Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453

31.03.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4775-0
Σελίδες
64
Εικονογράφηση: Σταμάτης Μπονάτσος

                                                                 Κωσταντίνου πόλις, 1453

Από την ίδρυση του Βυζαντίου το 657 π.Χ. έως το ξαναχτίσιμο και τη μετονομασία της αρχαίας αυτής αποικίας σε Κωνσταντινούπολη το 324 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τον χρησμό που συνόδευσε την ίδρυσή της. Και ακόμα τη συρρίκνωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ανά τους αιώνες, τη στενή πολιορκία της Πόλης από τους Οθωμανούς, την ηρωική αντίσταση των Χριστιανών και τελικά την άλωσή της από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ στις 29 Μαΐου του 1453.

Μια ημερομηνία-ορόσημο της Ιστορίας.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο καταπιάνεται με την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης του Κωνσταντίνου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες μέρες της πολιορκίας της και μέχρι την καταπάτησή της. Βήμα βήμα η προετοιμασία των δύο πλευρών, οι προσευχές τους, οι αιματηρές μάχες, οι ναυμαχίες, η σθεναρή, με νύχια και με δόντια, αντίσταση των πολιορκημένων, η επικράτηση των νικητών. Όλα δοσμένα με έναν τρόπο που θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες – μια και το βιβλίο έχει αποδέκτες τα παιδιά.

Η συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από γραπτές πηγές και χρονικά εκείνης της περιόδου, ανασυνθέτει τις τελευταίες δραματικές μέρες της Πόλης μέσα από μικρά κεφάλαια, με απλό κατανοητό λεξιλόγιο και απευθυνόμενη αρκετές φορές άμεσα στον αναγνώστη σε δεύτερο πρόσωπο, έχοντας ως ήρωες ιστορικά πρόσωπα αλλά και άλλα ανώνυμα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι δεν παραλείπει να βάλει τους αναγνώστες στο κλίμα των χρόνων εκείνων χάρη στο κεφάλαιο «Σημειώσεις για την εποχή», στο οποίο περιέχονται λεπτομερείς και κατατοπιστικές πληροφορίες για την κοινωνικοπολιτική ζωή, την οργάνωση και τις δομές του κράτους κατά τους βυζαντινούς χρόνους καθώς και για σημαίνοντα πρόσωπα.

Το βιβλίο συνοδεύουν εικονογράφηση και χάρτες που ζωντανεύουν τα συγκλονιστικά γεγονότα και εξάπτουν τη φαντασία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ