Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

25.10.2017
facebook email
Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Francesca Haig
Μετάφραση
Αντώνης Καλοκύρης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0284-4
Σελίδες
488
                                                   Διασχίζοντας τις στάχτες ενός άλλου κόσμου

Πολύ θετική εντύπωση μου είχε αφήσει το πρώτο μυθιστόρημα της Φραντσέσκα Χεγκ με τον τίτλο «Το κήρυγμα της φωτιάς» κι έτσι ανυπομονούσα να δω πώς θα εξελίξει η συγγραφέας την ιστορία στο δεύτερο μέρος της τριλογίας της. Πολύ συχνά στις τριλογίες το δεύτερο μέρος είναι το πιο αδύναμο, καθώς πρέπει να συνδέσει τα γεγονότα του παρελθόντος με το παρόν που εξιστορεί, ενώ ορισμένες φορές προετοιμάζει απλά το έδαφος για το τελευταίο μέρος παραμένοντας επίπεδο, χωρίς κάποια κορύφωση. Ευτυχώς δεν συμβαίνει αυτό στον «Λαβύρινθο των οστών» της Χεγκ, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του μυθιστορήματος.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από εκεί που τέλειωσε το προηγούμενο μυθιστόρημα. Η Κας έτρεξε, κυνηγήθηκε, αναζήτησε και κατέφυγε στο μοναδικό μέρος όπου θεωρούσε ότι θα ήταν ασφαλής σε έναν κόσμο χαώδη, όπου υπάρχουν μόνο δίδυμες γεννήσεις, με το ένα παιδί να είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένας άψογος Άλφα, και το άλλο σημαδεμένο με κάποια μετάλλαξη, ένας άτυχος Ωμέγα. Η Κας, μια Ωμέγα με το χάρισμα της διαίσθησης, κατέφυγε στο νησί που είχε την έδρα της η Αντίσταση, για να το δει ύστερα από λίγο να καταστρέφεται από τους Άλφα, τον στρατό του αδίσταχτου αδερφού της, του Ζακ. Τώρα, με μόνη συντροφιά δύο αδέρφια, δίδυμα αλλά απόλυτα αφοσιωμένα το ένα στο άλλο, τον Πάιπερ και τη Ζόι, διασχίζουν άγονη, καμένη γη για να μπορέσουν να σώσουν τη ζωή τους. Προσπαθούν ταυτόχρονα να εμποδίσουν το σχέδιο του Συμβουλίου των Άλφα να φυλακίσει σε τεράστιες δεξαμενές όλους τους Ωμέγα. Σταδιακά αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια απρόσμενων συμμάχων και να ανατρέξουν στο παρελθόν, στα πρώτα χρόνια μετά την έκρηξη και την καταστροφή, σε μια Κιβωτό, που μπορεί να κρύβει τις απαντήσεις για τη σωτηρία των Ωμέγα.

Από το πρώτο μέρος της τριλογίας η συγγραφέας είχε δημιουργήσει μια πολύ σκοτεινή και απειλητική ατμόσφαιρα. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει η Κας και η συντροφιά της κρύβει κινδύνους. Όποιος τους βοηθήσει κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Κι όμως δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν να ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν τη φυλάκιση όλων των Ωμέγα, ακόμα κι αν σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνέψουν θανάσιμα οι ίδιοι. Μέσα από όλη αυτή τη δοκιμασία η Κας ωριμάζει: από το φοβισμένο και χωρίς αυτοπεποίθηση κορίτσι, που κατηγορεί τον εαυτό της για όλα όσα συμβαίνουν, μετατρέπεται σε μια κοπέλα που μαθαίνει να αφουγκράζεται τη διαίσθησή της, να ρισκάρει για να σώσει όσους αγαπά, αλλά και να μάχεται μέχρι να βρει τη λύση που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον εφιαλτικό διαχωρισμό σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δεύτερο μέρος της ιστορίας, που έχει ανατροπές, αγωνία και ηθικά διλήμματα και προετοιμάζει τον αναγνώστη για την κορύφωση και λύση της ιστορίας στο τρίτο μέρος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ