Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

01.11.2015
facebook email
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Antoine de Saint-Exupery
Μετάφραση
Άλκη Ζέη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0060-4
Σελίδες
112

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ακόμα εδώ

Αμφιβάλλω εάν υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί για τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί και τον μικρό του πρίγκιπα. Πάνω από 70 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία ο «Μικρός Πρίγκιπας» εξακολουθεί να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα, να διαβάζεται από παιδιά και μεγάλους. Κάπως έτσι, σε ένα από τα ταξίδια του το βιβλίο, στην καινούργια έκδοση του Μεταίχμιου σε απόδοση Άλκης Ζέη και εικονογράφηση Αλέξη Κυριτσόπουλου, έφτασε ξανά στα δικά μου χέρια, πολλά χρόνια μετά την πρώτη φορά που το διάβασα.

Η ιστορία του πιλότου του οποίου το αεροπλάνο χαλάει στη Σαχάρα και εκεί, στην έρημο, γνωρίζει ένα παράξενο, κατάξανθο παιδί, τον μικρό πρίγκιπα, σίγουρα σου αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση. Ο μικρός πρίγκιπας αρχίζει να του αφηγείται την ιστορία του και τα ταξίδια του στους διάφορους πλανήτες που σταμάτησε πριν φτάσει στη Γη: στον πλανήτη όπου ζούσε μόνος του ένας βασιλιάς που του άρεσε να διατάζει, στον πλανήτη όπου ζούσε ο καυχησιάρης που ήθελε να τον θαυμάζουν όλοι, στον πλανήτη όπου ζούσε ο μεθύστακας που έπινε για να ξεχνάει τα ρεζιλίκια του που ήταν μεθύστακας, στον πλανήτη όπου ζούσε ο επιχειρηματίας που δεν έκανε τίποτα άλλο από υπολογισμούς και πράξεις, στον πλανήτη όπου υπήρχε μόνο ένα φανάρι και ο φανοκόρος, αλλά κανένας άλλος για να του φωτίζουν τον δρόμο. Όλοι αυτοί οι πλανήτες είναι οι σταθμοί που τον οδηγούν στη Γη, όπου θα συναντήσει πολλά τριαντάφυλλα σαν αυτό το μοναδικό που έχει αφήσει στον πλανήτη του, θα εξημερώσει μια αλεπού, γιατί εξημερώνω «σημαίνει δημιουργώ δεσμούς» και θα γνωρίζει έναν πιλότο που ξέρει να ζωγραφίζει μόνο έναν βόα, αλλά για χάρη του θα ζωγραφίσει ένα προβατάκι μέσα σε κουτί.

Μικρά μαθήματα ζωής, μικρές απαντήσεις στις απορίες παιδιών για πράγματα όπως η εξουσία, το χρήμα ή η ματαιοδοξία, αλλά κυρίως σπουδαία μαθήματα για την αγάπη και την ανάγκη να είσαι με αυτούς που αγαπάς. Γιατί ο μικρός πρίγκιπας γυρίζει το σύμπαν, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει να νοσταλγεί τον μικρό του πλανήτη, με τα τρία του ηφαίστεια και το όμορφο, λίγο αυθάδικο, αλλά σίγουρα μοναδικό του τριαντάφυλλο.

Η απόδοση της Άλκης Ζέη προσθέτει μια αμεσότητα στον λόγο του «Μικρού Πρίγκιπα», ενώ η υπέροχη εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου σε ταξιδεύει σε πλανήτες γεμάτους χρώμα και σε ερήμους γεμάτους ζωντάνια μέσα από εικόνες που, παρά την αφαιρετικότητά τους ή πιθανόν εξαιτίας της, προσφέρουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ