Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΤΣΟΥΡΕΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΙΑ

29.06.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
Ο ΤΣΟΥΡΕΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-8259-15-7
Σελίδες
30

Εικονογράφηση: Θανάσης Τσαμπούκας

Η διαφορετικότητα και η αποδοχή του ξένου είναι θέματα ιδιαίτερα προσφιλή στους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Η σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα, όπως βιώνεται στα σχολεία, στις γειτονιές και στις παρέες των παιδιών, γέννησε την ανάγκη για βιβλία με μήνυμα ανοχής και αποδοχής του ξένου. Δεν είναι όμως μόνο τα «ξενάκια» που συναντούν προβλήματα ενσωμάτωσης στην ομάδα. Διαπιστώνεται συχνά στις τάξεις μια αυξανόμενη ψυχολογική, κυρίως, βία που ασκείται εις βάρος παιδιών που διακρίνονται από κάποιο «ελάττωμα» στην εμφάνισή τους. Πάντα ίσχυαν σκληροί κανόνες ενσωμάτωσης και αποκλεισμού στις παιδικές συντροφιές. Σήμερα όμως παρατηρείται, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, μια αυξημένη επιθετικότητα στις σχολικές τάξεις, στα όρια της ψυχολογικής τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να αισθάνονται μεγάλο άγχος στην ιδέα μιας ακόμη μέρας στο σχολείο. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι ακόμη και το απλό παράγγελμα «παιδιά ας δώσουμε τα χέρια να κάνουμε έναν κύκλο» μπορεί να ξεσηκώσει αναπάντεχες αντιδράσεις. «Κυρία εγώ δε δίνω το χέρι μου σ’ αυτόν».

Μια τέτοια κατάσταση αντιμετώπισε ο τσουρέκης, όταν ήρθε από το Ελ Μπασάν σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας. Η πολυπόθητη είσοδος στη δυναμική παρέα της Μένιας, της Μυρσίνης, του Μάκη, του Μενέλαου και του Μηνά, των «5Μ», ήταν άπιαστο όνειρο. «Τσουρέκη» τον φώναζαν περιφρονητικά γιατί του άρεσε να τρώει τσουρέκια, πράγμα που φαινόταν και από τα κιλά του. Ο «χοντρός», ο «ξένος», ο «τσουρέκης», μάταια προσπαθούσε να πείσει τα παιδιά να τον φωνάζουν τουλάχιστον με το πραγματικό του όνομα, Ελία. Μια νύχτα ο άυπνος και μελαγχολικός Ελία παρατήρησε ότι τα αστέρια είχαν, σ’ αυτόν τον τόπο, χάσει τη λάμψη τους. Το επόμενο βράδυ παίρνει μια λεκάνη με νερό κι ένα πανάκι και ανεβαίνει στην ταράτσα να πιάσει δουλειά. Ακόμη και στα όνειρα των «5Μ» σκέφτηκε να τρυπώσει ο τσουρέκης για να γυαλίσει μια άλλη θολούρα, την εσωτερική, που έστελνε στα παιδιά αυτά εφιάλτες. Στο μεταξύ επιστήμονες από όλον τον κόσμο καταφτάνουν στο χωριό για να εξηγήσουν το φαινόμενο των υπέρλαμπρων άστρων. Ο δρόμος όμως για να γίνει ο τσουρέκης πάλι Ελία είναι μακρύς ακόμη.

Ευαίσθητη η ματιά του συγγραφέα, με κάποιο χιούμορ, και αμεσότητα στην απόδοση των λεπτομερειών. Μυρίζουμε τα τσουρέκια, αγγίζουμε τα στιλπνά άστρα, ξενυχτάμε με τον Ελία στην ταράτσα παρέα με την κουκουβάγια και τη γάτα. Η μείξη όμως του ρεαλιστικού στοιχείου (κατονομάζονται συγκεκριμένοι τόποι) με το παραμυθένιο (το πλύσιμο των άστρων και η διείσδυση στα όνειρα των άλλων παιδιών) αποδυναμώνει κάπως τη λειτουργικότητα του παραμυθένιου στοιχείου. Επίσης οι παιδικοί εφιάλτες είναι πολύ ωραία δίοδος για να διεισδύσουμε στις αγωνίες των «κακών» παιδιών. Η αφήγηση όμως των ονείρων είναι πολύ στρωτή. Το κείμενο ήθελε λίγη από την ένταση της εικόνας για να αποδώσει κάτι από την αγωνία του εφιάλτη.

Στα συν της ιστορίας ότι τα τσουρέκια δικαιώνονται, ο Ελία δεν τα κόβει και δεν αδυνατίζει!

Εξαιρετικές οι ζωγραφιές-κολάζ και το στήσιμο του βιβλίου, με γραφιστικά παιχνίδια και υψηλή ποιότητα εκτύπωσης.

O Γιώργος Τούλας (γεν. 1966) είναι δημοσιογράφος με πλούσια επαγγελματική δράση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες. Από την ιδιαίτερη κλίση του στην αφήγηση παραμυθιών, με αποδέκτες τις κόρες του, προέκυψε και ο τσουρέκης. Ο Θανάσης Τσαμπούκας (γεν. 1971) σπούδασε γραφικές τέχνες. Απέσπασε βραβεία στο χώρο της εικονογράφησης ενώ, όπως λέει ο ίδιος, δανείζεται τις μπογιές της κόρης του για να δουλέψει!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ