Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

Η ΑΝΤΑΡΙΑΣΜΕΝΗ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

01.11.2017
email
Η ΑΝΤΑΡΙΑΣΜΕΝΗ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΥΚΟΦΩΣ
Συγγραφέας
Κωνσταντίνα Κοράκη
Κατηγορία
ISBN
978-618-5095-38-3
Σελίδες
240
Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Κοράκης

«Η Ανταριασμένη – Οι φίλοι και τα Κτήρια» είναι η πρώτη εμφάνιση της Κωνσταντίνας Κοράκη στην αφηγηματική πεζογραφία. Πρόκειται όμως για μυθιστόρημα ή για ένα μεγάλο παραμύθι, μήπως ανήκει στην εφηβική λογοτεχνία, ένα βιβλίο που μας μιλά αλληγορικά για τις διαθέσεις και τις ανησυχίες της πρώτης νιότης, ή έχουμε να κάνουμε με μια περιπέτεια της λογοτεχνίας του φανταστικού, ένα βιβλίο που μοιράζεται κοινές προθέσεις με τα άλλα έργα του είδους; Σε κάθε περίπτωση, ο αναγνώστης γοητεύεται καθώς βυθίζεται στην υβριδική του μαγεία.

Η Ανταριασμένη είναι ένα κορίτσι στην εφηβεία που ζει μαζί με τη γιαγιά της σε μια περίεργη πόλη. Τι το περίεργο έχει; Κυριαρχείται από κάποια ψηλά κτήρια, με περίεργα χρώματα και απόκοσμες αναλογίες, που εκπέμπουν μια ακτινοβολία αρνητικής ενέργειας δεσμεύοντας την προσοχή των ανθρώπων. Σε αυτή τη μουντή πολιτεία, με την ανούσια και επαναληπτική ζωή, οι περισσότεροι κάτοικοι στρέφονται προς αυτά τα κτήρια, με το απρόσιτο και άγνωστο εσωτερικό, κι επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό αναρρίχησης και κατάκτησης, χωρίς όμως αποτέλεσμα – όλη τους η ζωή γίνεται αυτό το ματαιόδοξο παιχνίδι. 

Η Ανταριασμένη όχι μόνο αντιστέκεται στην αρνητική έλξη των κτηρίων αλλά η ελεύθερη και επαναστατική της φύση γεννά την ανάγκη της δημιουργίας ενός εναλλακτικού κόσμου: πολύ ζωντανά όνειρα την επισκέπτονται, μέσω των οποίων κάνει παράξενα ταξίδια και γνωρίζει καινούρια πλάσματα – ένας γλάρος που φιλοσοφεί, μια φάλαινα που προσφέρει την κοιλιά της ως καταφύγιο, κομψοί κύριοι με ημίψηλα καπέλα και κυρίες με φορέματα μιας μακρινής εποχής υπάρχουν ανάμεσα στην ονειρική και την απτή πραγματικότητα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεφύγει για πολύ από την επίδραση των κτηρίων. Έτσι, ο βασικός στόχος της νεαρής ηρωίδας είναι να ανακαλύψει το μυστικό τους και να καταλύσει την εξουσία τους. Για αυτό τον σκοπό άλλωστε χάθηκαν οι γονείς της, ο Άλντωρας και η Αναρέτη, ώστε να μπορέσει η κόρη τους κάποια μέρα να ζήσει ελεύθερη σε έναν καλύτερο κόσμο, και από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς... Έτσι θα έρθει η στιγμή που η Ανταριασμένη θα επισκεφτεί τον κόσμο της Αναρρίχησης, με σκοπό να ξεκλειδώσει τα μυστικά του, και όταν βρεθεί σε κίνδυνο οι φίλοι και συμμαθητές της, ο Θωμάς και ο Έκτορας, μαζί με τα πλάσματα της φαντασίας, θα τρέξουν για να τη βοηθήσουν.

Παρόλο που η δική μας περίληψη, συμπυκνωμένη και αφαιρετική, δεν καταφέρνει να μεταδώσει πολλά από την ονειρική μαγεία και την ποίηση του παραμυθιού που χαρακτηρίζει το βιβλίο, ούτε βέβαια αποκαλύπτουμε πολλά σχετικά με όλα τα πρόσωπα και τις παράλληλες ιστορίες που παρεμβάλλονται στην κύρια ροή της αφήγησης, η συγγραφέας πετυχαίνει να χειριστεί με θαυμαστή επάρκεια το σύνθετο υλικό της. Αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι εκείνες οι στιγμές όπου η Κωνσταντίνα Κοράκη κατορθώνει να δημιουργήσει την αφηγηματική μαγεία μιας πραγματικότητας που είναι και δεν είναι πραγματικότητα, που είναι ταυτόχρονα και όνειρο και παραμύθι.

Σ' ολόκληρο το βιβλίο οι σελίδες κυλούν γοργά, η αφήγηση ρέει ανεμπόδιστα, ομαλά και γοητευτικά, ενώ οι χαρακτήρες που μας παρουσιάζονται είναι συμπαθείς και ενδιαφέροντες. Η ηρωική έφεση της εφηβικής ηλικίας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των νέων που θέλουν να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον κόσμο, συνδυάζονται επιτυχημένα με τον διεισδυτικό στοχασμό, με πολύ ενδιαφέροντες προβληματισμούς σχετικά με τις συμπεριφορές των ανθρώπων και την κατάσταση της ζωής τους.

Εν ολίγοις, «Η Ανταριασμένη – Οι φίλοι και τα Κτήρια» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια του αναγνώστη και προσφέροντας ένα ταξίδι με τη φαντασία, ένα ψηλάφισμα στο αλλόκοτο, εκεί όπου αποκαλύπτεται το χάσμα ανάμεσα στον άνθρωπο και στα όνειρά του...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ