Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ

05.05.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0829-0
Σελίδες
144
Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης

                                       Ψυχαγωγία και Μάθηση, «το τερπνόν μετά του ωφελίμου»


Ο Θάνος Κονδύλης, διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο. Το 2015 η διατριβή του για το μεσαιωνικό Ναύπλιο βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, ιστορικά έργα και δοκίμια, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό.

Βρισκόμαστε στο 432 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία. Ο δωδεκάχρονος Αγησίλαος, γιος του ζωγράφου Πάναινου, ανυπομονεί για την επικείμενη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι περισσότερο συνεπαρμένος με τα αποκαλυπτήρια του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία το οποίο φιλοτέχνησε ο θείος του Φειδίας. Ο Αγησίλαος θέλοντας να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο γενεθλίων στον καλύτερο του φίλο, τον Τεύκρο, τον οδηγεί μια νύχτα μέσα από ένα μυστικό πέρασμα στο εσωτερικό του ναού του Δία, όπου γίνονται μάρτυρες κλοπής μιας πλάκας χρυσού. Ο φρούραρχος Δαμοκλής και πατέρας του Τεύκρου κατηγορεί τον Φειδία –επειδή έχει πρόσβαση στον ναό του Δία– ότι ευθύνεται για τη συγκεκριμένη κλοπή και παραθέτει ως αποδεικτικό στοιχείο την κούπα του Φειδία, η οποία βρέθηκε σπασμένη στον τόπο της κλοπής. Η φίλη του Αγησίλαου, Θάλεια, θεωρεί ότι ο Φειδίας έχει άλλοθι, καθώς τη στιγμή της κλοπής βρισκόταν στο πανδοχείο του πατέρα της Χαρίδημου και διασκέδαζε με την εταίρα Υακίνθη. Από την άλλη μεριά, ο Αγησίλαος και ο Τεύκρος θεωρούν ότι ο Φειδίας έχει πέσει θύμα συνωμοσίας.

Ο Τεύκρος συναντά την Υακίνθη και η Θάλεια επισκέπτεται τον Φειδία στη φυλακή προσπαθώντας να ερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση και να αθωωθεί ο Φειδίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ο Τεύκρος και η Θάλεια πληροφορούνται ότι ο Αγησίλαος έχει απαχθεί. Υποψιάζονται ότι ο απαγωγέας και ο κλέφτης είναι το ίδιο πρόσωπο και συνεχίζουν με μεγαλύτερο οίστρο να αναζητούν τον φίλο τους. Ο Δαμοκλής συλλαμβάνει τον ένοχο –ποιος είναι τελικά άραγε;– προσάπτοντάς του τις κατηγορίες της ληστείας και της απαγωγής. Έπειτα κηρύσσεται η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και αποκαλύπτεται το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται η ιστορία; Θα αφήσουμε τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να το ανακαλύψουν διαβάζοντας το βιβλίο.

Μια συναρπαστική ιστορία που θα την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι νιώθοντας ότι βρίσκονται και δρουν και αυτοί στην αρχαία Ολυμπία του 432 π.Χ. Η αφήγηση έχει πολύ καλή ροή και δεν αφήνει τον αναγνώστη να μεταφερθεί μακριά από την εποχή στην οποία αναφέρεται. Έτσι ο αναγνώστης ταξιδεύει στη λαμπρή εποχή του 432 π.Χ. απολαμβάνοντας την ανάγνωση και ξεκουράζεται ξεφεύγοντας από τη σημερινή εποχή – ψυχαγωγούνται οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες και παράλληλα μαθαίνουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ