Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

15.04.2008
Συντάκτης: Ελένη Σβορώνου
facebook email
ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΨΜ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-6660-05-2
Σελίδες
24
Εικονογράφηση
Ντανιέλα Σταματιάδη
CD και αφίσα

Έμπειρη νηπιαγωγός, η Λίλιαν Δούμα γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των αναγνωστών της προσχολικής και πρώτης σχολικής  ηλικίας. Σύντομο και εύληπτο κείμενο, ελκυστική εικόνα, έμμετρος λόγος, μουσική, ρυθμός. Όλα αυτά ενορχηστρώνονται άρτια σε αυτό το βιβλίο με στόχο την προσέγγιση ενός άχαρου θέματος που ταλαιπωρεί γονείς και  παιδιά: την υγιεινή διατροφή. Ποιος γονιός δεν έχει καταθέσει απελπισμένος τα όπλα σε μια μάχη μεταξύ τσιπς και ενός πιάτου φακής ή, ακόμη χειρότερα, μιας μερίδας ψάρι με βραστά λαχανικά; Χαμένη μάχη εκ των προτέρων. Τσιπς, τηγανητές πατάτες, πίτσες, σοκολάτες, παγωτά και κόκα κόλες αναδεικνύονται αδιαμφισβήτητοι νικητές στη μάχη του μεσημεριανού και βραδινού φαγητού. Μαραμένα τα μπρόκολα και ξεπουπουλιασμένα τα πουλερικά τρέπονται σε άτακτη υποχώρηση. Η συγγραφέας, εκπαιδευτικός και γονιός, αποφασίζει να εγκαταλείψει το πεδίο μάχης και να προτείνει στους εμπόλεμους μια γιορτή χρώματος, μουσικής και αφήγησης. Ας κάνουμε λοιπόν ανακωχή κι ας ακούσουμε μια ιστορία.
 
Η Αγγελική τρέχει ασθμαίνουσα να προλάβει τη Ζωή. Η Ζωή είναι ξεφτέρι. Αεικίνητη, ετοιμόλογη, σπιρτόζα. Όλα τα παιδιά θέλουν να της μοιάσουν. Κι αυτή κατέχει, φαίνεται, μυστικά που εμπιστεύεται σε όποιον την προλάβει «μ’ ένα πανέρι κι έναν μαϊντανό στο χέρι». Η Αγγελική λαχανιασμένη τρέχει και συλλέγει της Ζωής τα Μυστικά. Που φυσικά δεν είναι τίποτ’ άλλο από λαχανικά, γαλακτοκομικά, φρούτα και όλα τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, στις σωστές αναλογίες και ποσότητες. Διανθισμένα με ρίμες, συμβουλές, έξυπνα σχόλια και χιούμορ.
 
Ο λόγος, έμμετρος, διαβάζεται νεράκι. Ένα ποίημα απολαυστικό με στιχάκια που εύκολα μπορούμε να φανταστούμε να κολλάνε στο μυαλό των μικρών. Κι εκεί που δεν το περιμένουμε, μπορεί να ακούσουμε τους μικρούς αναγνώστες να σιγομουρμουρίζουν για τα γλυκά: «Πρόβλημα ποτέ δε θα ‘χεις, αν με μέτρο τα γευθείς, άμα δεν παρακάνεις και από αυτά εξαρτηθείς». Εισβολή από την Κερκόπορτα στο στρατόπεδο του junk food!
 
Η μουσική είναι ουσιαστικό στοιχείο του βιβλίου. Συνιστάται να ξεκινήσει η ανάγνωση με τη συνοδεία της μουσικής του Γ. Παππά, που έχει μελοποιήσει τους στίχους της Δούμα. Οι ζεστές -και όχι γλυκερές- φωνές των Ι. Κάππου (στον ρόλο της Ζωής) και Κ. Στεφανοπούλου (στον ρόλο της Αγγελικής) κερδίζουν και τους ενήλικες. Ένα άκουσμα που δε θα δυσαρεστήσει κανέναν στο σπίτι και θα συνοδεύσει  κινητικά παιχνίδια στην τάξη. Θα αποτελέσει επίσης αφετηρία για project, εικαστικά, θεατρική εκπαίδευση, εργασία πεδίου (εξορμήσεις στη Λαϊκή της γειτονιάς) και, γιατί όχι, πρωτότυπο αντικείμενο παρουσίασης στις ταλαίπωρες σχολικές γιορτές.
 
Οι ζωγραφιές της γνωστής εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη «πετάνε». Ιπτάμενα μπρόκολα, κουνουπίδια, κεράσια και καρότα, φιγούρες μισές μέσα μισές έξω από τη σελίδα, αντιστροφή της κλίμακας, κατάργηση της προοπτικής, έντονα χρώματα, αδρά και γωνιώδη περιγράμματα, χιούμορ, δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης και του ρυθμού. Την αίσθηση της ευεξίας και της υγείας.
 
Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα χρήσιμο εικονογραφημένο γλωσσάρι της διατροφής, ενώ η καλαίσθητη αφίσα της μεσογειακής διατροφής, με συμβουλές για μια υγιεινή ζωή, διεκδικεί επάξια μια θέση στον τοίχο της κουζίνας ή του σχολείου. Στην Ελλάδα των παχύσαρκων παιδιών έχουμε ανάγκη από τέτοια βιβλία. Που σε τελευταία ανάλυση δε μιλούνε μόνο για τη διατροφή αλλά και για έναν ολόκληρο τρόπο ζωής.
 
Η Λίλιαν Δούμα, νηπιαγωγός, με ειδίκευση στη διδασκαλία γλωσσών, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα δυο παιδιών. Η Ντανιέλα Σταματιάδη, απόφοιτος της ΑΣΚΤ, εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων από το 2000 και έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στον χώρο του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ