Έχουμε διαβάσει 2812 βιβλία

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

27.11.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-0107-3
Σελίδες
144
                                                      Επιστροφή στα παιδικά μου χρόνια

Το βιβλίο «Μια μικρή καλοκαιρινή ιστορία» της Ευγενίας Φακίνου εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον Κέδρο το 1986 και είναι από τα βιβλία που αγάπησα ιδιαιτέρως, όταν ήμουν παιδί. Πρόσφατα το ξαναδιάβασα –στη 17η έκδοσή του–, με τη ματιά του ενήλικου αναγνώστη πια, και ήταν σαν να μην είχε περάσει ούτε μία ημέρα από την πρώτη εκείνη «παιδική» ανάγνωση. Η κάνουλα άνοιξε, οι αναμνήσεις ξεχύθηκαν σαν ποταμός, ενώ η συναισθηματική φόρτιση συναγωνιζόταν τα δάκρυα, που με κόπο συγκρατούσα.

Ένας ολόκληρος αθώος και ξέγνοιαστος κόσμος ξεδιπλώθηκε μπρος στα μάτια μου. Ένας κόσμος γεμάτος ανεμελιά, καλοπέραση, χαρά. Με βόλτες, μυστικά μεταξύ φιλενάδων, ατελείωτο παιχνίδι με κουζινικά, τρεχαλητά στις αλάνες και στους δρόμους. Ένας παιδικός κόσμος που στην πλειονότητά του έχει πια χαθεί ανεπιστρεπτί.

Ξαναβρήκα την εννιάχρονη Μαρία, τη μικρή, αλλά πανέξυπνη και πολύ ώριμη για την ηλικία της, ηρωίδα του βιβλίου, που αφηγείται τις καλοκαιρινές διακοπές της μαζί με τα ξαδέρφια της, τον Κωστή και τον Φάνη, στο σπίτι της γιαγιάς της στη Ναύπακτο. Ένα καλοκαίρι κατά το οποίο όλα, τα παιχνίδια, οι αταξίες, οι συνήθειες, οι βόλτες, η ευτυχία, είναι ίδια όπως κάθε καλοκαίρι. Κι όμως όλα έχουν αλλάξει, καθώς ο παππούς των παιδιών δεν βρίσκεται πια εκεί…

Με στέρεα, ρεαλιστική γραφή, απλό, κατανοητό λεξιλόγιο και «έξυπνη» γλώσσα, που περνάει μηνύματα, όπως η απώλεια, ο σεβασμός, οι καλοί τρόποι, και χωρίς διδακτισμούς, η Ευγενία Φακίνου γράφει και εικονογραφεί μια όμορφη, καλοκαιρινή ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Μαρίνα Παπαγεωργίου

Η Μαρίνα Παπαγεωργίου, με αφορμή το βιβλίο της «Γλυκιά Πενικιλίνη» (εκδόσεις Ιωλκός), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
27.01.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Girl in the blue coat

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Girl in the blue coat
20.01.2019
Περισσότερα

Comic Corner / Goblin Slayer

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Goblin Slayer
06.01.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ