Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

15.05.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιολάντα Τσιαμπούκαλου
Κατηγορία
ISBN
960-368-337-χ
Σελίδες
223

Η πραγματική ιστορία της Κιβωτού του Νώε

Ένα ευφυές και αιρετικό μυθιστόρημα που αφηγείται μια άλλη εκδοχή (την «πραγματική», σύμφωνα με τον υπότιτλο) της ιστορίας της Κιβωτού του Νώε. Πρόκειται για μια ιστορία που εδώ και αιώνες ερεθίζει τη φαντασία των παιδιών της χριστιανικής Δύσης. Παραλλαγές της βέβαια υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς. (Π.χ. ο αρχαιοελληνικός μύθος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.) Η στερέοτυπη εικόνα που έχουμε πλάσει απεικονίζει έναν καλοκάγαθο παππούλη Νώε και την οικογένειά του να πλέουν στην Κιβωτό παρέα με τα ζώα. Το περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς θα αναγγείλει το τέλος του Κατακλυσμού και την έναρξη μιας νέας ζωής, καθαρής πια από αμαρτίες, σε μια νέα εξαγνισμένη γη.

Η συγγραφέας ανατρέπει την καθησυχαστική αυτή εικόνα και δημιουργεί μια εντελώς πρωτότυπη και σκληρή ιστορία μέσα από την οποία θέτει καίρια ερωτήματα για το θρησκευτικό φανατισμό, την έννοια της ηθικής, τις οικογενειακές σχέσεις, τη θέση της γυναίκας, την ανεξαρτησία της σκέψης, τα όρια της υπακοής στην εξουσία, τη θέση του ανθρώπου στη φύση και τις σχέσεις του με το ζωικό βασίλειο. Που δεν αποτελείται από χαριτωμένα χνουδωτά πλασματάκια αλλά από άγρια ζώα που αγωνίζονται να επιβιώσουν για τροφή και χώρο σε ένα αμπάρι.
 
Μέσα από μια ευρηματική αφηγηματική τεχνική (αφηγούνται η κόρη του Νώε, η 14χρονη Τίμνα, οι σύζυγοι των γιων του Νώε και τα ζώα), ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία από την πλευρά των αφανών ηρώων, αυτών στους οποίους η Ιστορία δεν έδωσε ποτέ φωνή. Μια ζοφερή εικόνα της ζωής στην Κιβωτό αναδύεται. Βρωμιά, περιττώματα και σφαγές ζώων, σαπισμένες τροφές, αρρώστιες, ατελείωτη υγρασία και φυσικά σπασμένα νεύρα, καυγάδες, ανταγωνισμοί. Η οικογένεια του Νώε μένει πεισματικά προσηλωμένη στο έργο της διάσωσης του ανθρώπινου είδους. Στο όνομα του Θεού εγκαταλείπει τους άλλους διασωθέντες ναυαγούς που ζητούν να ανέβουν στην Κιβωτό. Τους εγκαταλείπουν στο θάνατο ως αμαρτωλούς και μιαρούς. Οι μεταξύ τους σχέσεις υπακούουν στον ίδιο νόμο της ανελεύθερης σκέψης και δράσης που υπακούει τυφλά στο Λόγο του Θεού που κατέχει ο Νώε. Μόνον εκείνος ακούει τη φωνή Του, επομένως εκείνος είναι ο απόλυτος άρχοντας. Ιδίως για τις γυναίκες.

Με μεγάλη δεξιοτεχνία η συγγραφέας δείχνει τη βίαιη ανθρώπινη φύση, στην πιο ακραία της εκδοχή, ενδεδυμένη τα σεπτά ρούχα της θρησκείας. Homo homini lupus (ο άνθρωπος είναι λύκος για τον άλλο άνθρωπο), λέει η Mακόγκρεν και μάλιστα στο όνομα του Θεού. Η μικρή Τίμνα μόνο και ένας αδερφός της πράττουν σύμφωνα με το ένστικτό τους και διασώζουν ένα «αμαρτωλό» αγόρι και ένα μωρό και τους κρύβουν στο αμπάρι της Κιβωτού. Όταν αποκαλύπτεται το αμάρτημα, ο Νώε αποφασίζει να θανατώσει τη δαιμονισμένη κόρη του. Τότε για πρώτη φορά ακούμε τη φωνή της γυναίκας του Νώε που επιτέλους αναρωτιέται τι σόι Θεός είναι αυτός που προστάζει να θανατώνει ο ένας άνθρωπος τον άλλον και να σκοτώνει πατέρας το παιδί του. Και η λύση του δράματος αρχίζει από αυτή τη ρωγμή στις βεβαιότητες και τα θέσφατα της (θρησκευτικής, πολιτικής και οικογενειακής) εξουσίας.

Αριστοτεχνικός ο τρόπος που πλέκονται και εξυφαίνονται όλα τα επίπεδα της δράσης. Η μετάφραση καταφέρει να αποδώσει τη σταυροβελονιά που έχει κάνει η συγγραφέας στη λεκτική απόδοση ενός πολυεπίπεδου φυσικού και ψυχικού τοπίου. Από τα βιβλία που διαβάζονται μεν απνευστί αλλά η επίδρασή τους διαρκεί.

Η βρετανίδα Τζεραλντίν Μακόγκρεν είναι σχετικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό, είναι ωστόσο μια από τις πιο διάσημες συγγραφείς για παιδιά διεθνώς. Έχει γράψει πάνω από 130 βιβλία, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί σε 26 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με ορισμένα από τα πιο σημαντικά βραβεία παιδικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το Whitbread Children’s Book Award και το Guardian Children’s Fiction Award. Η αφηγηματική τεχνική, η πρωτοτυπία και η ποικιλία των έργων της έχει κερδίσει και πολλούς ενήλικες αναγνώστες. Η συγγραφέας ζει σήμερα στο Μπέρκσερ με το σύζυγο και την κόρη της.

Παιδικό (από 12 ετών και άνω)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ