Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΩΤΙΑ

06.07.2018
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΩΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Πατσαρός
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0939-3
Σελίδες
183
                                                       Στη γειτονιά των καμένων δέντρων

Εικονογράφηση: Γιώργος Γούσης

Ο Κωνσταντίνος Πατσαρός πήρε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το πρώτο του βιβλίο, «Το κουτί», που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ζει στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός.

Μια φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο νησί. Στρέμματα δέντρων παραδίδονται στο έλεος της πύρινης επέλασης. Ο Βασίλης είναι ένα μικρό αγόρι που παραθερίζει στο νησί τα καλοκαίρια, βλέπει τα μέρη που είχε αγαπήσει από τα πρώτα του βήματα να καταστρέφονται. Με τους δυο φίλους του, την Αρτέμιδα και τον Γιάννη, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κόμικ με επίκεντρο τη φωτιά. Μέχρι τη στιγμή που ο Βασίλης μαθαίνει ότι βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά είναι ο πατέρας του παλιού του φίλου Νικόλα.

Έπειτα τα πράγματα παίρνουν γρήγορη τροχιά, ο Νικόλας τσακώνεται με τον Γιάννη κι εξαφανίζεται. Στέλνει μήνυμα στον Βασίλη να έρθει να τον βρει στο λιμάνι πριν σαλπάρει για Αθήνα. Ο Βασίλης αμφιταλαντεύεται αν θα πάει στη συνάντηση. Η Άρτεμις τον πείθει να πάνε μαζί στη συνάντηση. Ο Βασίλης συναντάει τον Νικόλα και λαμβάνει ένα γράμμα που θα του αλλάξει την εικόνα όσων γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το εφηβικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Πατσαρού χωρίζεται σε τρεις ανισομερείς αφηγήσεις: στην πρώτη, που είναι και η πιο εκτενής, παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πλευρά του μικρού Βασίλη. Η δεύτερη αφήγηση γίνεται από την πλευρά του πατέρα του Βασίλη. Και τέλος, η τρίτη και μικρότερη είναι εκείνη από τη σκοπιά του παππού του Βασίλη. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και στα τρία σκέλη. Οφείλω να ομολογήσω ότι ειδικότερα το πρώτο σκέλος, όπου η αφήγηση γίνεται υπό το πρίσμα του Βασίλη, είναι γραμμένο αριστοτεχνικά και με πειστικό τρόπο, σε σημείο που πολλές φορές κατά την ανάγνωση, ένιωσα κυριολεκτικά σαν μικρό παιδί, βλέποντας τις εικόνες που περιγράφονταν στο κείμενο και ταυτιζόμενος με τον μικρό ήρωα του βιβλίου.

Εξαιρετικές επίσης, είναι οι εικόνες που περιγράφονται στο καμένο τοπίο, αλλά και στις υπόλοιπες πλευρές του νησιού. Το μεγαλύτερο θετικό του βιβλίου είναι οι άρτιες σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων, η απεικόνιση της παιδικής ψυχολογίας και συναισθηματικής νοημοσύνης, η παιδικότητα που ωριμάζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, πολύ καλή και η εικονογράφηση του Γιώργου Γούση που αποδίδει υπέροχα το πνεύμα του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ