Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Ο ΕΝΤΓΚΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΜΜΕΝΟΥ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ

20.01.2016
email
Ο ΕΝΤΓΚΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΜΜΕΝΟΥ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
POLARIS
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6829-59-8
Σελίδες
144
Μια σειρά βιβλίων για τις νεανικές περιπέτειες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι σίγουρα μια πρωτότυπη όσο και ιντριγκαδόρικη ιδέα –δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι σχετικό στη διεθνή βιβλιογραφία– πόσο μάλλον όταν εμφανίζεται στη δική μας, νεόκοπη ακόμη, σκηνή της φανταστικής λογοτεχνίας. Αυτό όμως είναι το εγχείρημα που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Αγγελική Ράδου –που διαθέτει προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία και την ειδική αρθρογραφία– με το πρώτο της βιβλίο «Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε. Το μυστικό του θαμμένου φορέματος» να αποτελεί ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο και απολαυστικό μυθιστόρημα.

Σύμφωνα με την υπόθεση, λοιπόν, βρίσκουμε τον μικρό Έντγκαρ Πόε οικότροφο στο Μέινορ Χάουζ, ένα ιδιωτικό σχολείο στα περίχωρα του Λονδίνου. Ο Πόε έχει χάσει τους γονείς του σε μικρή ηλικία, αφού ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και η μητέρα του πέθανε από φυματίωση. Το εύπορο ζευγάρι των Τζων και Φράνσις Άλλαν τον έχει υιοθετήσει και, ταξιδεύοντας από τη Βοστόνη της Αμερικής στην Αγγλία, του παρέχει τα πρώτα του εφόδια στην εκπαίδευση. Σε αυτό το παλιό, γοτθικό σχεδόν σχολείο, με την περίεργη αρχιτεκτονική και τον αυστηρό διευθυντή, τον κύριο Μπράνσμπι, ο Έντγκαρ περνάει τον καιρό του με αναμνήσεις από το παρελθόν, που δεν ήταν και τόσο καλό μαζί του, αλλά και ανακαλύπτοντας σταδιακά την ιδιαίτερη κλίση του, το γράψιμο και την αφήγηση σκοτεινών, ατμοσφαιρικών ιστοριών, με τις οποίες κερδίζει την προσοχή των υπόλοιπων συμμαθητών του.

Ένα βράδυ, όμως, ένας καινούριος μαθητής που ο Έντγκαρ βλέπει για πρώτη φορά θα του χτυπήσει την πόρτα για να του διηγηθεί τη δική του ιστορία και να του ζητήσει μια χάρη. Ενώ μερικές μέρες αργότερα μια βόλτα στο παζάρι του χωριού θα φέρει τον μικρό Πόε και τον φίλο του Γουίλιαμ μπροστά σε ένα φρικτό έγκλημα – η δεκάχρονη Βερενίκη κρέμεται νεκρή από ένα δένδρο. Το τρομερό φονικό θα συγκλονίσει τον Έντγκαρ που δεν θα μπορέσει να μείνει άπραγος μπροστά σε τέτοιο κακό. Έτσι, μαζί με τους δύο φίλους του αλλά και το περίεργο κορίτσι με το μαύρο κοράκι που γνώρισε στο παζάρι, θα αποφασίσουν να λύσουν το μυστήριο. Αυτό θα τους οδηγήσει στην Γειτονιά της Καταχνιάς, στο σπίτι του μάγου Άλιστερ και της νάνου υπηρέτριάς του, και τελικά στην έπαυλη του θανόντος κοριτσιού, μπροστά σε ένα εκπληκτικό εύρημα.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το μυθιστόρημα της Ράδου χαρακτηρίζεται από μία όμορφη γραφή, που ρέει φυσικά και αβίαστα, ενώ διαθέτει και μια έξυπνα δεμένη πλοκή που ξετυλίγεται σταδιακά κερδίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η συγγραφέας έχει δουλέψει την ιστορία της ώστε να είναι αρκούντως σύνθετη και πλούσια, όχι όμως πολύ δύσκολη και πολύπλοκη, αφού το βιβλίο απευθύνεται καταρχήν σε έφηβους και νέους αναγνώστες, ενώ διαθέτει και εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να διαβάζεται με ενδιαφέρον και από μεγαλύτερους.

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό, κατά τη γνώμη μας, είναι και η επιτυχημένη διείσδυση στον εσωτερικό κόσμο του μικρού Έντγκαρ Πόε. Η συγγραφέας παρουσιάζει με πειστικό τρόπο όλα τα πρόσωπα του βιβλίου αλλά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα τον ήρωά της ως ένα φυσιολογικό, ρεαλιστικό και ζωντανό πρόσωπο, που οι σκέψεις και οι διαθέσεις του έχουν συγκεκριμένα κίνητρα και ακολουθούν μια αληθοφανή ψυχολογία – γενικά πιστή στη βιογραφία του συγγραφέα.

Με επιτυχημένο τρόπο το βιβλίο διαθέτει αρκετά ευρήματα και εμβόλιμες χιουμοριστικές σκηνές. Γενικά, υπάρχει ένας ευτυχής συνδυασμός του μυστηριώδους και του τρομερού στοιχείου μαζί με την ανάλαφρη χάρη και την αυθόρμητη συμπεριφορά της παιδικής ηλικίας. Η Αγγελική Ράδου καταφέρνει με την αφήγησή της να αποπνεύσει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες και παράξενες ατμόσφαιρες, χωρίς όμως να ξεχνά τον κοινωνικό περίγυρο, τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας και τα πραγματικά προβλήματα της ζωής.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι «Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε. Το μυστικό του θαμμένου φορέματος» αποτέλεσε για εμάς ένα πολύ ευχάριστο αναγνωστικό διάλειμμα που συστήνεται ανεπιφύλακτα σε νέους αλλά και πιο ώριμους αναγνώστες. Προσωπικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αρκετές για να περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ