Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΛΥΚΟΙ

01.09.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΛΥΚΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-412-0359-9
Σελίδες
162

Ο Πέτρος Σπεντζής γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι νομικός και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές (στίχους του μελοποίησε ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης) και παιδικά βιβλία. Επίσης έχει δημοσιεύσει εργασίες σε νομικά περιοδικά και έχει γράψει μελετήματα για τον Μάρκο Αυγέρη, την Έλλη Αλεξίου και τον ζωγράφο Γιώργο Σικελιώτη.

Το «οικολογικό παραμύθι» κρύβει πολλές παγίδες. Το περιβάλλον έχει γίνει πια αγαπημένο θέμα της προγραμματικής παιδικής λογοτεχνίας. Διδακτισμός, επίπεδοι και σχηματικοί χαρακτήρες, θυσία της πλοκής και του σασπένς προς όφελος της παράθεσης πληροφοριών και μηνυμάτων είναι οι συνηθισμένες παγίδες του είδους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παραμύθια και παιδικά μυθιστορήματα που έχουν μαγέψει και έχουν αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες μεταφέροντάς τους στην καρδιά της άγριας φύσης (μεμονωμένων ζώων ή της φύσης ως συνόλου) δεν ήταν γραμμένα ως οικολογικά.

Μια σημαντική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συγγραφείς που αφηγούνται μέσα από τα μάτια ενός ή περισσότερων ζώων είναι η πειστικότητα της φωνής των ηρώων τους. Τα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά στα ζώα (σκέψη, ομιλία) αυτόματα υπονομεύουν μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζωικού βασιλείου. Συχνά τα ζώα καταλήγουν χαρακτήρες γραφικοί, χαριτωμένοι, αστείοι. Η επιθυμία, επίσης, του συγγραφέα να εμπνεύσει αγάπη για τη φύση τον βάζει σε πειρασμό να την εξιδανικεύσει. Όλα πρέπει να είναι αρμονικά, οι σχέσεις συντροφικότητας αναδεικνύονται, ενώ αποκρύβονται οι σχέσεις θηράματος-θηρευτή και άλλες σχέσεις ανταγωνισμού.

Ο Σπεντζής απέφυγε τις περισσότερες από τις παραπάνω παγίδες. Συνθέτει ένα μικρό έπος του δάσους με πρωταγωνιστές ένα ελαφάκι και έναν λαγό. Οι δυο φίλοι αρχίζουν μια περιπλάνηση στο δάσος, αλλά και σε βραχώδεις εκτάσεις, βουνοκορφές, ξέφωτα και κάμπους, και εμπλέκονται σε περιπέτειες προσπαθώντας να γλιτώσουν από πανίσχυρους εχθρούς, όπως ο λύκος και η αρκούδα. Στην πορεία συναντούν πολλά ζώα του δάσους (από τον τυφλοπόντικα έως το μεγάλο φίδι και από τον βασιλαετό έως τον φλώρο), αλληλεπιδρούν, ακούνε τις ιστορίες τους, αλληλοβοηθιούνται ή τσακώνονται. Στόχος είναι πάντα η επιβίωση, για τον λαγό όμως υπάρχει και ένας πρόσθετος σκοπός ζωής: να φτάσει στο περιβόλι με τα μαρούλια! Η προσωπική και οικογενειακή του ιστορία του επιβάλλουν την επιτέλεση ενός τέτοιου ανδραγαθήματος.

 Ένα «οn the road» παραμύθι, όπου η περιπλάνηση γίνεται ένα μεγάλο σχολείο οικολογίας, αλλά και ηθικών αρχών και αξιών. Παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία ζώων με τις διατροφικές τους συνήθειες, τη θέση τους στην τροφική πυραμίδα και το οικοσύστημα, τους μηχανισμούς άμυνας και επιβίωσης, τις σχέσεις με τα άτομα του ίδιου είδους, αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η βλάστηση, κατονομάζονται συγκεκριμένα είδη που προσφέρουν προστασία και καταφύγιο στα ζώα, ενώ και το τοπίο αποκτά σημασία ανάλογα με τις δυνατότητες διατροφής και προστασίας που προσφέρει στα ζώα. Ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει βασικές έννοιες οικολογίας χωρίς να αμελεί την πλοκή. Δίνει φωνή στα ζώα, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει βασικά τους χαρακτηριστικά. Το καθένα από αυτά βλέπει τον κόσμο ανάλογα με τη θέση του στο οικοσύστημα. Δε λείπει και το χιούμορ και οι ευτράπελες καταστάσεις που προκύπτουν από την απόδοση λόγου και σκέψης στο ζωικό βασίλειο.

Σε επίπεδο αξιών και αρχών ο συγγραφέας έχει μια ειλικρινή και καθαρή ματιά. Πρέπει να δεχτούμε ότι στη φύση το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και οι όροι επιβίωσης είναι σκληροί. Οι αρκούδες δεν είναι χαριτωμένα χνουδωτά ζώα, αλλά κυνηγοί που ενίοτε τρέφονται και με σάρκες άλλων ζώων. Ταυτόχρονα όμως εξαίρεται η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και η φιλία όπως εμφανίζονται στη φύση. Εμμέσως παίρνει το μήνυμα ο αναγνώστης για τις αξίες που θα έπρεπε να διέπουν και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μόνη ένσταση η παράθεση πολλών ποιημάτων και κάποιες λυρικοφανείς περιγραφές της φύσης που επαναλαμβάνονται. Στο σύνολό του όμως το έργο είναι ένα θετικό βήμα στο ολισθηρό πεδίο της «οικολογικής» παιδικής λογοτεχνίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ