Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

25.06.2015
facebook email
ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΙΒΩΤΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-5476-8
Σελίδες
112
Εικονογράφηση: Λευτέρης Κιουρτσόγλου

Ένα λογοτεχνικό έργο, πλήρες διδακτισμού, γλωσσική κιβωτός, για παιδιά και νέους, που δεν αρκούνται στις ηλεκτρονικές προκλήσεις του Διαδικτύου, αλλά ανοίγουν και πολλά βιβλία, αφού εκεί βρίσκεται συσσωρευμένη η Γνώση αιώνων, μέσα από μύθους, γνωμικά, παροιμίες, παρομοιώσεις επεξεργασμένες στο καμίνι του Χρόνου, ιδιωματισμούς…

Ο Διονύσης Λεϊμονής είναι δάσκαλος ήθους και γλώσσας. Καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση κι έμπειρος λογογράφος, γνωρίζει πώς να μεταδίδει σε αθώα αυτιά και μάτια το ουσιώδες, εις πείσμα των Κασσάνδρων της Κρίσης, εναντιωμένος κάθετα σε κάθε περιττολογία κι ανασφαλή εγωκεντρικότητα. Ο λόγος του απευθύνεται στο εμείς, στο εγρηγορός της ομάδας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, αλλά με ένα και μόνο κριτήριο: την Ελληνική Γλώσσα και Παιδεία που έχουν ως βασικούς τους άξονες τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Παραμυθικός ο λόγος του αλλά κι απομυθοποιητικός. Ξεκινάει με το «Μια φορά κι έναν καιρό», αλλά δεν τελειώνει με το «ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Απομυθοποιητικός ρεαλισμός, no happy-end, αυτό βοηθάει στη διάπλαση των παίδων να γίνουν αποτελεσματικοί και αποδοτικοί στον πρακτικό καθημερινό τους βίο και να μην ονειροπολούν πετώντας στα σύννεφα.

Ναι, τα λουλούδια ακούνε κι αισθάνονται όταν τους μιλάνε με αγάπη (σελ. 102), κι όλα τα όντα έχουν ψυχή. Ο ανθρωπομορφισμός της Φύσης και των Στοιχείων της, πλησιάζει αρκετά την αρχαία ελληνική μαγική σκέψη (σελ. 61, 78).

Όμως η ιδιόλεκτος του Διονύση Λεϊμονή είναι τόσο καθημερινά έντεχνη, αφού αναμειγνύει λόγια με λαϊκά στοιχεία, ντοπιολαλιές με ιδιωματισμούς, λογιωτατισμούς με παιδιάστικα στοιχεία, προφορικότητα και λογοτεχνικότητα, ηχοποιητικές με τεχνητές λέξεις… όλ’ αυτά τον βοηθούν να εδραιώσει τα υποδόρια στοιχεία του σαρκασμού και της ειρωνείας (σελ. 108), του κωμικού και της παρωδίας (σελ. 89) έτσι ώστε να δημιουργεί ένα φαντασιακό σύμπαν τεμνόμενο με τη στυγνή πραγματικότητα, αφού ακόμα και την «Οδύσσεια» παρωδεί.

Προβαίνει σε λογοτεχνικές περιγραφές υψηλής εικονοποιίας (π.χ. σελ. 78). Η δραματικότητά του είναι προφανής. Πέρα από την προφορικότητα και τις ρητορικές ερωτήσεις έχει έναν δεξιοτεχνικό τρόπο να αποκλιμακώνει τη συναισθηματική ένταση του νεαρού αναγνώστη, να τον προσγειώνει στα καθ’ ημάς, να τον γεφυρώνει με τον κόσμο των «μεγάλων». Κι ανάποδα, δείχνει στους μεγάλους τον δρόμο για τη χαμένη (όχι ανεπιστρεπτί, ελπίζω) αγνότητα.

Οι αριθμοί λειτουργούν συμβολικά, παραπέμποντας σε (αλλά ουχί υποβάλλοντας) προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Πρωταγωνιστές το επτά, το δεκαεπτά (κιβώτια), το δώδεκα (ναύτες). Γίνεται ακόμα και απομυθοποιητική αναφορά στην πρόληψη της γρουσούζικης μέρας Τρίτης και δεκατρείς.

Ο δάσκαλος μέσα του οδηγεί τον Διονύση Λεϊμονή να μας ξεναγήσει με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, να μας υπενθυμίσει ή να μας διδάξει πανάρχαιους και λαϊκούς μύθους, να διασώσει παροιμίες, γνωμικά και ιδιωματικές εκφράσεις (με ή χωρίς την επεξηγηματική ιστορία που τα συνοδεύει)…

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το βιβλίο είναι λογοτεχνικός άθλος, αφού τίποτα δεν περισσεύει και τίποτα δεν επαναλαμβάνεται [εκτός ίσως από τη φράση «μέχρι να πεις κύμινο»]. Ουδείς τέλειος.

Η αυθεντική λαϊκή λαλιά μεταπλάθεται από την πένα του Διονύση Λεϊμονή σε καθαρό, γάργαρο λόγο. Αν υπάρχει δικαιοσύνη στην απονομή των λογοτεχνικών βραβείων (που πολύ –βασίμως κι ευλόγως– αμφιβάλλω), αυτός ο νέος συγγραφέας με αυτό το βιβλίο θα πρέπει να είναι υποψήφιος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ