Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΗΜΗ

21.12.2017
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΗΜΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1783-7
Σελίδες
56
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

O Mάκης Τσίτας στο βιβλίο του «Μια μικρή διάσημη» θίγει θέμα επίκαιρο και ουσιαστικό, σε ανταπόκριση πάντα με την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε. Πολλές φορές τα παιδιά μας λαμβάνουν αρνητικά πρότυπα και οδηγούνται σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Η ηρωίδα του Μάκη Τσίτα δεν πέφτει στην παγίδα!

Η Θεοδοσία λοιπόν, που πηγαίνει Δημοτικό, παίζει σε ένα καθημερινό σίριαλ, και μέσω αυτού γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι την αναγνωρίζουν τη Θεοδοσία στον δρόμο όταν τη βλέπουν, οι δημοσιογράφοι την πολιορκούν και της ζητούν συνεντεύξεις, κάποιοι θαυμαστές της ζητούν αυτόγραφο. Στο σχολείο προσέχει τα λόγια της πια, επειδή φοβάται μην πει ή κάνει κάτι που θα προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια των άλλων. Η καθημερινότητά της έχει αλλάξει δραματικά σε βαθμό που έχει αρχίσει να προβληματίζει και ακόμα και να ενοχλεί και την ίδια. Επίσης, κατά τα γυρίσματα του σίριαλ περνάει συνήθως βαρετά. Ατελείωτες ώρες αναμονής, κούραση χωρίς λόγο και αιτία. Και το χειρότερο, όταν είσαι διάσημη κινδυνεύεις να χάσεις όλους τους αληθινούς σου φίλους, ακριβώς επειδή δεν έχεις τον χρόνο να τους αφιερώσεις, δεν διαθέτεις τις ώρες που χρειάζεται μια φιλία για να ανθίσει. Όταν όμως έρχεται η κρίσιμη στιγμή της επιλογής, η ηρωίδα μας έχει το σθένος και το θάρρος να πάρει τη σωστή απόφαση με βάση τα πραγματικά της συναισθήματα. Το δίλημμα είναι: Να παίξει στο νέο σίριαλ του κυρίου Μπιφτέκη που θα την κάνει την πιο μικρή πρωταγωνίστρια της χώρας, ή να μείνει στην παρέα της και να ζήσει την παιδική της ηλικία; Βλέπουμε ότι όλα όσα έχει ζήσει την έχουν κάνει σοφή τη Θεοδοσία. Δεν μπορεί τα ημίμετρα, το ένστικτό της την καλεί να πει το μεγάλο ΟΧΙ σε κάτι που δεν την κάνει πια ευτυχισμένη. Δεν επιθυμεί να ξαναπαίξει σε σίριαλ, δεν την ενδιαφέρουν τα πλεονεκτήματα του να είσαι διάσημος, αποφασίζει μόνη να συνυπάρξει με την παρέα της, να διαθέτει τον χρόνο της όπως εκείνη θέλει προς όφελός της. Οι γονείς της δεν επεμβαίνουν καθόλου στην τελική της απόφαση, ενώ η θεία Δέσποινα μέχρι τέλους προσπαθεί να τη δελεάσει. Και το δέλεαρ είναι μεγάλο σίγουρα, αλλά το τίμημα της δόξας είναι ακόμα μεγαλύτερο και η Θεοδοσία έχει τη διορατικότητα και την εξυπνάδα να το καταλάβει αυτό. Τα παιδιά είναι «σκληρά» πολλές φορές και υιοθετούν δίκαιες λύσεις, διακρίνοντας την ουσία των πραγμάτων.

Ο Μάκης Τσίτας όλα τα προσεγγίζει με χιούμορ, και με αυτό το μεγάλο όπλο περνάει αβίαστα τα μηνύματά του. Μάλιστα, έχει πάντα λειτουργική συνεργασία με τον/την εκάστοτε εικονογράφο, εν προκειμένω με την Ελίζα Βαβούρη. Δεν λέει ο ίδιος στους αναγνώστες τι αταξία έκανε η Θεοδοσία στο σούπερ μάρκετ, αλλά το «λέει» η εικονογράφος με το σχέδιό της και είναι διασκεδαστικό. Και οι ηρωίδες του είναι δυναμικές, αν θυμηθώ και τη Δώρα του. Ένα βιβλίο που προκαλεί πολλά ερωτήματα, θέτει θέματα που οι γονείς αξίζει να τα συζητούν με τα παιδιά τους και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους. Ένα βιβλίο για τις αξίες, για τη φιλία, τα σύγχρονα πρότυπα και την αξία της κριτικής σκέψης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ