυρινθώδη, κρύα και υγρή συνοικία της Καλιφόρνιας, συνοικία φτωχών καλλιτεχνών, συναντιούνται δυο γυναίκες ζωγράφοι. Ανακαλύπτουν ότι έχουν ακριβώς τα ίδια γούστα στην τέχνη, τις λαχανοσαλάτες και το κρασί, οπότε αποφασίζουν να μείνουνε μαζί. Η Τζόνσι όμως αρρωσταίνει από πνευμονία. Ο γιατρός δίνει λίγες ελπίδες. Εκτός κι αν η άρρωστη έχει μεγάλη θέληση για ζωή, αν ερωτευτεί έναν άντρα, για παράδειγμα, όπως λέει! Μάταια η Σου προσπαθεί να του εξηγήσει ότι μια αληθινή επιθυμία της φίλης της που θα μπορούσε να την κρατήσει στη ζωή ήταν να ζωγραφίσει τον κόλπο της Νάπολης. Η Τζόνσι όμως δεν έχει κουράγιο να επιθυμήσει. Σβήνει σιγά σιγά βλέποντας τα φύλλα από την κληματαριά που σκαρφαλώνει στον αντικρινό τοίχο να πέφτουνε. Έχει αποφασίσει ότι με την πτώση του τελευταίου φύλλου, θα φύγει και η ίδια. Μπόρες και καταιγίδες έρχονται και το τελευταίο κληματόφυλλο τρεμοπαίζει κιτρινισμένο. Η Σου προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση αλλά ποιος μπορεί να σταματήσει ένα φύλλο από την πτώση του; Η λύση είναι εντελώς απρόβλεπτη και έρχεται από τον πιο αξιοθρήνητο ήρωα της ιστορίας.

Το πιο συγκλονιστικό γεγονός που συμβαίνει σε αυτή την ιστορία είναι η πτώση ενός φύλλου. Κι όμως υπάρχει μια πλούσια εσωτερική δράση που αποκτά το πλήρες νόημά της στο τέλος. Χωρίς καμία σαφή αναφορά και εντελώς ανεπαίσθητα θίγονται πάρα πολλά θέματα όπως η θέση της γυναίκας και του καλλιτέχνη στην κοινωνία, η ματαιοδοξία του καλλιτέχνη, η δημιουργικότητα, η ουσία της τέχνης και της ζωής που συναντιούνται ερήμην ίσως και των ίδιων των δημιουργών, η φιλία και ίσως και η ομοφυλοφιλία. Αριστοτεχνικά παίζει ο συγγραφέας με τον αναγνώστη και τον φέρνει αντιμέτωπο με τις προκαταλήψεις του. Δυο γυναίκες και μάλιστα καλλιτέχνιδες να μένουνε μαζί χωρίς να έχουν ανάγκη έναν άντρα μας βάζει σε υποψίες. Οι ανατροπές, μάλιστα, αρχίζουν να γίνουν ακόμη πιο ανησυχητικές όταν η Σου καλεί έναν άντρα να της ποζάρει για έναν πίνακά της αντιστρέφοντας το αρχέγονο πρότυπο «το μοντέλο (γυναίκα) και ο καλλιτέχνης (άντρας)». Αντιστρέφοντας έτσι τη φύση του βλέμματος των δυο φύλων: η γυναίκα για να τη βλέπουνε και ο άντρας για να βλέπει. Ο συγγραφέας διαρκώς διαψεύδει τις βεβαιότητες του αναγνώστη και τελικά καταφέρνει να τον φέρει αντιμέτωπο με το συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις του. Ένα έργο ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις, μοντέρνο και πολυεπίπεδο.

Η Ίρις Σαμαρτζή, γνωστή και καταξιωμένη ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων (βραβευμένη δυο φορές από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), προφανώς ενθουσιάστηκε με το κείμενο, και έδωσε μια σειρά από ατμοσφαιρικούς πίνακες ζωγραφικής που αποδίδουν την εποχή αλλά και την ουσία των συναισθημάτων. Αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση όπως και η ιστορία, όπως ίσως και η ζωή.

Ο. Χένρι είναι το ψευδώνυμο του συγγραφέα Ουίλιαμ Σίντνει Πόρτερ (ΗΠΑ 1862-1910) που έγινε γνωστός για τα γεμάτα έξυπνες ανατροπές και λογοπαίγνια διηγήματά του καθώς και για τον τρόπο που προσεγγίζει τουq χαρακτήρες του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ