Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΛΟΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

29.08.2017
facebook email
ΛΟΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Maite Carranza
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4811-5
Σελίδες
280
                                                        Η ζωή στο σκοτάδι της κακοποίησης

Η Καταλανή Μάιτε Καράνθα πρωτοπαρουσιάστηκε στα ισπανικά γράμματα το 1986 και αμέσως έτυχε θετικής υποδοχής. Το 2010 με το νεανικό μυθιστόρημα «Λόγια δηλητήριο» λαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό βραβείων, ανάμεσα σε αυτά και το Εθνικό Βραβείο της Ισπανίας στην κατηγορία της Νεανικής Λογοτεχνίας.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος στρέφεται γύρω από μια εξαφάνιση. Η δεκαπεντάχρονη Μπάρμπαρα Μολίνα εξαφανίζεται από το σπίτι της. Αρχικά ο αστυνόμος Λοθάνο θεωρεί ότι η κοπέλα το έσκασε από το σπίτι της, αλλά όταν εκείνη τηλεφωνεί στη μητέρα της και ζητάει βοήθεια, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Έπειτα όμως από αυτό το τηλεφώνημα τα δεδομένα αλλάζουν και όλοι θεωρούν ότι το κορίτσι είναι νεκρό. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Μπάρμπαρα δίνει ένα σημάδι ζωής. Τηλεφωνεί στη φίλη της την Εύα και της λέει μόνο «Βοήθησέ με». Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί η κοπέλα.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες στην αφήγησή της: του αστυνόμου Λοθάνο που είχε αναλάβει την υπόθεση τέσσερα χρόνια πριν και τώρα είναι στην τελευταία του μέρα πριν από τη συνταξιοδότηση, της Εύας, της καλύτερης φίλης της Μπάρμπαρα που αισθάνεται ταυτόχρονα προδομένη και προδότρια, της μητέρας της κοπέλας που μέσα σε τέσσερα χρόνια γέρασε και επιβιώνει χάρη στα ηρεμιστικά και της ίδιας της Μπάρμπαρα. Με δεξιοτεχνία η Καράνθα δίνει σταδιακά τα στοιχεία της υπόθεσης, τα προβλήματα που δημιουργούσε ή αντιμετώπιζε το κορίτσι. Σιγά σιγά ακολουθεί τη διαδρομή που οδήγησε στην εξαφάνιση της Μπάρμπαρα και στον εγκλωβισμό της στον εφιάλτη. Μέσα από την εναλλαγή των οπτικών φωτίζει τα συναισθήματα των εμπλεκομένων, τις συνέπειες των αποφάσεών τους, των όσων είπαν ή δεν είπαν.

Αν και πρόκειται για νεανικό μυθιστόρημα μπορεί, και κατά την άποψή μας πρέπει, να διαβαστεί και από μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό. Ψυχολογικά σκληρό, με στοιχεία αστυνομικού ενδιαφέροντος, το μυθιστόρημα της Καράνθα είναι μια δυνατή φωνή προτροπής για όσους υποφέρουν στα χέρια κάποιου, για όσους πέφτουν θύμα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, να φωνάξουν όχι, να μοιραστούν τα μυστικά τους για να σωθούν και να σώσουν όσους μπορεί να βρεθούν στη θέση τους. Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση παραμένει ένα θέμα ταμπού και με μεγάλη τόλμη η Καταλανή συγγραφέας το φέρνει στο προσκήνιο και μας προτρέπει όλους να είμαστε σε εγρήγορση, να ακούσουμε προσεχτικά την οποιαδήποτε έκκληση για βοήθεια, ακόμα κι αν είναι ένας ψίθυρος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ