Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ

26.07.2018
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ζωή Βαλάση
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4626-5
Σελίδες
264
                                                              Συντρώγοντας με μάγισσες και δράκους

«Αχάραγα την άλλη μέρα σηκώνεται η μάγισσα, παίρνει ζάχαρη και μέλι, παίρνει άσπρο αλεύρι, κάντιο και ροδόνερο, παίρνει βανίλια και μόσκο και αθόγαλο, τα ζυμώνει, τα μυρώνει, τα πλάθει και κάνει ένα τσουπωτό παλικάρι με τα όλα του».
(«Ο Ζαχαράκης», παραμύθι της Ηπείρου, από το «Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους»)

Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε σε νέα εμπλουτισμένη έκδοση, από τον Κέδρο, η συλλογή παραμυθιών «Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους». Ένας τόμος που ακολουθεί αυτό ακριβώς που λέει ο υπότιτλος που το συνοδεύει – μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια.

Παραμύθια απ’ όλη την Ελλάδα που η Ζωή Βαλάση κατέγραψε όπως τα άκουσε από τις ίδιες τις παραμυθούδες και τους παραμυθάδες ή όπως τα θυμάται η ίδια από παλαιές διηγήσεις. Παραμύθια με κοινό στοιχείο την έντονη παρουσία της τροφής, τη σημασία του φαγητού στην πλοκή, αλλά και τους τρόπους της πρόσληψης, της προετοιμασίας και της κατανάλωσής του.

Από τη στιγμή που αυτά προέρχονται από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, επόμενο είναι να διακρίνονται μια ποικιλία στις γλωσσικές μορφές, όπως και διαφορετικό προσωπικό ύφος στην αφήγηση. Κάτι που ωστόσο δεν εμποδίζει διόλου την απόλαυσή τους.

Η δομή της εν λόγω συλλογής ακολουθεί λογική αλληλουχία. Πείνα-Λαιμαργία-Απόλαυση του γεύματος-Βουλιμία. Επίσης υπάρχουν και παραμύθια που περιέχουν συγκεκριμένα είδη τροφών και εδεσμάτων. Ψωμί-Αρτοσκευάσματα, Σαλατικά, Σούπες, Κρέας, Καρυκεύματα, Νερό, Φρούτα.

Στην ιδιαίτερα προσεγμένη αυτή έκδοση περιλαμβάνονται και παροιμίες και λαϊκές εκφράσεις που θέμα τους έχουν επίσης την τροφή.

«Έρωτας χωρίς καυγά, φαΐ χωρίς αλάτι».
«Η καημένη η Θωμαή απ’ τον ύπνο στο φαΐ».

Ενώ πρέπει να γίνει λόγος και για την εξαιρετική εικονογράφηση της Βάλλυς Λιάπη. Εικόνες πολύχρωμες, εικόνες που εκπέμπουν φως και μαγεύουν, ξεπηδούν από κάθε σελίδα του βιβλίου αυτού συμπληρώνοντάς το με μοναδικό τρόπο.

Καλή σας όρεξη!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ