Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

16.06.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-04-0046-6
Σελίδες
48

Οι άνω των 35 θυμούνται σίγουρα το βιβλιαράκι Θέλω να μου χαρίσεις κάτι (εκδόσεις Άγρα, 1985) που εικονογράφησε και έγραψε μαζί με την Ανθή Δοξιάδη-Τριπ ο Αλέξης Κυριτσόπουλος. Είχε μεγάλη επιτυχία και γρήγορα έγινε κλασικό δώρο ερωτευμένων. Η ιδέα του βιβλίου-μινιατούρα, με πολλές εικόνες και λίγο κείμενο, βρήκε πολλούς μιμητές, αλλά μάλλον κανείς δεν ξεπέρασε το πρωτότυπο. Στο βιβλιαράκι των Κυριτσόπουλου και Δοξιάδη-Τριπ οι εικόνες έπαιξαν με τις λέξεις σε ισότιμη βάση. Σχήματα, χρώματα, λέξεις συνέθεταν ένα ποίημα. Ο ρόλος του συγγραφέα, του εικονογράφου και του γραφίστα έπαυαν να είναι διακριτοί. Γι’ αυτό και οι εκδόσεις Άγρα αναγράφουν και αναρωτιούνται ταυτόχρονα για τους συντελεστές του βιβλίου, αναφέροντάς τους ως εξής:
Συγγραφέας(είς) : ΔΟΞΙΑΔΗ-ΤΡΙΠ ΑΝΘΗ
Εικονογράφος(οι) : ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ (Εκδόσεις Άγρα, http://www.agra.gr/searchab.asp?ID=58)

Ποιο άλλο είδος βιβλίου, όμως, παραχωρεί τόσο εξέχουσα θέση στην εικόνα από το παιδικό; Ιδανικός εικονο-συγγραφέας λοιπόν ο Κυριτσόπουλος, στο Παραμύθι με τα χρώματα αφηγείται μια μάλλον κοινότοπη ιστορία που όλοι λίγο πολύ κάπου την έχουμε ακούσει, αυτούσια ή μια παραλλαγή της. Το ουράνιο τόξο θυμώνει που οι άνθρωποι δεν του έδιναν καμία σημασία και αποφασίζει να μαζέψει τα χρώματά του και να φύγει. Ξαφνικά όλα έγιναν ασπρόμαυρα. Τι θα γίνει τώρα; Πώς να ζήσεις χωρίς ένα κόκκινο φόρεμα, με μαύρα μήλα και ασπρόμαυρα λουλούδια; Τέσσερα γενναία παιδιά ξεκινούν να πάνε να φέρουν το ουράνιο τόξο πίσω.

Δεν πρόκειται όμως για ήρωες που περνούν σκληρές δοκιμασίες και κάνουν μεγάλα κατορθώματα. Ούτε σασπένς υπάρχει στην ιστορία ούτε δράκοι και άγρια θηρία. Τα πιο «συναρπαστικά» γεγονότα είναι η απουσία μπλε μπαλονιών ή μια βροχή από χρώματα. Με τη γνωστή του ευαισθησία, το χιούμορ και την τρυφερότητα ο Κυριτσόπουλος αναδεικνύει την περιπέτεια των συναισθημάτων και των σχέσεων. Αναβαπτίζει το βλέμμα στην καθημερινότητα. Αν σου φαίνονται όλα δεδομένα και ίδια, η καθημερινότητα γίνεται ασπρόμαυρη και γκρίζα. Για να ξανάρθει το ουράνιο τόξο στη ζωή θέλει να μπορείς να εκτιμάς την αξία ενός κόκκινου μήλου. Όπως κάνουν τα παιδιά. Που παρατηρούν λεπτομέρειες, σχήματα, χρώματα και ήχους.

Τόσο οι ζωγραφιές όσο και το κείμενο παραπέμπουν σε παιδική ζωγραφική και σε παιδικό λόγο. Πρόκειται όμως για μια δημιουργική και ποιητική μεταγραφή του ύφους των παιδιών. Στην τελευταία σελίδα, για παράδειγμα, και αφού η ιστορία έχει οδηγηθεί σε αίσιο τέλος, υπάρχει μια εικόνα ενός χαρούμενου παιδιού με το σχόλιο «Τι ωραία τι καλά μπράβο εύγε» γραμμένο με μπογιές. Είναι ένα σχόλιο λίγο ειρωνικό, σα να λέει σας είπα μια γνωστή ιστορία με προφανές τέλος, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει το τρίπτυχο: ελέγχουμε την ιστορία, νοιώθουμε ασφάλεια, αισθανόμαστε ωραία. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη και από τα τρία. (Μάλλον και οι μεγάλοι, αφού το βιβλίο βρίσκεται στη 13η έκδοση και, όπως είναι γνωστό, οι μεγάλοι είναι αυτοί που επιλέγουν τα βιβλία που θα δωρίσουν στα παιδιά.)

Το κείμενο, γραμμένο στο χέρι, πετάει, καμπυλώνεται, φιδοσέρνεται, τρυπώνει και ξεδιπλώνεται μέσα στην εικόνα. Οι λέξεις είναι μέρος της ζωγραφιάς ή γίνονται οι ίδιες ζωγραφιά, όπως η λέξη ΟΜΩΣ που καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα και γίνεται ένα παιχνίδι σχημάτων που εκφράζει την ουσία αυτής της λέξης, την προαναγγελία ενός δυσάρεστου συμβάντος. Να πώς τα πρώτα «ορνιθοσκαλίσματα» των παιδιών μεταγράφονται σε ένα έργο τέχνης. Στέκεσαι πολλή ώρα σε μια σελίδα όχι για να διαβάσεις τις πέντε δέκα λέξεις που έχει, αλλά για να διαβάσεις την εικόνα που είναι σα χάρτης από κυνήγι θησαυρού. Έχει σκίτσα, τοξάκια, παραπομπές, επεξηγήσεις, υποσημειώσεις. Ιδανικό για τους μικρούς εξερευνητές της χώρας του βιβλίου.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, εικαστικός και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει οκτώ εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων (ανάμεσα στα οποία το Μία και πέντε Καρυάτιδες και Ξαφνικά τα Χριστούγεννα, Κέδρος), αφίσες, εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, συνεργασία με τον Δ. Σαββόπουλο σε μουσικά προγράμματα, παιδικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση και σκηνικά σε τρεις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους. Έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων για την εικονογράφηση αναγνωστικού γαλλικής γλώσσας και αναγνωστικού Α’ Δημοτικού αντίστοιχα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ