Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ

27.06.2015
email
ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανδρέας Μιχαηλίδης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0006-2
Σελίδες
360
Ο Άντριου Λέιν ζει στο Ντόρσετ της Αγγλίας και έχει καταπιαστεί με διάφορα συγγραφικά projects –έχει γράψει μέχρι στιγμής πάνω από είκοσι βιβλία–, τα τελευταία χρόνια όμως ασχολείται με την σειρά «Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς», η οποία γνώρισε και την μεγαλύτερη επιτυχία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το έβδομο βιβλίο της σειράς, με τον νεαρό Σέρλοκ Χόλμς να μπλέκεται σε νέες περιπέτειες.

«Τα Τέρατα της Οξφόρδης», λοιπόν, όπως είναι ο ειδικός τίτλος του βιβλίου, ανοίγουν με τον Χολμς να παρακολουθεί ένα κονσέρτο του νεαρού βιολονίστα Πάμπλο Σαρασάτε (πραγματικό πρόσωπο και φημισμένος βιολιστής του 19ου αιώνα, που εμφανίζεται και στην ιστορία του Κόναν Ντόυλ «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων») μαζί με τον αδερφό του Μάικροφτ και τον, μέχρι εκείνη την στιγμή, μέντορά του Ρούφους Στόουν. Ο Χολμς, φυσικά, θα αποκτήσει μεγαλώνοντας μια αγάπη για το βιολί και η σκηνή αυτή προσφέρει μια πρώτη γεύση για το πώς μπορεί να ξεκίνησε αυτή του η κλίση. Όμως ο Μάικροφτ έχει προς το παρόν άλλα σχέδια για τον μικρότερο αδερφό του. Καθώς ο πατέρας τους απουσιάζει στην Ινδία με τον Βρετανικό Στρατό και ο Χολμς βρίσκεται ξανά στην Αγγλία έπειτα από μια σειρά περιπετειών σε άλλες χώρες, ο Μάικροφτ προτείνει πως είναι καιρός να αρχίσει να σκέφτεται πιο σοβαρά την εκπαίδευσή του. Γι’ αυτό το λόγο σκοπεύει να τον στείλει στην Οξφόρδη, στον γνωστό του καθηγητή Τσαρλς Λούτουιτζ Ντότζσον για να τον διδάξει Λογική και Μαθηματικά – πρόκειται, ωστόσο, για το πραγματικό όνομα του Λούις Κάρολ, συγγραφέα της «Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων».

Έτσι ο νεαρός Χολμς θα φτάσει στην Οξφόρδη, μαζί με τον φίλο του Μάτι Άρνατ, θα γνωριστεί με τον καθηγητή Ντότζσον, και γρήγορα θα φτάσουν στα αυτιά του οι φήμες που κυκλοφορούν στο πανεπιστήμιο. Από το τμήμα ανατομίας αλλά και από το νεκροτομείο κάποιος κλέβει μέλη των πτωμάτων, πότε ένα χέρι, ένα πόδι, ένα αυτί κτλ. Στην επαρχία κυκλοφορούν φήμες για ένα τέρας όμοιο με εκείνο του Φρανκεστάιν, όμως τα κλεμμένα μέλη φαίνεται πως αποστέλλονται ταχυδρομικά στο Λονδίνο. Το μυστήριο εξάπτει όπως είναι φυσικό την περιέργεια του Χολμς, που μαζί με τον Μάτι αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα στοιχεία και να βρουν την λύση του. Αυτή η λύση θα τους οδηγήσει βαθιά στο δάσος, στο σπίτι ενός πρώην αστυνομικού, οποίος θα τους ζητήσει βοήθεια για ένα νέο μυστήριο, για ένα σπίτι που φαίνεται να αλλάζει μυστηριωδώς θέσεις μέσα στην νύχτα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς ακολουθούν, ως έναν βαθμό, την γραμμή ανάλογων νεαρών ηρώων με ιδιαίτερες ικανότητες, όπως ο Χάρι Πότερ ή ο Πέρσυ Τζάκσον, ενώ και τα δύο μυστήρια σε αυτό το βιβλίο φαίνεται να χρωματίζονται με ένα φανταστικό στοιχείο –κομμένα μέλη και οι φήμες για κάποιο τέρας, ένα σπίτι που αλλάζει θέσεις όταν κανείς δεν το προσέχει–, ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρεαλιστικό σκηνικό, με έναν ήρωα που δεν διαθέτει μαγικές ικανότητες και που μόνο του όπλο είναι η αναλυτική ικανότητα της σκέψης του και η δύναμη του νου του. Ο έφηβος Χολμς βρίσκεται στα χρόνια της μαθητείας του, γνωρίζει τους πρώτους του δασκάλους, αυτούς που τον δίδαξαν τις μετέπειτα εξαιρετικές του ικανότητες, στην παρατήρηση και την αφαιρετική σκέψη, ενώ η υπόθεση συνδιαλέγεται με διάφορα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και με στοιχεία που περιέχονται στα βιβλία του Ντόυλ.

Έτσι και το έβδομο βιβλίο της σειράς διαβάζεται ευχάριστα, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ η εισαγωγή στον γενικό μύθο των κλασικών βιβλίων του Σέρλοκ Χολμς και η γνωριμία με τους κεντρικούς ήρωες γίνεται πολύ επιτυχημένα. Αναμφίβολα, μια καλή βιβλιοφιλική πρόταση για νεαρούς αναγνώστες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ