Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ

03.08.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-0260-4
Σελίδες
191

Η Μαρούλα Κλιάφα (γεν.1937) γεννήθηκε και ζει στα Τρίκαλα. Σπούδασε δημοσιογραφία ενώ από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλιών φωτογραφιών. Γνωστά και αγαπημένα έργα της είναι Η ηλιαχτίδα, Οι πελαργοί θα ξανάρθουν, Παραμύθια της Θεσσαλίας, Ας παίξουμε πάλι (σε συνεργασία με τη Ζωή Βαλάση), Θεσσαλία 1881-1981. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία ενώ τα έργα της μεταφράζονται και κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

Αυτό το ιστορικό και κοινωνικό μυθιστόρημα της Μαρούλας Κλιάφα εστιάζει σε ένα θέμα κοινωνικής ιστορίας σχετικά άγνωστο στα παιδιά, το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία από το 1880 ως το 1910. Η πολυπόθητη απελευθέρωση της Θεσσαλίας σηματοδοτεί την απαρχή όχι της ελευθερίας, όπως ήλπιζαν οι κολίγοι του κάμπου, αλλά της καταπίεσής τους εκ μέρους των μεγαλοτσιφλικάδων, στα χέρια των οποίων περιήλθε ο αγροτικός κλήρος.

"Και τι με αφορά εμένα αυτή η εποχή", εύλογα θα σκεφτόταν ο υποψήφιος έφηβος αναγνώστης. Ο Γιάννης όμως, ο κεντρικός ήρωας που αφηγείται την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο, παιδί μιας οικογένειας φτωχών κολίγων που βιώνει τα κρίσιμα κοινωνικά γεγονότα της εποχής του, γοητεύει με τον άμεσο και απέριττο λόγο του. Πείθει από την πρώτη στιγμή ότι δεν σκοπεύει να κάνει ένα συγκαλυμμένο μάθημα Ιστορίας αλλά να αφηγηθεί την προσωπική του βιογραφία με την ίδια αμεσότητα που θα έκανε και ο σύγχρονος έφηβος στο facebook του. Μόνο που ο Γιάννης είναι παιδί ραγιά. Σιγοβράζει μέσα του ο θυμός και η λαχτάρα για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Αριστοτεχνικά η συγγραφέας χτίζει την ψυχολογία ενός επαναστατημένου εφήβου που αγανακτεί με την παραίτηση και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δουλοπρέπεια του πατέρα του. Δεν πρόκειται για έναν ήρωα που πραγματοποιεί μεγάλα κατορθώματα, αλλά για ένα παιδί που ανδρώνεται, συνειδητοποιείται, παίρνει θέσεις, ταλαντεύεται ανάμεσα στις αντιλήψεις του πατέρα, ισχυρού προτύπου, και στις νέες ιδέες. Ανοίγει τα φτερά του, πάει στην πόλη, μαθαίνει γράμματα, συμμετέχει δειλά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κολίγων, αλλά το πληρώνει με σκληρή δουλειά, μοναξιά ακόμη και με φυλάκιση. Δεν είναι μόνο η αδικία, η φτώχεια, οι κακουχίες και η στέρηση της ελευθερίας που τον βαραίνουν. Είναι και οι τύψεις, η ταλάντευση ανάμεσα σε αυτό που ήταν και αυτό που τείνει να γίνει. Που ανήκει; Θαυμάσια η σκηνή που επιστρέφει με το καπέλο και το παπιγιόν του, δάσκαλος πια, στο πατρικό καλύβι, και ακούει την αδερφή του να φωνάζει στη μάνα του «ένας κύριος…». Βγάζει τα περιττά εξαρτήματα και τα τοποθετεί στο σκιάχτρο της αυλής για να εισέλθει στο σπίτι του κολίγος, αλλά συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος να παλέψει για τη ζωή που ονειρεύτηκε αυτός και οι όμοιοί του όταν γιόρταζαν την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Η ζωή και ο αγώνας των αγροτών για απαλλοτρίωση της γεωργικής, η στάση του κράτους και των τσιφλικάδων, η στάση όσων είχαν αποδεχτεί τη θέση του ραγιά (στον Τούρκο ή τον τσιφλικά), η δράση των αγωνιστών, όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό της δράσης. Εξαιρετικά αποδίδονται οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των κολίγων. Μια καλύβα για σπίτι, για ανθρώπους και ζώα μαζί, λίγο άχυρο για στρώμα, ξυπολησιά, κουκιά, στην καλύτερη περίπτωση, για προσφάι, αμορφωσιά, όλα αυτά παρουσιάζονται όχι με ηθογραφική ή διδακτική διάσταση, αλλά ως κλειδιά κατανόησης της νοοτροπίας και της ζωής του ραγιά.

Αξιοσημείωτο είναι το λιτό ύφος της αφήγησης. Ο θάνατος βασικών ηρώων αναφέρεται επιγραμματικά. Η σιωπή άλλωστε είναι πιο δυνατή από τον θρήνο. Η γλώσσα έχει έντονα στοιχεία της ντοπιολαλιάς των αγροτών της Θεσσαλία (με τις απαραίτητες επεξηγήσεις σε υποσημειώσεις) που προσθέτουν μάλλον παρά αφαιρούν από τη γοητεία του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ